П'ять гуртів відмовилися від участі у премії The Best Ukrainian Metal Act

Дискусії та суперечки стосовно участі гурту Skinhate як спеціального гостя на премії The Best Ukrainian Metal Act завершилися тим, що більшість гуртів-номінантів та ведучий самі відмовилися від участі у премії. Тепер премія шукає їм заміну. 

Днями українська метал-премія The Best Ukrainian Metal Act стала предметом широких обговорень через анонс спеціального гостя BUMA 2022 — гурту Skinhate. У їхній творчості можна знайти відверто гомофобні та мізогінні тексти, тому анонс викликав невдоволення частини меломанів. 

Ми докладно писали, як розвивалася дискусія в окремому матеріалі, але коротко нагадаємо, що анонс Skinhate як спеціального гостя відбувся увечері 4 січня, наступного дня питання публічно підняв у соцмережах Юрій Бондарчук і низка учасників попросила прибрати гурт з лайн-апу. 6 січня про ситуацію заговорили у медіа і зокрема сам гурт Skinhate запевнив, що більше "гомофобні" пісні не виконує. Але обговорення вже набрало дуже великих обертів і не спинялося усі вихідні. Організатори прибирати гурт з лайн-апу категорично відмовилися. 

Врешті 9 січня гурти-номінанти почали заявляти, що не братимуть участь у змаганні. Нагадаємо, цьогоріч за звання найкращого метал-гурту країни мали змагатися колективи True Tough, Harmata, BLIND8, FarInHate, Nora Plan, Отець і Fitz Roy, про чиї досягнення за рік ми писали отут.

Першими про рішення не брати участь у премії повідомив київський хардкор гурт True Tough, мотивувавши своє рішення неповагою з боку організаторів. Наступним був колектив Отець, який лаконічно повідомив, що знімає кандидатуру з премії. Трохи згодом подібне повідомлення поширила і команда Fitz Roy, а також гурт Nora Plan.  А BLIND8 у своєму пості написали "Всім дякуємо за розуміння. Гав-гав", очевидно, натякаючи на те, що раніше Влад Ляшенко назвав команди, які закликали прибрати Скінхейт з лайн-апу, зокрема і їх, зграєю бродячих собак. 

Врешті відмовився вести премію й анонсований ведучий Євген Тимчик, який раніше заявляв, що не буде присутнім, якщо не буде поваги до учасникіів премії. 

"3 дні я намагався деескалувати ситуацію і дійти до компромісу, але, на жаль, це виявилось неможливим, цього року ви не почуєте мій дебютний стендап на Best Ukrainian Metal Act", - написав він в Інстаграмі.

Не забарилася і заява самої премії. На офіційній сторінці зазначено наступне: 

"Зараз гурти (ще не знаємо кількості) змовилися і почергово відмовляються від участі в The Best Ukrainian Metal Act 2022 / 21 січня / Bel Etage. Тим самим продовжуючи тиск на премію. Але ми все ж налаштовані проводити захід у будь-якому разі, і звертаємось до спільноти за допомогою в пошуку нових номінантів. Для яких тексти гостя гурту Skinhate будуть не настільки "зашкварні", щоб вимагати від організаторів зняти їх з лайн-апу."

Тут варто зауважити, що це послідовна позиція, адже у попередніх постах Влад Ляшенко двічі зазначав, що всі незгодні гурти можуть відмовитися від участі у премії, що ті й зробили. 

Отож, станом на вечір 9 січня серед номінантів премії залишаються команди Harmata І FarInHate та виступатиме спеціальний гість Skinhate