alyona alyona — пушка (2019)

І світовий, і хіп-хоп (хоча правильніше буде кальян-реп) чарт ВК, який лунає з кожного поп-бару, дійшов до моменту стагнації, жанру не вистачає молодої та свіжої крові. Кулеметні хай-хети, викручені на максимум баси та нескінченні едліби відійшли у минуле, звільнивши місце для чогось нового, хоча поки без конкретної форми.

Lil Nas X продовжує бити всі рекорди та займати перші місця у всіх стрімінгах. У топ-10 альбомів billboard потрапили перші роботи Chance The Rapper, зірка неосоулу Khalid, всюдисуща Біллі Айліш та Кріс Браун, що повернувся із забуття. У сингловому сегменті картина майже нічим не відрізняється від альбомного чарту. Винятком є хіба поп-машина Еда Ширана та Пост Мелоун. На 10 місці тільки можна побачити нове ім’я — DaBaby, єдиний, хто останнім часом зміг привернути до себе увагу, повторюючи звучання Migos, коли їх вважали новаторами.

Україна, та чого далеко ходити за прикладами — Росія, все ще від всього цього тримається осторонь, намагаючись скоріше наслідувати творчість тих, хто у таких чартах не затримується. Я про андеграунд, звісно, якщо тих, хто туди потрапив, можна такими вважати.

Завдяки гурту Грибы масовий споживач потрапив до тенет кальянного/хаус репу/хопу, так і не вибравшись звідти. Увімкніть VPN та подивіться на топи ВК, навряд чи ви там знайдете щось різноманітне.

Можу помилятись, та про нову українську поп-музику почали активно говорили спочатку через творчість Івана Дорна та трохи згодом — Монатіка. Моду на український фолк в електроніці запустила в маси Onuka. Напевно, що й у хіп-хопу повинен був з’явитися свій герой, який виділяється із маси та слідує трендам, не сліпо копіюючи їх. 

Дякую, тепер ми маємо alyona alyona і оскільки пил та метушіння навколо її імені трохи спали, спробуємо розібратися, чи справді вона заслуговує тих нагород, котрими її засипали з моменту виходу першого синглу "Рибки". Хто така авторка, її походження та розбір матеріалу до LP я повторювати не буду, залишу лінк на статтю, де це було детально описано.

Інтро

Як ви всі чудово розумієте та знаєте, український хіп-хоп масового сегмента є практично неконкурентоспроможним, за рідкісними винятками, серед своїх колег за найближчим кордоном. Причин багато, вони різні та заслуговують окремого розгляду у матеріалі, що своїми розмірами значно буде перевищувати обсяги рецензії.

Сподівань та надій щодо альбому було покладено ну дуже багато, особливо якщо робити огляд матеріалу, який виходив раніше — сильний, чіпкий, свіжий та майже актуальний за світовими показниками. 

Хочеться сказати дякую відразу — за відсутність пафосу. Її треп без хвалькуватості та вигаданого сторітелінгу (привіт, Роузі). alyona alyona справді читає про те, чим живе; про свої цілі, що збулись і ні; про любов до сім’ї, якщо конкретизувати — до матері; про те, наскільки важким був її шлях та про перешкоди, котрі траплялись на ньому.

Окремо варто звернути увагу на флоу, який, на мою думку, є і гарною стороною і тим, що може відштовхувати. Я, як слухач, в океані швидкого речитативу просто гублюсь, мені не дуже подобається витрачати майже 40 хвилин на одне тільки фаст-флоу.

Савраненко не хочеться порівнювати із метрами жанру, бо різниця та відстань між ними надто велика, але із фрешменами та новачками — із задоволенням. Найближчі люди, із ким можна порівнювати її - wifisfuneral, протеже J.Cole - J.I.D, найсильніший лірик із представлених цього року у списках журналу XXL YBN Cordae, та, увага - Jaden Smith.

Про альбом

"Пушка" — це дебютна студійна повноформатна робота, у котрій із 13 треків раніше було представлено чотири: "Голови", "Рибки", "Відчиняй" та "Залишаю свій дім". LP вийшов за підтримку лейблу HitWonder, котрий також співпрацює/співпрацював із Мішею Крупіним, KREC, Murovei, Убитые Рэпом, Яною Соуле, BRAII, Ліоном, INDT, Аліною Паш та ін.

Дата релізу — 8 квітня 2019-го. Мастеринг, зведення та запис зробив продюсер Teejay, котрий також встиг попрацювати із Неизвестность aka Kyivstoner. У якості бітмейкерів над "Пушкою" працювали:

  • DamianBeats ("Літак")
  • Dawgdillenger ("Літак")
  • E1ghtnine ("Дихає вулиця")
  • Дует JustChill Beats ("Голови")
  • Slava Dyadyun ("Відчиняй")
  • Smithwess Beats ("Викину")
  • TeKa ("Мамо")
  • Vanek Klimenko ("Падло", "Відчиняй", "Голови, "Викину")

Про наповнення альбому

Спершу хочу сказати, що покладені надії не виправдалися. Не відмінно, але і не жахливо. Чогось нового, що провокує ефект "вау" та палкі обговорення, тут немає: є схожі за мінорним настроєм треку "Голови" - "Мамо" та "Літак"; є бенгери як "Відчиняй" та перші "Рибки" - "Пушка"; є автотюнова "Брехунець", як своєрідна шана Future або Lil Wayne; є нетипова за всіма параметрами "Падло", де на фіті Аліна Паш, через що пісню частіше за інші на альбомі й виокремлюють.

Чи різноманітний альбом? Як би не відповідати на це питання, буде неправильно. Особисто мені відверто нудно слухати постійний фаст-флоу, тому до моменту появи Аліни Паш або автотюну я втрачаю полум’я азарту і перестаю уважно слухати реліз, як слухач, ще раз акцентую увагу на цьому. З іншого боку, альбому не дають піти на дно чудові та навіть дивакуваті інструментали, як, наприклад, у треці "Як би я була не я", котрий передає великий "привіт" ірано-шведській зірці другої половини нульових Arash; "Падло" так взагалі заслуговує окремого місця, як партія Френка Оушена на платівці "The Life of Pablo" Каньє Уеста.

Про лірику

Великий декодінг всього альбому, сенс, що лежить на поверхні та який потрібно знайти, Альона Савраненко розкрила виданню Afisha Daily.

Для прикладу, ось що вона розповідає про пісню "Літак":

"Коли ти їдеш із Києва, бачиш, як помирають села навколо. П’ять років тому я була у рідному селі на Кіровоградщині та свою вулицю практично не впізнала. Половина будиночків була покинута. В одній хаті дах обвалився всередину. І я дивлюсь на цей двір, паркан, сарай, горище, на котрому проводила багато часу, куди кішка кошенят приводила, а вони мене боялися, дикими були … Дуже багато спогадів. Дивитися на це було сумно.

Їдемо далі, там метрів через 300 жила бабуся Марія. У неї абсолютно не було родичів, я після школи полюбляла до неї заходити, дивитися, як вона доїть корову, на городі допомагала. Я її розважала і вона мене дуже любила. Вона давала мені кукурудзу, щоб зробити попкорн: у нас не було такої, в неї була. І ось підходжу я — будинку немає зовсім: тільки глина та купка попелу. Немає нічого, все занедбане, родичів [у бабусі Марії] немає і нікому це не потрібно. Я не очікувала всього цього, і стало так боляче та сумно. Я ж скучила за місцем, де жила, де ми бігали, гуляли.

А літак просто летить далі. Роки минають, все рухається вперед. Не в якесь забуття, просто пролітає повз. Ти не можеш розвернутись та пережити знову. І цей літак просто пролітає повз та прямує далі".

Епілог

Завдяки alyona alyona про український хіп-хоп почали говорити всюди та найголовніше — сприймати його серйозно. Як виявилось, будь-який мовний бар’єр не є перешкодою взагалі. Альбом у ВК нещодавно набрав свій перший мільйон стрімінгових прослуховувань, чи це не один із показників успіху?

Поки говорити про перспективи на майбутнє немає ніякого сенсу, але старт та впевнене зайняття свого місця у грі відбулось. Дякую, що на вітчизняний хіп-хоп почали звертати більше уваги, і не тільки у нас.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Alyona Alyona у соцмережах

https://alyonatour.com/
https://vk.com/alyona.alyona.official
https://www.facebook.com/alyonaalyonaoff
https://www.instagram.com/alyona.alyona.official/
https://soundcloud.com/alyonaalyona/
https://www.youtube.com/channel/UCX74kjhVcdu05Dm54BnQgyw

Neformat.com.ua ©
  1. Голови
  2. Пушка
  3. Як би я була не я
  4. Мамо
  5. Рибки 3
  6. Дихає вулиця
  7. Відчиняй
  8. Падло (feat. Alina Pash)
  9. Викину
  10. Велика й смішна
  11. Брехунець
  12. Залишаю свій дім
  13. Літак
08.04.2019
8 квітня 2019