Останні новини музіндустрії: профспілки, петиція, оцінка втрат

Оскільки ми і багато наших читачів турбується щодо майбутнього української музичної індустрії, стараємося тримати руку на пульсі та слідкувати за тематичними новинами. Ось кілька з них. 

  • Українська івент-індустрія зазнала збитків на 500-700 мільйонів

Таку оцінку ситуації у своєму блозі на виданні Українська Правда дав СЕО і засновник квиткового сервісу Karabas Максим Плахтій.

"На день написання цього тексту організатори перенесли понад 550 заходів, продажі яких заведені на Karabas.com. Всі квитки залишаються дійсними на нові дати. Івент-індустрія в буквальному сенсі заморожена. В останній тиждень нашою основною функцією став не продаж квитків, а кризова комунікація з клієнтами", — пише Плахтій.

Він також зазначає, що продажі квитків на заходи, заплановані на післякарантинний період, впали на 95%, оскільки люди з обережністю почали приймати рішення про покупку.

"За попередніми підрахунками, наші збитки становлять близько 10 млн грн, а галузь в цілому вже зазнала збитків від 500 до 700 млн грн", - вважає Максим Плахтій. 

Врешті, він додає, що бізнесу для відновлення після такого потрясіння знадобиться 1,5-2 роки, а усій індустрії — значно більше.

Водночас у своєму виступі у програмі "Свобода Слова" співвласник компанії Concert.ua Дмитро Феліксов оцінив втрати наступним чином: 

"За попередніми оцінками, втрати галузі тільки за період коронавірусу це пів мільярда гривень. Цей обсяг втрат до кінця року може сягнути мільярда, за умови, що пандемія буде взяти хоч під якийсь контроль. Ми виходимо з того, що приблизно за три місяці галузь почне заново відновлюватися". 

У найгіршому випадку, на думку Феліксова, кілька десятків тисяч людей, зайнятих у івент індустрії, втратять роботу. 

 

  • Триває збір підписів під петицією задля підтримки державою музичної індустрії

20 березня у мережі була зареєстрована петиція до Президента України №22/089664-еп "Про внесення Президентом України (як невідкладних) пакету законодавчих змін, які будуть спрямовані на економічне стимулювання і відновлення роботи сфери музичної індустрії в період пандемії коронавірусу і в післякризовий період в Україні". 

У ній, зокрема, пропонується:

  1. Запровадження податкових канікул для платників єдиного податку (третя група) до 2021 року (музикантів, артистів, аранжувальників, авторів-виконавців, менеджерів артистів та іншого персоналу, який забезпечує концертні заходи). 
  2. Звільнення від оподаткування операцій з постачання та розповсюдження національного культурного продукту, що надасть можливість спрямувати зекономлені кошти на її розвиток.
  3. Запровадження списку галузей економіки, в тому числі і музичної сфери, діяльність яких безпосередньо торкнувся коронавірус, з метою компенсації державою 60% заробітної плати її працівникам. 
  4. Введення пільгового періоду і зниження орендних ставок концертних майданчиків державної форми власності для організації концертів.

Підтримати петицію ви можете за цим посиланням. Необхідно зібрати 25 тисяч голосів, а наразі їх є лише 419. 

 

  • У ВРУ думають про підтримку креативної індустрії

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики та почесний президент "1+1 медіа" Олександр Ткаченко розповів в інтерв’ю "КП в Украине", про підготовку змін до законів для підтримки креативної індустрії. 

"Держава знаходиться в непростому становищі, виділяти десятки мільярдів доларів на підтримку малого підприємництва та медіа можливостей немає. Але це питання, на яке потрібно шукати відповідь. Тому і готуємо пакет змін до законів для підтримки креативного бізнесу. Хоча рішення повинне бути для всіх — це не тільки криза, але і вікно можливостей. Якщо держава щось забороняє, вона повинно компенсувати ці збитки", - зазначив Олександр Ткаченко.

Чиновник, однак, не уточнював, про які саме зміни йдеться та чи торкнуться вони або в якій мірі саме музичної індустрії. 

 

  • В Україні створюють Українську музичну профспілку

Згадану вище петицію подала ініціативна група Всеукраїнської профспілки працівників музичної індустрії, до якої зараз може доєднатися кожен охочий. За інформацією видання LiRoom, запуск профспілки ще три місяці тому ініціював генеральний продюсер Secret Service EA Михайло Ясинський, а його ініціативу вже підтримали керівники квиткових операторів Максим Плахтій (Karabas.com) та Дмитро Феліксов (Concert.ua).

"Створюючи професійну спілку, ми будемо працювати над тим, щоб поступово покращити якість вітчизняної музичної індустрії, захищати та підтримувати всіх її учасників. Незабаром ми оприлюднимо нашу стратегію та конкретні кроки, котрі ми вже зробили та плануємо зробити", - йдеться на офіційній сторінці профспілки.

Нагадаємо, паралельно над проблемою працює і Всеукраїнська Асоціація Музичних Подій. 

 

  • В Україні запрацював майданчик для стрімів Ukrainian Main Stream

Ukrainian Main Stream - це відкритий майданчик для інтернет-стрімів учасників української шоу-індустрії.

"Ми хочемо підтримати українське творче співтовариство і працівників івент-індустрії в ці дивно-цікаві часи і надати можливість продовжувати роботу і залишатись на звязку з аудиторією", - йдеться у заяві майданчика.

У прямих ефірах каналу мають відбуватися камерні онлайн-концерти, dj-сети, інтерактивні зустрічі з артистами, міні-конференції, майстер-класи та уроки від провідних фахівців, інтерв'ю та бесіди у прямому ефірі з можливістю зворотного зв'язку

За творче та музичне наповнення відповідає літературно-артистичний клюб Художники Літератори Артисти Музиканти, а знімальну команду для online трансляцій з усією необхідною технікою надає Projection Systems.

Наразі вже анонсований стрім гурту Junket.

 

Більше про те, як постраждали українські музиканти, організатори та клуби від введення карантину ми писали у матеріалі "Коронавірус vs музика: як допомогти індустрії".