В Україні дозволили проводити концерти

10 червня набула чинності постанова головного санітарного лікаря України, згідно з якою концерти можна проводити, однак за певних умов і не всім. 

Повний текст постанови доступний тут, а якщо коротко, то ось які головні вимоги стоять перед організаторами: 

  • Усі відвідувачі повинні носити маски
  • Повна заборона фан-зони
  • 1 відвідувач на 5 кв.м площі закладу
  • Обов'язкове вимірювання температури та дезінфекція /li>
  • Додаткові пункти пропуску відвідувачів
  • Організація безконтактної перевірки квитків
  • Забезпечення 1,5 м дистанції між відвідувачами

Окремі заклади вже відреагували на ці зміни. Так артдиректор київського Volume Club Ігор Настенко на Фейсбук-сторінці зазначає, що за таких умов заклад зможе прийняти максимум 20-30 людей, що невигідно економічно, до того ж відсутність фан-зони означає, що сам формат клубного концерту стає неможливим. 

Подібної думки дотримуються й у дніпровському Module. На сторінці клубу йдеться про те, що заклад хоче працювати у правовому режимі, а тому, згідно з чинними правилами, також зможе прийняти лише 20-40 людей, які, до того ж не зможуть танцювати. На думку власників клубу, за таких умов концерти можна проводити хіба у філармонії чи театрі. 

Обидва заклади чекають на наступний етап послаблення умов карантину.

Водночас є заклади, які вже планують діяльність. Наприклад, київський артклуб "Тёплый Ламповый" уже анонсував кілька івентів на червень, також у мережі можна було побачити фото з деяких столичних вечірок.

Головний нюанс, однак, полягає у тому, що перейти до чергового етапу пом’якшення карантину можуть лише ті області, які досягли епідеміологічних критеріїв, визначених постановою уряду про запровадження адаптивного карантину. Як зазначає Українська Правда, через невідповідність показнику інцидентності 12 осіб на 100 тисяч населення не можуть перейти до послаблення карантину місто Київ, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Львівська, Рівненська та Чернівецька області.