Паліндром — Про сьогодні, завтра і вчора (2019)

Чувак, що у тебе сталось? – питали в Кашляючого Еда, коли той виклав свій сумливий синтпоп. А він, як ті хіпстери, робив жовті субтитри під ролик, знятий у горах на підвіснім мості — така собі аматорська картинка до нової пісні про солом’яне опудало, здатне відчувати світ без порівнянь.

Спільники несподівано підтримали Степана й новини про Паліндром з’являлись на ресурсах, на кшталт, rap.ua. Але ким у цей момент стає Кашляючий Ед? Можливо, ще одним біографічним кроком у пошуку чуттєвої, чесної лірики в знайомій хіп-хоп формі. Зрозуміло, що тепер навіть цього амплуа недостатньо для душі творця.

Отже, 1 вересня Степан Бурбан випустив альбом "Про сьогодні, завтра і вчора" — 11 пісень, 27 хвилин, і вже тисячі прослуховувань. Як пише видання Потоп, Паліндром – це не новий Скрябін (як ви, напевно, почуєте з інших ЗМІ). Паліндром — це коли Скрябін вже несвідомо зашитий десь у ДНК.

Сам Степан уже скніє від порівняння з гуртом на букву "С" (Тим-Кого-Не-Можна-Називати), тому, спробуємо пошукати більше впливів. Так, це можуть бути музичні кліпи з телебачення чи CD-R-ок друзів та родичів: можливо, Enya, Duran Duran, Pet Shop Boys, Darude, Snap, Sparks, Moby, Eiffel 65 та їх похідні. І ось, ми на вірній стежці — він згадує A-Ha в інтерв’ю для Радіо Сковорода, а касету Депеш Мод, яку ставив собі у 2003-му – у дописі на Фейсбуку.

"Коли записав вокал на диктофон телефону, відчув, що голос ніби не свій. Слухав, наче то був хтось інший. Це відчуття було знаковим, щоби йти далі" — згадує музикант в інтерв’ю для Лінії Втечі. Першим же натяком на вдалість ідеї щодо Паліндрому стала низка схвальних відгуків про пісню "Гарні слова" – аналог закордонної музики 90-х, якийсь тріп-хоповий нью-ейдж з іще речитативом, але вже зміненим до невпізнання, як лірично, так і стилістично.

Хоч синтезаторна музика прийшла до нас із Заходу, коли текст відбиває місцевий колорит, пісня стає локальним феноменом. Так, дочка шестидесятника Івана Коваленка, Марія Кириленко подякувала Степанові за пісню "За небеса" на вірші батька. Хіба це не знаковий момент? Хіба не в цій дрібниці видно, як зашивається розірвана рана між поколіннями української інтелігенції?

З таким хіп-хоп досвідом, як Глава 94 та Кашляючий Ед, семплінг стає ідеальним інструментом, щоби викарбувати свій стиль: наскільки то чесний і совісний спосіб створення музики, досі точаться суперечки. Можливо, Паліндром позичає барабанні звуки з пісень того ж "С", але це не точно.

Хтось мусив це зробити: зачерпнути дитинства 90-х, і маємо унікальний, музичний погляд на нього – навколо нова незалежна країна, дефіцити, інфляції, безробіття – в тім дорослім хаосі дітям добре, бо вони фантазують, бавляться. Таким чином на обкладинці альбому "Про сьогодні завтра і вчора" з’являється Палац культури – чи не найраніший спогад Степанчика, коли йшов повз нього з бабцею, тримаючи відерце, аби поробити пасочки.

Тому, зі самого початку альбому ми чуємо мелодію брехунця – подразник для теплих асоціацій. Слідом іде хіт "По воді" – струнні синтезатори та вокальні нашарування підсумовуються в стрілу прямо в серце. Якщо це не хіт 2019 року, то що таке хіт узагалі?

Степан — дослідник, для нього ця вся затія – перевірка здатності співати, тому, ймовірно, як він сам висловлюється, "це може бути останнім альбомом проєкту Паліндром". Зараз музикант іде за планом, збирає на нову платівку Глави 94. Але, враховуючи відгуки на Паліндром, чи не слід звернути увагу на момент, на периферію і добре подумати, куди далі пускати енергію? Адже для Степана це щось "тендітне та особисте", а подібні речі своїм посилом поєднані зі світовими законами любові, з давньогрецькою філософією, зі Сковородою та його "поглянь у себе". Бо крихкість – нова щирість і в усі віки вона заміщує агресію, якою тліє Глава 94. Уявляєте цю історію? Коли маса риб пливе потоком, і тут одна з передових вирішує спинитися й спробувати інший напрямок, геть від головної течії. Так Паліндром розвернув катер Глави й Еда, створив діалог навколо цього вчинку. І тут же всім причетним випадає нагода подумати.

Уривається терпець на пісні "Море", адже "набридло нам" слухати ті ж самі вокальні трійці нот: ну от, візьмімо три останні треки: "Осінь", "За Небеса" і "Море": в куплетах одне й те ж. Так не гарно! Як ганчірки у шпарини глиняної хати, ці пісні затовкли в кінець альбому. Хоча, приспів пісні "Осінь", а особливо "збагнути, хо-тів" звучить велично і незвично.

Нехай, можна стриматись і звернути увагу на ліпшу сторону музиканта. Здається, у Степана все вдалося. Є хіти та є пісні, які хочеться дослухати й пережувати, розібрати деталі лірики. Є слова "зара", "зупа" — гарна діалектика, яка давно проситься в музику. Тяглість до меланхолії – риса чуттєвої людини й видно, що в уразливості Степана його сила. Та, коли ганяти по колу однакові мотиви, якийсь музичний оглядач у пошуках істини може відчути нудоту в горлі й дивитиметься скоса на два останні треки. Хоча, "не хочеш — не слухай".

Звісно, може ми й багато просимо – і дійсно – досить одного треку "По Воді" щоби відбити Паліндром на граніті 2019-го. Але ж є впевненість, що коли би поспівати Степанові інші мелодії для голосу, він їх одразу підхопить. Для того, певно, й існують продюсери та вчителі вокалу, котрі звільняють співців, прикутих до одного настрою. Але що вдіяти, якщо сам музикант рече "мені не подобається різноманітність взагалі, як така".

Пан Бурбан – самостійна творча одиниця, здатна на розвиток і подачу присутності в мережі. Він показав собі, що дещо може, а куди йти далі – булькотіти в гострій соціальщині з Главою 94 чи шукати далі істинного себе з Паліндромом – хто його знає, не нам вирішувати.

Паліндром – це явна еволюція, бо пародійна хіп-хоп агресія шукає хиби в устрої світу й насміхається з них, а в корені почуттів можна відшукати зневіру та відразу. І з таким поглядом назовні, як завжди, подібне буде тягнутися до подібного. Тому, Паліндром вже про пошуки рішень, балансу, він пропонує розв’язки та самодостатньо спирається на свою ідентичність.

Паліндром у соцмережах:

1. весь день
2. по воді