Уряд частково заборонив концерти в Україні

Таке рішення прийняли сьогодні, 26 серпня, під час засідання Кабінету Міністрів. 

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що останнім часом стрімко зросла захворюваність на коронавірус серед українців віком від 25 до 35 років. Причиною тому назвав недотримання заходів безпеки окремими клубами і нічними закладами. Отож уряд вирішив продовжити адаптивний карантин до 31 жовтня і, зокрема, вжити додаткових заходів для сповільнення темпів поширення хвороби. Серед них і обмеження масових заходів. 

Трохи раніше на сайті Президента України з'явилася новина, у якій йшлося, що на селекторній нараді з огляду на негативну динаміку захворюваності Володимир Зеленський підтримав необхідність вжиття превентивних заходів, зокрема, впровадження заборони на роботу нічних клубів, проведення концертів. На цю заяву відреагувало чимало гуртів та організаторів, які виступили проти повної заборони концертів та чиї заяви можна знайти у Фейсбуці за тегом #НіЗабороніКонцертів. Серед них, наприклад, гурт dakhabrakha чи об'єднання організаторів масових заходів Всеукраїнська Асоціація Музичних Подій. Чимало коментаторів висловило обурення тим, що поряд із забороною концертів не йдеться про обмеження в інших місцях масового скупчення людей, як-то метро, потяги, великі магазини, чи різного роду державні урочистості. 

 

26 серпня під час засідання міністр охорони здоровʼя Максим Степанов запропонував посилити обмежувальні заходи в регіонах, де встановлений зелений рівень епідемічної небезпеки, заборонивши проведення дискотек, роботу розважальних закладів, нічних клубів, діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля. 

"Окрім того, ми опрацювали з міністерством культури також заборону проведення концертів, окрім тих, які проводяться закладами культури, для яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності", - додав міністр. 

Міністри погодили проєкт акту та доручили доопрацювати його протягом доби. 

Нагадаємо, згідно з законом "Про культуру", заклад культури — це юридична особа, основною діяльністю якої є діяльність у сфері культури, або структурний підрозділ юридичної особи, функції якого полягають у провадженні діяльності у сфері культури. Наразі, однак, незрозуміло, хто саме і як має перевіряти законність проведення концертів у кожному окремому випадку. І які взагалі заклади та події підпадають під обмеження, а які — ні. 

 

Нагадуємо, у громадських місцях потрібно носити маску (на носі теж), дотримуватися дистанції в 1,5-2 метри, уникати доторків до обличчя, регулярно користуватися антисептиком, мити руки. У разі виявлення ознак хвороби варто одразу ж самоізолюватися та звернутися до лікарів.