Emotional Anhedonia — Distraction Noise Oratorium (2020)

Київський лейбл Erythrole Ukoplakia і далі тішить своїх слухачів справді андерграундними виконавцями, тож сьогодні в центрі нашої уваги п’ятий реліз проєкту Emotional Anhedonia.

Як уже заведено на лейблі, цей реліз кросжанровий, експериментальний та похмурий. Музиканти (чи музикант, відносна анонімність гуртів — також невіддільна ознака лейблу EU) продовжують плести чорними водами експериментальних жанрів, не зупиняючись біля берега жодного з них, піддаючись стрімкій течії похмурого саунду та не даючи змоги схарактеризувати свою музику, навіть на стику жанрів. Такий самий підхід найяскравіше вимальовується в іншого підписанта лейблу — АОРТА, рецензію на яких ми нещодавно публікували.

Але повернемось до ангедонії. Альбом "Distraction Noise Oratorium" можна було б жартівливо описати як відображення в магічному (звичайно, що чорному) дзеркалі ASMR треку від Укрзалізниці, яке попри своє синтетичне та синкретичне походження набагато чесніше та яскравіше малює перед очима картинки того, що відбувається у вагонах та за їхніми вікнами. У першому треку нас зустрічає такий рідний і, як завжди, незрозумілий голос жіночки-дикторки, що кличе нас почати нашу мандрівку. Якщо нам пощастить та ми правильно зрозуміємо почуте з гучномовця вокзалу й не спізнимось на посадку, то вже в другому треку матимемо змогу насолодитися задзеркальними (брудні товсті вікна відзеркалюють самі себе та дають змогу побачити не тільки те, що ззовні, а й те, що всередині) саундколажами. Подорож починається…

Якщо ви очікуєте, що цей альбом стане черговим атмосферним фоновим нойзом, то нав‘язливі гітарні та синтезаторні мелодії можуть вас розчарувати, але якщо ні до чого не готуватися та дозволити музиці заволодіти вашими думками, розчинити свою увагу в мінливих станах, спричинених шумом та менш абстрактними музичними елементами, ця подорож стане приємною та незабутньою. Пісні, як стверджує сам артист в описі до альбому, навіяні ізоляцією. Шум — інструмент, щоби впіймати та виразити те, що в ізоляції відбувається. Шум — дуже підхоже середовище, у якому розчиняється все, що оточує, нашарування різних елементів оточення створює шум.

Альбом містить у своїх назвах підказки для розуміння окремих елементів шуму, іноді абстрактні та абсурдні (жаби, які читали Сартра). Але й без пояснень альбом прозорий і зрозумілий (для кожного по-своєму, але багатогранність образів, їхня дисперсія та симбіоз, абстрактність та відсутність єдиного правильного чи наближеного до такого тлумачення робить його універсальним висловом).

І нехай це не буде серйозна рецензія, нехай це буде маленька спроба доторкнутись до світу альбому та виразити крізь слова ті образи та стани, які він у мені зростив та в які занурив.

Distraction Noise Oratorium by Emotional Anhedonia

Emotional Anhedonia у соцмережах: