Гурт Вій заспівав про українську боротьбу за свободу

Культовий український рок-гурт повертається з новим синглом. I під поверненням варто розуміти насамперед дві нові пісні гурту, адже загалом команда активно виступає, видає релізи на фізносіях, доступна на стримінгах і навіть записала та видала кілька каверів протягом цього року. 

Як розповів у коментарі нашому виданню засновник гурту Дмитро Добрий-Вечір, у Вія, що, нагадаємо, відомий культовими піснями на кшталт "Відрізна голова" чи "Очі відьми", є багато нових пісень, вистачить на півтора альбому. Просто не усі вони, з різних причин, записані повністю. Для деяких не готові тексти. Але процес, за словами музиканта, триває.

Яскраве підтвердження ми бачимо на прикладі однієї з двох пісень, що увійшла до ново максісингла - "Палає танк за хатами". Вона була створена ще під впливом подій 2014 року, часто виконувалася наживо, але довго не мала форми студійного запису. 

"Палає танк за хатами" була дійсно створена у 2014 році, та багато разів заспівана вживу на концертах та фестивалях, проте аранжування не влаштовувало до кінця і постійно змінювалось! Зараз уже воно звучить так, як нам хотілось би!", - додає Дмитро

Робота над цим синглом відбувалася на власній студії музикантів. 

"З 2009 року усі пісні записую, роблю зведення та мастеринг я, на своїй домашній студії. Там ми й репетируємо, до речі. Особливих підходів до запису немає, хіба що, намагаємось зробити звучання не схожим на звучання інших виконавців. На жаль, в Україні артисти часто звучать дуже схоже один на одного! Не усі, звичайно, але тенденція уніфікації досить помітна", - зауважує Дмитро

Що очевидно з тексту, саме війна з росією вплинула на створення цих двох пісень:

"Емоції, пов'язані з "Танком", зрозумілі, я думаю. Війна, Іловайськ, обстріли, смерть, спалені тіла під снігом, душі бійців, що летять до неба... "Янгол" написаний у 2021 році. Можливо, це передчуття війни? Не знаю, усе якось на рівні підсвідомості.

А війна, звичайно, вплинула на усе. На душевний та фізичний стани, на здатність щось творити. Наприклад, після 2014 року дуже важко було писати тексти до пісень. Усе що намагався писати — здавалося банальним та нещирим. А ось після 24 лютого відчуваю лише гордість за країну, за українців, за нашу армію. А ще біль за загиблими та закатованими...ненависть та огиду до кацапського лайна. Як до тарганів, що лізуть з-під смердючого смітника", - розповідає музикант. 

Ілюстрацію для синглів намалювала Ангеліна Драченко, а обкладинку на основі ілюстрації уже створила Оля Залізняк.

Раніше команда також зробила кілька каверів улюблених пісень, які Дмитро Добрий-Вечір давно мріяв заспівати - "Два кольори" та "Лента за лентою". На відео до "Двох кольорів" музиканти використали кадри руйнувань українських міст під час повномасштабної війни. 

Гурт планує до нового року записати альбом та сподівається, що вийде він на початку 2023-го.

Вій — знаний український рок-гурт, заснований у 1991 році в Києві. Нашим читачам команда відома насамперед своїм дарк-фолком; про значення їхнього однойменного дебютного альбому ми докладно писали у підбірці найкращих українських дарк-фолкових релізів. На рахунку команди не дуже багато альбомів, але, на відміну від багатьох колег з 90-х, їхня творчість доступна нас стримінгах. 

Вій у мережі:

https://www.facebook.com/viy.kyiv/
https://www.instagram.com/viy_band/
https://www.youtube.com/channel/UC8z6Jnn2l0-AWTqgSAJMRRg
https://open.spotify.com/album/6ipzDHjyn4fc5L5w7OYfQr
https://music.youtube.com/channel/UCaIcBFkAp1zQp_67ykBwfdQ