Braii — Lovely Dark Things (2019)

Ви пам’ятаєте їх, і підете за їхніми кроками цього разу, як пішли за їхніми гітарами минулої весни. Нові історії визріли у нові витвори, й лише темрява залишилася тією самою. В супроводі понурих рифів вона знову засмоктує винно-винних героїв та дівчину, якої тут, можливо, й не було, до своїх глибин.

Після першого EP "City Of Nothing", BRAII були почуті. Хоча це було швидко, мало та вперше, у головах слухачів виникли досить конкретні асоціації: заглушене світло, спокійно, життєво. Особливо цієї "життєвості" хотілося вокалістці та творчині гурту Оксані Бризгаловій, адже вигадувати вона не любить і їй, власне, не доводиться. Тому у новому альбомі "Lovely Dark Things" BRAII застосовують той самий підхід, як текстово, так і музично.

Офіційний реліз першого лонгплею BRAII "Lovely Dark Things" відбувся 8 листопада й одразу за ним почався листопадовий євротур. Альбом вийшов із ковадла музичної піар-компанії та лейбла Mnogo Vody, чий третій шоукейс BRAII очолили. Саундпродюсером гурту, як і цього альбому зокрема, надалі залишається Олексій Кривошеєв, чиї повноваження значно розширилися з часу виходу EP. Після переходу басистки Інни Рассамахи до гурту Бумбокс, Олексій, який також є колишнім басистом Bahroma, запропонував своє партнерство Оксані й тим самим врятував колектив від розпаду.

Рівно за місяць до випуску обіцяного альбому, BRAII поділилися синглом "Wierdo" та відеокліпом до нього, дещо пізніше з кліпом вийшов трек "Slipping". BRAII примудрилися побудувати кліп поверх найповільнішої та найдовшої пісні, у якій розповіді менше, аніж простору навколо. Початок її – старт стоунер-рок композиції, у якій бубон попереджає, подібно хвосту гримучої змії, про небезпеку темряви, вглиб якої так плавно проникаєш. А потім вокалістка пояснює, з якої причини темрява може так вабити. Відео до треків — це дві абсолютно полярні роботи, двох різних етапів творчості – початкового та стадії цвітіння, різних режисерів, можливостей та настроїв. Опісля VHS-ної нарізки кадрів у "Wierdo", на Оксану та її знайомого Сальвадора Рамацині у "Slipping" спрямовуються об’єктиви професійних камер та навіть увага колориста кліпу. Починається рольова гра, на зразок тієї, що вже була у кліпі до пісні "Complicated" з першого міні-альбому: протагоністи замішані все в тому ж, хоча зараз у їхніх стосунках більше гри та азарту.

Цей альбом відкривається гарним дуетом гітар Оксани та Андрія Шулакова і показує більш виразну сторону молодого колективу. З першого треку "Love is We" спостерігаємо нове положення бас-лінії – Олексій Кривошеєв виводить її вперед, й відтепер вона іноді навіть претендує на місце єдиного інструменту, із чим обіцяє впоратися. Барабани цього альбому Слава Лось органічно утримує в ритміці пост-панку, й тим самим зумовлює загальне прагнення кожної композиції до різноманіття всередині себе самої.

Першого ЕР було надто мало, аби напрошувалася певна аналогія, але вихід цього альбому вже точно веде до розгадки прикладу для наслідування – Sonic Youth часів LP "Daydream Nation". Особливо це видає друга композиція альбому "A Queen of Lovely Dark Things". Низький втомлений вокал Оксани Бризгалової дуже вже в традиціях виконання бас-гітаристки Sonic Youth Кім Гордон, якій настільки наплювати на ноти й октави, наскільки фронтмен цього ж гурту Терстон Мур обожнював супроводжувати таку манеру шумами. Єдине, BRAII начиняють свою музику мотивами, а не хаосом, завдяки чому мають популярність в одразу двох "ворожих таборах" - пересічного слухача та пошановувача андеграунду.

Кінець альбому є свіжим і несхожим на жодну з попередніх спроб гурту. Саме у кінці звучить найбільш музикальна та яскрава мелодія альбому "A Man Behind the Curtain". Спочатку та тримається лише на ритмі, а пізніше підіймається до справжнього інструментального карнавалу: там і бар чаймс, і духові, і клавішні служать фоном для незмінного вокалу та тих самих відточених у спокої гітар. Останній трек "Heroes" з таким самим успіхом розвінчує міф про "похмурих" BRAII, з яким це робить і попередній. Цілком спокійна ранкова інді-пісня нагадує багато що з жанру та нічого з творчості самих BRAII.

Таку зміну у звучанні, та ще й у кінці довгоочікуваного релізу, можна розцінювати і як демонстрацію вміння перевтілюватися, і як пошук орієнтирів, який ще не закінчено. Темрява розсмоктується перед BRAII, що наступають на неї інструментально, не бояться її називати та пірнати всередину. А не оспіваних явищ для нового гурту все ще достатньо, про що свідчать новоприбулі до альбому настрої й у чому ще матимемо змогу переконатися.

Braii у соцмережах:

1. Love is We
2. A Queen of Lovely Dark Things