Distress презентували дебютний альбом

Сьогодні запорізький death metal гурт випустив свій перший повноформатний альбом "Past Fatal Singularity".

Запис альбому музиканти розпочали у червні 2020-го, тоді ж був записаний трек "Людина-ріка", а трошки згодом, у вересні того ж року, і трек "Пандемія". Тривав цей процес до 2021 року, коли у складі гурту з'явився вокаліст і дописав свої партії. Останній трек до альбому додали вже 2022 року. 

Барабани та гітару музиканти записували в Херсоні на студії Антона Косея "108 Ом", окремі партії — на студії Максима Гордашевського. Бас-гітара, частина гітарних партій та вокал для перших двох треків писалися на домашній студії Артема Матьовки, що також робив зведення та мастеринг всього альбому. Значна частина релізу була також записана на домашній студії Віталія Шатілова у Новій Каховці.

Не менш динамічною була і зміна складу гурту за ці роки, тож і всі сім треків з альбому є результатом роботи колишніх і теперішніх його учасників, а також окремих запрошених музикантів. Наприклад, інтро до альбому створив Юрій Самсон на музику засновника гурту Олександра Коваленка.

"Цей реліз немає якоїсь конкретної концепції. Ми просто граємо музику, яка насамперед подобається особисто нам. У текстах висвітлюються деякі негативні сторони сучасного суспільства та туга за померлими. Основна ідея останнього треку — це невідворотність покарання. Цікаво те, що тексти для деяких пісень були написані давно, проте сенс і зміст актуальні для сьогодення", — розповів у коментарі Неформату Олександр.

"Past Fatal Singularity" комбінує тексти українською та англійською мовою, і дійсно, частину з них перший драмер гурту Максим Гацько створив ще у 2000 році.

"Після повномасштабного вторгнення все змінилося. 26 лютого Артем Матьовка повинен був почати робити зведення та мастеринг останнього треку альбому, проте він виїхав з Херсона і це йому вдалося зробити вже восени 2022 року. Нова Каховка потрапила в окупацію. Учасники гурту покинули місто в різні часи та роз'їхалися: бас-гітарист Іван Антонов опинився в Хмельницькому, вокаліст Влад Череміскін — у Києві, а драмер Юрій Бабіч — за кордоном. Життя гурту призупинилося", — додає Олександр.

Сам він опинився у Запоріжжі, де і вирішив відновлювати дільність гурту. За підтримки колективу Schizogen та Альони Мовчан Distress дав минулоріч кілька концертів у Запоріжжі та Одесі, а в грудні 2023 року відбувся перший концерт в новому складі.

Обкладинку для альбому створив попередній басист гурту Іван Антонов. Вона зроблена за мотивами картини "Смертельна хвороба" новокаховського художника Леоніда Лиманенка.

Цьогоріч музиканти планують виступити зі своїм альбомом на всіх можливих концертах, також подали заявку на відбір до фестивалю Wacken Metal Battle. Водночас Distress накопичують матеріал для майбутнього альбому.

Distress — запорізький дез-метал гурт, що був утворений в 1999 році та припинив існування у 2001-му. Реюніон відбувся у 2018 році в Новій Каховці, а з 2022-го гурт знову базується в місті Запоріжжя. Дискографія нараховує кілька синглів, що вийшли за підтримки харківського лейбла Koronator, та дебютний повноформатник. Свій стиль музиканти  описують як old school death metal з додаванням елементів black metal, groove, thrash та grindecore. Серед музичних орієнтирів колектив виділяє гурти Cannibal Corpse, Death, Napalm Death, Sepultura, Slayer, Behemoth, Infected, Mental Demise тощо.

Актуальний склад: Олександр Коваленко — гітара/вокал; Рустам Шумний — бас-гітара; Дмитро Пянковській — ударні, Влад Череміскін — вокал. 

Distress у мережі:

https://www.facebook.com/DISTRESS.UA
https://www.youtube.com/channel/UCNYCihncLR6OQdM_KSh6VFg
https://distress7.bandcamp.com/