Kasu Weri – From Soil to Ashes (2017)

Український сладж. При цьому словосполученні спадає на думку дуже небагато гуртів, і одними з перших — кияни Kasu Weri. Якщо під словом "сладж" ми всі розуміємо щось різне, то тут ми маємо той самий американський, злий і болотистий метал, що димиться, приправлений любов'ю до психоделічних рослинних практик, і виражає деяку схильність до мізантропії. Наші герої втілюють це розуміння у своїй дебютній роботі якнайкраще. Але про все по черзі.

Писати про дебютний альбом Kasu Weri мені більше хотілося б не у 2018 році, а роками раніше. Тут є низка причин. Гарячі надії на підйом нової важкої сцени, не пов'язаної з ню-металом, тоді заповнювали голови багатьох. Гуртам давався дуже великий кредит довіри навіть просто за слідування не найпопулярнішим явищам, таким як американський стоунер та сладж. Захват від релізів Mozergush, August 6, 1945 і Slow Ride Home був локальним, але дуже живим. Здавалося, що ось-ось, і сладж/стонер сцена розквітне зовсім новим, успішним та самобутнім кольором.

Вийшло, як завжди буває, по-різному. Самобутнього виявилося не так багато, як хотілося, та й масовий успіх знайшов не всіх, а лише завзятих. Найбільше історія виявилася жорстокою до тих гуртів першої хвилі, які грали концерти, але не видали повноцінних записів. Uprising Fomalhaut і Snakerider, наприклад, кращі свої речі так і не записали.

Зате кількість нових гуртів з якісними релізами не дає згинути колись розпочатій справі. А тепер і Kasu Weri, як ми бачимо, показали всім найкращий приклад — вони пронесли свій намір через 8 довгих років і реалізували його, хоч і не тоді, коли на це чекали найбільше. Тоді, у далекому 2008 році, Kasu Weri були одним із тих гуртів, які зібралися прямо на neformat.com.ua, за оголошенням на форумі. Вже у лютому наступного року їм вистачило пісень на пам'ятний виступ у рамках Neformat Fest. Орієнтація музики була від початку проста — сирий і злий сладж-стонер з тематикою вживання марихуани. Пісні були дуже довгі та повільні, і швидкі, до 1 хвилини. У проєкту швидко з'явилася невелика, але вірна фан-база.

Проте йшли роки, склад змінювався, репертуар поповнювався новими піснями, покоління фанатів змінювалися та обзаводилися дітьми. Спроби записати альбом озвучувалися, але результатів ніхто тоді і не побачив. Багато хто з них уже і змирився, як фанати гурту Tool, з долею вічних "ждунів", аж раптом — ось він, хлопці, справжній реліз Kasu Weri.

І перше, що ми помічаємо — композиції не довгі й не короткі, а в середньому тривають по 4 хвилини. Як для гурту заявленого жанру, починають хлопці з дуже бадьорої та прямолінійної пісні, але другий та останній треки таки дають саме стільки укуреного качу та змін темпу, як від них і очікувалося. Звучить це все, на диво, насамперед весело, і лише потім по-злому. Прокляття та слова ненависті, схоже, відкладені на потім.

По запису помітний розслаблений підхід Kasu Weri — все зроблено ніби тільки для вузького кола вірних шанувальників, без вишуканості та спроб вигадати велосипед. Звук та загальний дух нагадує про бостонську класику сладжу Grief, з якими наші герої вже встигли успішно виступити на одній сцені. Їхнім любителям цей реліз, напевно, сподобається.

Вокал та рифи тут на досить хорошому рівні, і, якщо не прискіпуватися до простоти оформлення, то альбом зацікавить і любителя будь-якого повільного металу. Але набагато більше, звичайно ж — любителів теми вживання чудової рослини, якій тут присвячені ліричні відступи, та й аж два треки натякають на дуже тісне натхнення ними. Послухавши перші треки і не зачарувавшись, не поспішайте вимикати – друга половина запису слухається легше і дає більше відчуття присутності.

За офіційною інформацією самих учасників, перший мініальбом є більш двіжовою стонеровою частиною їхнього матеріалу. Другий реліз, за ​​їхніми словами, буде більш мізантропічним та тягучим. Чекатимемо злісного думу, а поки що можна вкурити цю невелику пам'ятку київській стонер-сцені, зафіксовану в 16 хвилинах поклоніння темним силам і натуральним психоделікам.

Kasu Weri у соцмережах:

1. Black Velvet
2. Redemption