эфир и фирн — Кров (2019)

Український spoken word — це такий таємничий звір у нашій країні, що його і зловити непросто, і невідомо, наскільки добре він буде себе почувати та виглядати. Кого ми можемо згадати, щоб було не соромно? Антона Слєпакова, Balance Of Presentation, "валеру и машу", новостворений проєкт not і, звичайно ж, Сашка Лірника.

Але сьогодні до нас у гості прибув эфир и фирн — дитя Євгена Свіщова, вокаліста сімферопольської мелодік хардкор команди Memorials. Свою музику автор характеризує як емобієнт — суміш емо й ембієнту. Частка правди у цьому є, якщо брати до уваги першу роботу эфир и фирн — "Реверс", що вийшла минулого року. На тлі дроново-нойзово-ембієнтних панорам Євген спалахував всіма кольорами веселки, стримуючи себе, щоб не перейти на крик. А ось з повноцінним альбомом "Кров", у який помістилися аж 13 треків, дещо інша історія.

У цій роботі все частіше прослизає помірна художня декламація тексту, яка місцями перемішується з екстремально-вокальним співом. Якщо ми ще раз поглянемо на "Реверс", то зауважимо, що торішня композиція лише описувала майбутню концепцію музики Євгена. Вона була дещо невпевненою, мовляв, "а ось я зараз і-і-і-і вибухну", а звільнення не відбувалося. А от у "Кров" чітко простежується емоційний стан автора: його злети і падіння. Це дещо перетворює spoken word у якусь подобу індастріал-хардкору (не знаю, чи існує такий стиль взагалі). Дійсно, складається відчуття, що музику Memorials сповільнили до тягучої патоки, а вокал залишили у колишньому темпі.

Якщо ж розбирати тексти, то найчастіше можна почути екзистенційні роздуми, характерні для цього стилю. Як розповідав сам автор, "Реверс" оповідав про подорож пам'яттю суб'єкта, а ось "Кров" — це вже подорож самого суб'єкта заради пошуку пам'яті. Мені дуже сподобалося, що в текстах немає пафосу. Все приходить від душі та є щирим.

Наприкінці поговорімо про музику. Тут ситуація і типова, і цікава одночасно. Тобто ми можемо почути звичний дроун, ембієнт і нойз, якими, в принципі, зараз нікого не здивуєш, але водночас "новобудови руйнуються", "всередині людини чути скрегіт металу", а навколишня дійсність стає похмурою і гнітючою. Тобто весь цей індастріал існує не тільки заради знущання зі слухачів, він містить чіткий посил. Це навіть не фарби, а намальовані сюжети картини. Однак довго слухати таку музику не вийде. Буде необхідно зробити перерву для відновлення рецепторів.

У цілому, "Кров" эфир и фирн я поставлю 7 з 10. В умовах відсутності нормального spoken word в Україні, особливо перебирати не вийде.

эфир и фирн у соцмережах:

1. Памятники / Тень