KLADOVEST ‎– Ignitiate (2016)

Проект Kladovest з міста Дніпра уже довгі роки відомий шанувальникам атмосферного black metal завдяки своїй послідовній та результативній студійній творчості і годі шукати кращого приводу ще раз поглянути на еволюцію стилю цієї формації, аніж їхній 5-й повноформатний альбом, що вийшов наприкінці грудня 2016 на авторитетному німецькому «значку» No Colours Records, співпраця з яким, до речі, триває вже аж із 2009 року. 
 

Якщо поглянути ретроспективно, то альбоми Atmosphere і Winterwards продемонстували нам  не лише «ортодоксальний» бік музики Kladovest, а й певний потяг до стилістичних експериментів, котрі водночас не виглядали самоціллю, досить органічно вписуючись до звукової палітри і збагачуючи її динаміку. 

У цьому сенсі Ignitiate є логічним продовженням цієї «синтетичної» лінії й відповідного підходу до композиції, проте спершу відзначимо наявні в ньому традиційні риси: музика Kladovest, як і раніше, відчайдушна, не без відчутного потягу до ментально-екзистенційного катарсису, і, як і раніше, альбом складається з 4-х епічних за хронометражем треків, записаних у незмінному з моменту релізу Winterwards складі. Останнє зокрема означає, що на свіжому альбомі звучить вокал Gjenfard’а, котрий, на моє переконання, все ж таки дещо поступається виконавською майстерністю Thurios’у (ex-Hate Forest, Astrofaes, Drudkh, Blood of Kingu, ex-Old Silver Key, Rattenfänger), голос якого чуємо на другому і третьому лонгплеях Kladovest.  На мій погляд, Gjenfard стабільно співає дуже високо, здається, мало не зриваючи голос «вайбами», які мають у собі більше від істерики, ніж від експресії, що звучить досить спірно, ― особливо у моменти, коли темп пісні стає розміреним (а таких моментів тут немало, адже чергування середньотемпових і швидкісних пасажів давно можна вважати стандартом Kladovest). Слухачу з досвідом ця особливість майже не заважає, але ловиш себе на думці, що цей аспект можна і варто вдосконалити.
 

Втім, гітарні партії все одно в центрі слухацької уваги, а з ними якраз все прекрасно. З ними ж пов‘язана й головна саунд-фішка Ignitiate: треки альбому раз по раз майстерно «мережать» напівакустичні програші та соло в дусі пост-панку ― дещо несподіваному (але такому органічному для глибокої меланхолії). Мені завжди шалено подобається, коли цей стиль талановито поєднують із блеком, особливо враховуючи те, що трапляється це нечасто. Тож саме ці пасажі спонукали мене вже не раз переслухати свіжу платівку, споглядаючи захід Сонця, занурившись у спогади й роздуми. Особливо добре «заходить» під час цього фінальна частина «Shore Of Ancient Moons». Завдяки такому підходу Ignitiate є найбільш мелодійним альбомом у дискографії проекту і мені б хотілося, щоб ця тенденція у ньому тривала й надалі. Не обійшлося тут, звісно, і без агресивних рифів з бластбітами, але ефект досягається саме поєднанням цих стихій у кожному з треків.
 

Лірика Vintrald’а традиційно є містичною і філософською (наприклад, останній рядок першої пісні натякає на пошуки чи то Ґралю, чи то філософського каменю), вона по-справжньому глибока, образна і заслуговує на пильну увагу. У ній неможливо не відчути співпричетності ліричного героя (а отже ― й слухача) до містерій Природи та Космосу, що завжди було однією з найголовніших підвалин як язичницького, так і катарського світовідчуття. Тож невипадково, що в цих текстах так багато зірок і сузір‘їв. Це величезний «+» альбому.
 

Kladovest нині часто порівнюють із раннім періодом Drudkh, маючи на увазі властиву йому дрімучу архаїчність і атмосферність, тож Ignitiate рекомендовано тим, хто небайдужий до перших двох альбомів культових харків‘ян, але відмінностей від них також вистачає. Також трапляються порівняння із Burzum (зокрема, завдяки злісно-гіпнотичному рифу у «Carved In Scars...»). Але паралелі паралелями, а за понад 10 років діяльності проект з Дніпра неодмінно набув певне коло власних прихильників. Принагідно зазначу, що вже 22 квітня у всіх охочих буде нагода побувати на першому live-виступі Kladovest, який відбудеться в клубі Monte Ray Live Stage у рамках фесту Holy Death Over Kiev III (не проґавте).

 

Замовити на CD: hydraprods@gmail.com

 

Слухати альбом в офіційному ютуб-стрімі:

Neformat.com.ua ©

1. Hermit Dungeons
2. Beneath The Reaper Shadow
3. Shore Of Ancient Moons
4. Carved In Scars...

20.12.2016