Eskapism — Ancient Songs of the Wind (2019)

Майже рік минув з моменту виходу останнього на цей момент повноформатного альбому львівського блек метал гурту Eskapism. Якщо не слухали, повернутися до цього релізу все ж варто. 

Коли слухаю рецензовані альбоми, мені часто спадає на думку те, що музиканти наразі не мають бажання робити все можливе, аби винайти новий, унікальний підхід до створення власної музики. Максимум — це якісне переосмислення, мінімум — примітивне копіювання, ще й такого ж рівня виконання.

Ця теза стосується не якогось конкретного музиканта або жанру, адже сьогодні це загальний огріх усієї індустрії — навіть попмузика оглядається в минуле: Лана Дель Рей віддає шану 50-им та 60-им; крізь новий The Weeknd пройшов неоновий дух 80-х; Dua Lipa останнім альбомом об’єднала три десятиріччя - 80-ті, 90-ті та 00-ві; чарти сусідніх країн переповнюють неорейви та всюдисуща хаус-бочка.

Я не володію достатнім рівнем знань про справи до 2015 року, бо активно спостерігати за всім на сцені я, приблизно, почав відтоді, але картинку однаково райдужною назвати важко. На пальцях однієї руки, можна перерахувати гурти та музикантів, котрі здатні у хвилю увійти та адаптувати її під себе. Більша частина, на жаль, далі за третьосортний сегмент ніколи не підійметься. А робити "слухабельно" розцінюється як досягнення та важлива подія.

Львівський дует Eskapism з’явився якраз у 2015 році й тільки у 2019-му з виходом другого альбому їхня творчість почала мати власні риси, поступово відходячи від наслідування Emperor та Nokturnal Mortum.

Про гурт

Eskapism, з моменту заснування — дует, що складається з Дивозора (Андрій Холопайнен, ForceOut, Полинове Поле, Colotyphus, Рай із Твоїх Снів) та Зимобора (Дмитро Крутиголова, ForceOut, Kroda, Vigrið, ex-Paganland, ex-Симфонія Вітру) до 2019 перетворився на тріо — до складу додався фінській ударник Міка Сальмі (Serenade Deprived, ex-Azazel). На рахунку команди кілька синглів, три альбоми та мініальбом. Про Ezkaton — Plague for the Empires: Time (2018) детальніше ми писали тут.

Про альбом

"Ancient Songs of the Wind" — це друга повноформатна робота за п’ять років існування гурту, котра була видана польським лейблом Wolfspell Records (Elderwind, Bezmir, Severoth, Veldes, Kataxu, Vvilderness, Ezkaton та інші). Альбом створювався упродовж літа 2017-зими 2018 року. Гітари, клавішні та вокал були записані у Львові Зимобором та Дивозором. Ударні записані Мікою Сальмі взимку 2019-го. Зведенням та майстерингом займався Зимобор.

Уся лірика повністю українською мовою й також створена Зимобором, крім тексту пісні "Мертва верба", її авторство належить українському письменнику, засновнику Української Гельсінської Групи Миколі Руденку.

Оформлення всіх обкладинок виконано уфимським художником Lenar Liner.

Про музику

"Ancient Songs of the Wind" у порівнянні з дебютним "Tales Of Elder Forest" демонструє значніше відходження від монументального впливу Emperor. Проте повністю позбутися його не вдалося — він лише заміксований з іще однією класикою — "Goat Horn" від Nokturnal Mortum. Це стає помітним після першої половини альбому, коли ідеї різноманітності вичерпують себе та дають вийти назовні невгамовному захопленню іконами жанру.

Для симфонічного епітета тут не вистачає належного розмаху та грації — усе обмежується дарк-ембієнтними клавішними; для мелодійного все, ніби на місцях, інколи присутні гарні, майже хеві-металічні соло, але все одно не те, панівну роль мелодійність не переймає; меланхолії, немов кіт наплакав: ні тобі виокремленої акустичної гітари, ні загравань із пост-роком; атмосферним, реліз також охрестити можна, зціпивши зуби. Так, судячи за обкладинкою все на місці — холод, північні мотиви, нордичні елементи та прихована агресія, але варто заплющити очі й перед очима постане інший, відмінний образ.

Своєрідний стиль, що притаманний багатьом українським командам та виокремленій сцені, все ж, відчувається. Не знаючи звідкіля гурт, визначити його походження за однією лише музикою цілком можливо.

Щодо дебютної роботи, відчувається прогрес у композиторському, звуковому, мелодійному та структурному планах, але атмосфера залишається на початковому рівні. Вона ну ніяк не може позбавитись "імператорського" образу, котрий просочується через усі дірки.

55 хвилин альбому на одному диханні витримати складно. Десь після половини усі треки починають здаватися однаково сірими. Через це розрізнити, яка ж зараз грає пісня, є надважким заняттям.

Епілог

"Ancient Songs of the Wind" я б відносив до тих альбомів, котрі у великих річних топах знаходяться на останніх місцях. Він не здатен на серйозну конкуренцію й навряд чи витримає її навіть всередині країни. Альбом має низку цікавих рішень, здатних привернути увагу, але не втримати вас. Вмикаючи його вперше, ви повернетесь до нього сьогодні, але завтра — навряд.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Eskapism у мережі:

https://www.facebook.com/eskapismofficial
https://vk.com/eskapism_official
https://eskapism.com.ua/
https://eskapism.bandcamp.com/

Neformat.com.ua ©

1. Revival
2. The Last Words Of The Wind
3. Autumn Sorrow
4. The Cold Breath Of North
5. Dead Willow
6. Lost Land
7. De Planctu Naturae
8. Wind From Niflheim

21.06.2019
21 червня 2019