Esquizet — Trivial Trivia (2019)

2019 рік був багатим на круті релізи українських виконавців, і коли про багато з них говорили ледь не всі вітчизняні музичні медіа, то деякі роботи незаслужено залишились поза увагою критиків. Одним з таких альбомів став реліз київського психоделічного гурту Esquizet з чудовим жіночим вокалом — "Trivial Trivia".

Детальнішу інформацію про гурт повторювати не буду, адже не так давно про це йшлося в інтерв’ю з учасниками Esquizet.

"Trivial Trivia" — це їхній перший повноформатний альбом, що має хронометраж близько 35 хвилин. Попередні студійні роботи колективу, а саме міні-альбоми "Ask Why" (2015) та "That’s Why" (2016), мали дещо інше звучання, це була така собі суміш психоделічного року 60-х з гранджем 90-х, прикрашена приємним жіночим вокалом та заграванням з електронікою. Хоча згадані релізи потрапили до топів багатьох українських музичних ЗМІ, особисто мені чогось трохи не вистачало – в музиці не відчувалося якоїсь індивідуальності й оригінальності. Здавалося, що музиканти довгий час знаходяться в пошуках себе чи, можливо, навіть не знають, як саме вони хочуть звучати. Але так було до виходу минулорічного релізу: "Trivial Trivia" — серйозний крок вперед для гурту, що має свій власний характер і має, що сказати світові.

Новий альбом звучить досить нетипово для сучасного рок-релізу, що додає йому особливого шарму. Ще з виходом першого синглу, було зрозуміло, що запис суттєво буде відрізнятися від попередніх студійних робіт та живих виступів гурту – спочатку виникає враження, що ми слухаємо якийсь lo-fi ремікс на вже знайомі пісні. Щоб наочно зрозуміти, про що я, порівняйте ці дві версії пісні "Fast Lane":

А вся річ у тому, що зведення матеріалу для альбому музиканти повністю взяли у свої руки, тому ми й чуємо не "стандартний роковий звук". Це був дещо ризиковий і сміливий крок, але, водночас, жоден професійний звукорежисер не зможе транслювати на запис музику так, як чують її музиканти у своїх головах. У результаті, ми чуємо звук максимально наближений до того, що хотіли учасники гурту (але, судячи з різних відгуків, не всі слухачі очікували саме такого звучання). Особисто в мене інколи складалось враження, що це не запис 2019 року (та ще й від української команди), а зацифрована аудіокасета, яка випадково потрапила на барахолку в кінці минулого століття, з записом музики якогось маловідомого американського гурту.

У прес-релізі до альбому Esquizet зазначали, що існує певна дилема: зосередитись на глобальних проблемах навколо, у вирішенні яких ми здебільшого безсильні, чи зануритись у свій власний внутрішній світ, щоб остаточно не "поїхати дахом" — в цьому і полягає концепція альбому. Зміст текстів не лежить на поверхні та може трактуватись по-різному (чи не трактуватись взагалі), але якщо слухач сконцентрується на важливому, то і головний зміст зможе знайти.

Зверніть увагу на альбом "Trivial Trivia" гурту Esquizet – він заслуговує посісти своє місце особистих топ-2019. А ще він може стати ідеальним саундтреком для невеликої подорожі, навіть нашими розбитими дорогами, адже це теж "незначні дрібниці" на яких не варто акцентувати всю свою увагу, щоб не пропустити головне.

Esquizet у соціальних мережах:

1. Fuck
2. Air Forces