Pree Tone вирушили у європейський тур з новим повноформатником

Столичний noise rock, shoegaze гурт днями представив свій восьмий повноформатний альбом "Heavier Than Usual" про час, у який ми з вами живемо. Музиканти відповіли на питання Неформату про цей реліз і не тільки. 

Pree Tone
нойз-рок/шугейз гурт із Києва

Гурт виник на перетині революції та війни пізньою зимою 2014 року. На рахунку колективу чотири мініальбоми та чотири повноформатники, документальний фільм про подорож гурту до Ісландії, чимало живих виступів в Україні й багатий туровий досвід за кордоном.

На запитання відповідали гітарист L., ударник Vlad та вокаліст і басист Serzh.

— Коли та де ви писали цей альбом?

L: Цей реліз майже повністю записаний і спродюсований на нашій студії в Києві вже під час повномасштабної війни в нашій країні. З початку вторгнення я активно займався автоволонтерством між Львовом і Києвом, і коли вдавалось залишитись на декілька днів у столиці, ми збирались на сесії запису барабанів та басу у квітні-травні. Серед винятків: синтезатор на "Heavier Than Usual", який я записав у Червонограді, а також саксофон на "It's Getting Worse", який записав наш друг Микола Лебедь вже десь на студії у Німеччині у вільний час між благодійними концертами. З інтро на віолончелі для цього ж треку нам допомогла Ксеня Красноухова. Тож вперше на альбомі Pree Tone є запрошені музиканти, і це неймовірний досвід.

Останні пів року ми дуже активно працювали над записом та зведенням, а на мастеринг наші треки надіслали до Aidan Baker (Nadja) — той випадок коли вже за декілька днів затвердили фіналки. До речі, Aidan випадково відправив нам дещо сповільненні версії треків, які нам теж сподобались — більш дроновий еквівалент "Heavier Than Usual" вийде скоро на касетах як limited edition.

Vlad: Для мене цей запис був новим досвідом, бо це мій перший запис на барабанах, до цього я грав на басу. Те, що запис проводився на нашій студії, також для мене було в новинку — не потрібно було напрягатись з приводу часу чи апарату. Також вплинуло те, що запис почався після етапу звільнення північної частини України, і тому він і підготовка до нього дуже допомогла мені хоч частково повернутись на рейки минулого життя.

— Чи можете розкрити контекст назви альбому "Heavier Than Usual" — про що це для вас? 

L: Тривога, терор, тиск — основні мотиви альбому, звісно, пов'язані з тим, що ми відчували у перші місяці війни, поки ЗСУ впевнено захищали нас, надихали та створювали можливість працювати над цим релізом. Більшість дублів на альбомі була записана під час повітряних тривог, тож час, у якому ми живемо, цілком сформував звучання цього релізу.

Vlad: Все стало важче, і далі буде гірше — це актуально зараз, і було актуально до війни. Але цей етап скінчиться.

Serzh: Капітально доволі все хлопчики описали, не хочеться якось це й псувати своїми п’ятьма копійчинами. Додам лишень, що мені завжди бачилось, що текст тут має бути про гігантів, їхнє таємне приховане життя всередині гір і спроби знайти своє місце у світі людей. А от перед записом, враховуючи нову реальність, я засумнівався. Тим не менш, в останній момент залишив старий текст і під час запису вокалу все так сильно візуалізував і відчув, що дуже полюбив своїх гігантиків. Сподіваюсь, і ви з ними затоваришуєте.

— Як війна вплинула на ваше життя та на творчість гурту?

Serzh: Окрім музики, я займаюсь журналістикою, і після 24 лютого всі сили та майже весь час були сфокусовані на цьому. Можливо, уперше в житті я відчув важливість і необхідність для людей своєї роботи. Прикро, що такою ціною. Але така специфіка — чим гірше все навколо,  тим більше в тебе роботи й вона сильніше потрібна людям. Зізнаюсь чесно, багато чого іншого того дня для мене багато в чому померло, і до кінця так і не ожило. Зараз мені складно сформулювати своє відношення до музики загалом, і до своєї зокрема. Сподіваюсь, що відповіді на ці й багато інших питань дасть благодійний тур, у якому ми прямо зараз збираємо гроші на потреби ЗСУ.

— Привертає увагу стильна обкладинка. Хто її робив?

L: Обкладинку ми робили разом з Ганною Тихою. Елементи фактур і колажу робили декілька днів з клею, паперу, пір'я, сухарів, фарби, різних видів картонів і чого там тільки не було в цій важкій чорній хмарі.

— Які подальші творчі плани?

L: Прямо зараз ми їдемо у великий United Assistance Charity Tour на концерти у 5 країнах — зібрали класну команду артистів: Chillera (Україна), Mykola Lebed (Україна), Anatol (Польща), dj. flugvél og geimskip (Ісландія). З останньою артисткою, до речі, зовсім скоро буде спільній сингл — трек уже майже готовий. У турі будемо збирати кошти на рації для парамедиків у фонд Safe & Sound Ukraine, а також відправимо частину донейтів у фонд Musicians Defend Ukraine. Тож чекаємо всіх на концертах в Європі.

Pree Tone tour

Pree Tone у мережі:

https://linktr.ee/preetone