Аорта — Аритмія (2020)

Наприкінці червня український noise black metal, avant-garde punk проєкт презентував третій повноформатний альбом "Аритмія". Реліз дивний, але розповідаємо, чому вам усе ж варто його послухати.

Чого в українській андеграундній музиці занадто багато — естетства і гонитви за якістю. А чого замало — мабуть, сміливості та оригінальності. Третій альбом київського rap, noise black metal, avant-garde punk one man бенду Аорта, можна застосовувати в терапевтичних цілях, для профілактики снобізму і кон'юнктурного підходу до музики. Виданий у червні на безшабашному київському лейблі Erythroleukoplakia Records, альбом "Аритмія" був записаний на телефон у мікрофон від навушників, зведений і відмастерений в Garage Band. Що називається 2К20 DIY на максималках, ляпас суспільному смаку в дусі перших робіт Kunteynir. "Аритмія" — це як ніби Льоша Макет Дегтяр, Евронімус і MC Анюта створили супергурт.

Альбом складається з шести треків, сумарною тривалістю трохи менш як чотирнадцять хвилин. Як то кажуть, добре, але мало. Відсутність лірики в публічному доступі є ще одним приводом засмутитися. Мабуть, з міркувань крайнього нігілізму і вельми іронічного ставлення до власної творчості, автор усіх пісень Андрій Підлісний вирішив зробити реліз якомога менш доброзичливим. Але, не дивлячись на навмисний цинізм і сміхотливий тон автора, "Аритмія" не позбавлена ​​похмурої атмосферності та бунтівного духу слем-поезії. А той текст, який усе ж вдається розібрати, як, наприклад, у реп треках "ПАДІК" і "ПОХОТЬ", дуже чіпляє. Словом, я думаю, що антиестетична концепція Аорти не надто постраждає, якщо з текстами пісень Андрія все ж можна буде ознайомитись. До слова про концепцію:

"Головна тема альбому — залежність від усього, що нас оточує. Перед нами поставлені певні норми й ми цими нормами живемо, не підпускаючи до себе щось нове, що могло б стати новою сходинкою в нашому житті" — розповів у коментарі Неформату музикант.

Що ж, розкрити тему вдалося, попутно деконструюючи традиційні музичні форми. Як і обіцяє нам назва альбому, музика звучить болісно і зламано. Такий собі музичний мутант — франкенштейн. Попри невелику тривалість, основою альбому є повільні атмосферні музичні форми, що різко змінюються на панк-збивки та блекметалічні бластбіти вкупі з глітчевою електронікою. Вокальна подача здебільшого в дусі бадьорого психоделічного хіп-хопу, ближче до кінця альбому опускається в блекметальний морок. Востаннє подібний зубодробильний ф'южн я чув на альбомі "Стало еще только хуже" харків'ян Был Замечен. Помножте все це безумство на нарочито "пластмасовий" звук.

Вердикт: Аорта — "Аритмія" обов'язкова до прослуховування для всіх, хто закостенів у своєму музичному смаку і "стандартах якості" сучасної музики. Це живий приклад справжнього авангардного мистецтва, що підриває самі основи нашого сприйняття. І взагалі, замість того, щоб читати цю пафосну пургу, послухайте "Аритмію" — цей альбом прочистить вам мізки.

Аорта — one man band, що створює музику на перетині різних жанрів; був заснований у жовтні 2019 року Андрієм Підлісним на лейблі Erythroleukoplakia Records. Дискографія проєкту нараховує три повноформатні альбоми. Історія проєкту розпочалася з любові Андрія робити меш-апи для друзів на тусовках, де він змішував техно з хардкором, блек металом та EBM.

Думки, висловлені у блогах, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Аорта у соцмережах:

1. АЛЬ