Concrete Control — Three Bullets Demo (2018)

Для мене будь-який новостворений гурт — немов маленьке свято, особливо, якщо це стосується панк-сцени. Хардкор Одеси aka Odessa City HC aka OCHC вже давно створив своє фірмове звучання, яке вирізняє його серед інших колег по цеху. Відштовхуючись від цього, я завжди приблизно розумію, що переді мною, що я почую в наступні хвилини.

Для мене будь-який новостворений гурт — немов маленьке свято, особливо, якщо це стосується панк-сцени. Хардкор Одеси aka Odessa City HC aka OCHC вже давно створив своє фірмове звучання, яке вирізняє його серед інших колег по цеху. Відштовхуючись від цього, я завжди приблизно розумію, що переді мною, що я почую в наступні хвилини. Середина, ядро, коріння, від якого все йде, сховане десь у класиці, як то Black Flag або Minor Threat, чи командах, що випускались на Dischord Records десь до 85-86 року, з додаванням каліфорнійського панку 90-х із невиразним мелодизмом, що був притаманний fast melodic punk гуртам того часу.

Про гурт

Concrete Control зібралися разом восени 2018 року. Це квартет, до якого входять: Arto — бас, Ollie — гітара, Alex — ударні, Skid — вокал. Кожен із цих людей в різний відрізок часу був/є частиною Redemption, Sundown, Flame, Homesick та Ragtag.

Передумови та першопричини створення:

"Головним бажанням і, відповідно, першою ціллю було зібрати гурт, що буде максимально активним. В цьому була першопричина, все інше — наслідки. Ми захотіли грати прямолінійний, агресивний і швидкий хардкор та виступати так часто, наскільки це лише можливо. Нам важливо не втрачати час, не чекати когось або чогось, хочеться говорити про речі, що стосуються цього відрізку часу без зайвої туманності."

Про альбом

Альбом вийшов під кінець минулого 2018 року — 27 грудня силами Hypodermic Records. Запис проходив на одеській Dark Blue Studio під керівництвом Andrew M. Зведенням займався Юра Утюг, лідер ветеранів сцени Stinx на столичній Oldskull Studio.

Про музику

Як вже було сказано в інтро, більша частина хардкору Одеси, так чи інакше робить матеріал або надихається, як вам більше подобається, пильно дивлячись на людей, які цей жанр створювали та були його популяризаторами на перших етапах існування. Це перша частина. Друга частина — той же жанр, але через 10-15 років, друга хвиля його піднесення в масах андеграунду.

"Основний орієнтир — це власне відчуття того, як це все повинно звучати. Ми взагалі не думаємо про якісь орієнтири, якщо казати про те, що і як робиться в Concrete Control. Багато років ми слухаємо різноманітну музику і, безумовно, наше бачення того, що ми робимо — це свого роду накопичення всього, що нам самим припало до душі в хардкорі, панк-музиці, як завгодно."

Я люблю чесність стосовно себе та насамперед — слухача. У такому разі, коли артист відверто говорить про те, що він не намагається створити новий жанр, розносити його в рецензії ну ніяк не вийде. Спочатку, таким шляхом я і хотів зробити цю рецензію — написати, що перед нами чергова варіація метрів та грандів, але після отримання коментарів полярно змінив думку. Чому? А що можна протиставити цим словам:

"Ми любимо хардкор початку 80-х, деякий хардкор і панк середини та кінця 90-х і самі намагаємося робити те, що любимо, розуміючи, що нічого нового не винайдемо, тому що це нам і не потрібно. Ми хочемо звучати голосно, міцно, швидко, коротко, злісно. Наша музика — це емоція, що помножена на атмосферу, до якої додане своєрідне бачення світу навколо. Якщо більш конкретно казати про вплив — нехай це будуть 7 seconds."

Concrete Control хочуть звучати як їх улюблені команди? Окей, вони дійсно продовжують їх традицію. Так, це фаст мелодік панк/хардкор-панк пропущений через сито кращого, що дали світу 7 Seconds та Bad Religion, більшою мірою, разом із Gorilla Biscuits та H2O, меншою. Це якщо звертатися до прадідів. Серед молодших можна у приклад привести так званий ''Epi-Fat'' саунд та творчість A Wilhelm Scream.

Потреково розбирати реліз немає сенсу, бо структурно вони майже однакові: короткі (за одним винятком) бойовики з сингалонгним вокалом, дводольним панк-роком та соло-гітарою на задньому фоні, ось і все.

Про лірику

Концептуальної історії, яка була б розкрита поетапно в кожному треку, ви тут не знайдете. Тексти наповнені протестним настроєм щодо добровільного положення людини як частини стада. Автор вважає, що їх покоління (напевно, мова йде від самих музикантів, не ліричного героя), раніше було більш злим, непокірнішім та більш агресивним, ніж сучасні люди.

Angry enough and ready to say "no".
Moving through life with open minds.
___
Достатньо сердитий та готовий сказати ''ні''
Готовий йти по життю з чистими думками.

When did we become generation of sand?
___
З яких пір нас вважають поколінням піску?
"Wrong Direction"

"Це просто думки та погляди на різноманітні речі, котрі в певні секунди змушували думати або діяти. Ми співаємо про волю, правду, відчуття себе у навколишньому світі та про політику, що базується на цьому. Про емоції живої людини, розбиті мрії, злість та агресію, про час та скейтбординг", - розповідають музиканти. 

They show the things to us that we wanna see.
They talk the way they think we’d love to hear.
___
Вони показують нам тільки те, що ми хочемо бачити
Вони кажуть нам тільки те, що ми хочемо почути.

They are judging us for the things we haven’t even done.
And wanna kill all of us for thoughts we haven’t even thougth.
___
Вони судять нас за вчинки, котрі ми не робили
та хочуть вбити за думки, котрих у нас не було.
"Torn Apart"

Висновок

Ми маємо свою Каліфорнію, власну, де була створена не одна команда, у стилі, що відрізняється від інших представників сцени. OCHC вже сформувався в окремий піджанр, але щось я не можу згадати жодного гурту, що наважився сказати про себе такі прямі та відверті слова.
Concrete Control повторюють справу людей, які за віком можуть бути нам батьками, не приховуючи цього. Це спроба торкнутися до чогось сакрального, де є приємна дитяча або підліткова ностальгія, до музики, на який ти ріс.

Швидко, достатньо мелодійно та агресивно, є протестна лірика, як тоді, колись, але за вікном 2019-ий. Демо непогане, та у повноформатному релізі я маю надію почути більше свого, інакше є ризик перетворитися на черговий триб'ют-бенд.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Concrete Control у соцмережах:

https://concretecontrol.bandcamp.com
https://www.facebook.com/concretecontro

Neformat.com.ua ©

1. Wrong Direction
2. Torn Apart 
3. Difference 
4. Losing Battle (Adolescents) 
5. Strength (7 Seconds) 

27.12.2018
27 декабря 2018