Merzotna Potvora — Suča Maty (2019)

Merzotna Potvora – цікавий дует. Історія проекту почалася ще у 1999 році, коли запустився one man band Koza Dereza.

Koza Dereza ніколи не виступали перед публікою і не видавали релізи аж до 2016, коли була випущена демка "Tut tobi j smerť", яка містила два оригінальні треки та кавер на Bathory. Koza Dereza викликає інтерес ще до прослуховування: назва гурту з української народної казки, латинка замість кирилиці, оформлення альбому теж нічого таке – мінімалістичне лого поверх картини Франсіско Гойї "Великий Козел". Усередині ж на слухача очікує сирий блек/треш метал з достатньо неочікуваним вокалом — замість звичних для жанру криків складається враження, що тобі моторошно читають казку на ніч.

У 2019 році для гурту Koza Dereza почалась нова ера.

"1999-2019. No live performances. No albums (only 1 digital demo in 2016). You need more information? Fuck off! Remember one thing – Koza Dereza is dead." ("1999-2019. Жодних живих виступів. Жодних альбомів (лише 1 цифрове демо у 2016 році. Вам потрібна додаткова інформація? Відваліть! Пам'ятайте одне – Koza Dereza мертва").

Такий прямолінійний опис у Koza Dereza на Facebook. Koza Dereza is dead, хай живе Merzotna Potvora! Хоча посмертно був виданий dark ambiet матеріал, записаний у 2000-2003 роках, тому, може, буде ще щось з архівів.

Merzotna Potvora взяла все найкраще у Koza Dereza, а саме лишилась українська назва, написана латинкою, влучні назви треків. По факту Merzotna Potvora – це Koza Dereza +1, де до Олекси Випаскудня, єдиного учасника проекту, приєднався вокаліст Костя Slothston. Разом і за підтримки норвезького лейбла Duplicate Records вони релізнули EP "Suča Maty" в цифровому форматі ще у квітні, але на дисках альбом з'явиться лише 14 червня. Більша частина тиражу вже розкуплена.

Варто окремо виділити підхід до промо EP. Спочатку було опубліковано тизер тривалістю майже 2 хвилини з нарізкою треків з прийдешнього релізу. Лірика формату "Тисячі голів висіли на стовпах!" та й просто "Суча мати" вже іншим, більш злим та енергійним голосом, ніж у Koza Dereza, під швидкий, сирий, припанкований блек метал не залишили питань – дует не просто так взяв назву Merzotna Potvora. До цікавого задуму з нарочито гидкими текстами українською додався лякаючий, більш зловісний вокал.

Слідом вийшов сингл "Na Stovpah", найдовший трек альбому та один з найепічніших! Блискавичні барабани, простий, але такий приємний риф і текст:

Тисячі голів висіли на стовпах
скривавлене волосся розхитує повітря
страшними тортурами розважався натовп
Лютими подіями розбудили звіря.
"Na Stovpah"

Але ж кайф! Після такої затравки, звичайно, хочеться чекати альбом, на якому крім "Na spovpah" були заявлені треки: "Pesyholovci", "Zmyty Vohnem" і "Suča Maty"!. Й альбом не розчарував, ну, якщо не брати до уваги інтро. Ну зробіть вступ на 15-30 секунд та вставте його на початок першого треку – ось вам і створення атмосфери альбому, але майже 3 хвилини шуму і трохи клавіш – це зовсім не обов’язково. Але все, що йде слідом за інтро – якісний та крутий продукт, з цікавим художнім підходом та достойною музичною складовою.

Інтерв'ю Merzotna Potvora: Суча Мати несе смерть

А головне, вже анонсовано вихід повноформатного альбому у 2020 році! Дебют у Merzotna Potvora вийшов багатообіцяючим, уже за рік можна буде судити, наскільки вдало мерзотники зловили хвилю. Поки що живих виступів гурт не планує, проте й не заявляє про їх неможливість, багатозначно посміхаючись. Впевнено можна сказати, за цим гуртом варто слідкувати. До цього моменту не підводили.

Merzotna Potvora у соцмережах:

1. Intro
2. Pesyholovci