Sinoptik — From Nothing To Forever (2019)

Вперше я почула SINOPTIK 2015-го. Це був трек "White Cats", який пізніше увійшов до лонгплею "Interplanet Overdrive". Гурт вразив мене потужним саундом і якоюсь нетутешністю. Я зрозуміла, що мушу потрапити на живий концерт, і влітку наступного року мені пощастило побачити SINOPTIK, які на той час уже встигли стати переможцями GBOB – наживо на Імпульс-фесті в Харкові. Що у хлопців велике майбутнє, якого вони, безсумнівно, гідні, зрозуміло було навіть тоді.

2016-го донецьке тріо стало фіналістом берлінського GBOB і команду визнали кращим новим гуртом світу. Того ж року відбувся реліз альбому "Interplanet Overdrive", виступ на українському Woodstock і початок європейського турне. 2018-го у хлопців вийшов досить важкий і похмурий за саундом альбом "Fields on Fire".

Цьогоріч гурт змінив склад ритм-секції: басистом став 19-тирічний луганчанин Олександр Савін, а за ударні сів Руслан Бабаєв (ex- Marauder, Crusher, Spikers). Зі зміною складу і структура, і звучання композицій помітно змінилися. Самі музиканти кажуть, що свідомо зробили вибір на користь більш "легкого" саунду. Це означає, що на альбомі немає ні 12-ти хвилинних психоделічних опусів на кшталт космічної одіссеї "Interplanet Overdrive" (чуємо відгомін батьків жанру Pink Floyd навіть у назві), ні мрачняка у дусі "Палаючих Полів" з нальотом "гаражного" звуку та гранжу, місцями близького до Alice in Chains (лишень послухайте риф із "Holy Smoke"!).

З новим складом гурт отримав нове дихання, що, ясна річ, не могло не позначитися на мелодиці та атмосфері "From Nothing To Forever". Туманна психоделіка міжпланетних подорожей змінилася палючим, майже каліфорнійським сонцем, проте фірмових забійних рифів на свіжому міньйоні шестиструнних самураїв української рок-сцени – хоч лопатою греби.

Після виходу попереднього альбому Діма Синоптик, вочевидь, жартома (хоча, як знати) назвав "поля" музикою для "гівнарів, які подорослішали". Так ось, заголовний трек з однойменного "From Nothing to Forever" може стати не просто гімном старому поколінню рокерів, а, можливо, і дороговказом для молодої генерації. Або ж гімном вже дорослих хіпстерів, які, нарешті перестали мазати бороду воском, геть забувши про конформізм.

Від треку "Donbass", на який було знято кліп, враження двоякі. З одного боку, приємно, що хлопці пам’ятають своє коріння, що зробили подарунок на честь ювілею міста, і – велика робота – Діма виступив режисером і самотужки змонтував відео, але… сподіваюся, те, що команда взяла старий радянський хіт, ніяк не пов’язане з кризою ідей.

Жінки. Оскільки співати про них можна безкінечно, то і в новому ЕР гурту знайшлося місце для серенади прекрасній дамі – "Angeless Woman". У цілому, все просто, без крайнощів, експериментів і перегинів, у рамках тривалості уваги сучасного, вихованого на "інстаграмі", слухача. 

Так, мені не вистачило в’язких, важких і смачних гітарних соло і "загробних" рифчанів з попереднього лонгплею, але – Синоптик на те і Синоптик, що знає краще за будь-кого, куди дме вітер, з ким і куди йому плисти. Приємно, що в епоху панування репу хлопці не здають позицій та не роблять якихось безглуздих реверансів у бік чужорідного для них жанру. Що ж до цільової аудиторії, то, як сказав Діма, "цей альбом для тих, хто виріс зі штанців гівнарів і хіпстерів, він виключно для тих, хто дає музиці шанс. У "From Nothing To Forever" немає цільової аудиторії."

До якої вічності приведе тернистий шлях нізвідки? Адже у кожного з нас буде та вічність, на яку він заслужив. Про це і поміркуємо, слухаючи новий ЕР Синоптиків. Отже, інджой!

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Sinoptik у соцмережах:

https://www.facebook.com/SinoptikBand
https://www.instagram.com/sinoptikband/
https://www.youtube.com/user/sinoptikband
https://thesinoptik.bandcamp.com/

Neformat.com.ua ©

1. Blood Sun Rising
2. From Nothing To Forever
3. Donbass
4. Angeless Woman

16.09.2019
16 september 2019