У Києві пройде п'ятий Irish Brotherhood Fest

Ювілейний фестиваль української irish punk та irish folk музики Irish Brotherhood Fest V відбудеться з 27 по 29 листопада у київському пабі Docker.

П'ятий Irish Brotherhood Fest мав відбутися ще у 2018 році та, навіть, був анонсований, але через певні труднощі його скасували та не проводили кілька років. 

Організатори фестивалю, а заразом і учасники київського гурту O’Hamsters, Антон Скворцов і Денис Жуковський розповіли, чому так сталося у минулому і які плани мають на цьогорічний івент. (Антон є засновником та організатором фестивалю, а Денис відповідає за сторінки фестивалю у соцмережах.)

— Чим була викликана кількарічна пауза у проведенні фестивалів? Що змінилося зараз і чому вирішили відновити активність?

— Дві головні причини: відсутність місця для проведення фестивалю та відсутність спонсорської чи будь-якої іншої фінансової підтримки. Наразі фестивалем активно зацікавився Docker Pub на Богатирській, завдяки чому вирішилися обидві проблеми — тож ми надзвичайно зраділи й одразу ж взялися за планування нового фестивалю. З моменту попереднього, четвертого Irish Brotherhood Fest минуло 2 з половиною роки — люди скучили, ми скучили, гурти скучили, тож всі зірки зійшлися.

— Чого чекати від ювілейного фестивалю? Яким він буде?

— Він буде масштабним: цілі три дні, кожного дня — декілька гуртів (точну кількість поки що розкрити не можемо). Ми вже анонсували перших учасників – тріо Ukiez (ред. наразі анонсовані також білоруси Всё_CRAZY)! На жаль, до завершення всіх переговорів з майбутніми учасниками ми не можемо натякнути на інші гурти, які відіграють на фестивалі, але зазначимо, що ювілейний Бразерхуд, на нашу думку, точно здивує багатьох ;) Але, окрім музичної програми, наш фестиваль завжди був місцем зустрічі всіх тих, хто обожнює ірландську музику та культуру. Тож це будуть вечори irish unity, алкоголю, мошпіту, співів, танців, обіймів і чудових спогадів!

— Розкажіть коротко про попередні фестивалі. Як вони проходили? 

— Ще у 2009 році Антон проводив у Києві так званий Irish Bastards’ Fest, дводенний фестиваль, на якому зіграли 6 гуртів з України та Росії. Це можна вважати своєрідною точкою відліку для Бразерхуду, однак офіційно фестиваль було засновано у 2011 році — саме тоді був проведений перший триденний Irish Brotherhood Fest у єдиному на той час у Києві справжньому ірландському концептуальному пабі Drunken Molly. На тому фестивалі був просто казковий лайн-ап: Mr. Irish Bastard (Німеччина), Paddy and the Rats (Угорщина), The Dreadnoughts (Канада), а також близько дюжини українських та російських гуртів. 

У 2014 році було проведено другий, дводенний Бразерхуд — у пабі Бочка на Подолі в Києві. На цей фестиваль відчутно вплинув початок російської агресії – заявлені хедлайнери Bastards on Parade (Іспанія), The Porters (Німеччина), Cheers! (Чехія), а також 7 російських гуртів й один луганський або відмовилися їхати до України, або вирішили, що не зможуть дістатися до Києва, однак, попри це, фестиваль усе ж відбувся. 

Третій, так само дводенний IBF пройшов у серпні 2015 року в легендарному ДК імені Лібкнехта в Одесі — саме тому ДК, що відомий як місце проведення не менш легендарного фестивалю Маяк (ред. один з найбільших українських хардкор-фестивалів). За сприяння і просто неоціненну допомогу в організації цього фестивалю ми маємо подякувати Вєні Толстопятко та його команді, які, попри величезну кількість проблем, що супроводжували проведення третього Бразерхуду, зробили все від них залежне, аби івент пройшов добре. Лайн-ап складався з 14 українських, 2 білоруських та 1 російського гурту.

Четвертий Irish Brotherhood Fest знову пройшов у Бочці на Подолі у 2017 році, його лайн-ап налічував 10 українських та 1 білоруський гурт. Після цього фестивалю різні організації або приміщення виходили на контакт, укладали попередні домовленості — але, на жаль, відмовлялися від них у процесі переговорів. Саме тому пауза після четвертого фестивалю вийшла такою довгою.

— Яка ідея фестивалю та хто є його типовими учасниками? 

— Ідея Бразерхуду, як ми вже говорили вище, закладена у його назві. Практично на всіх фестивалях у складі частково були одні й ті ж самі гурти: ірландська фолк- і фолк-панк сцена в Україні — досить вузьке та аж ніяк не мейнстрімне явище, тож ми всі цінуємо один одного, і, граючи в рамках Ірландського Братерства, постійно перетинаємося на концертах у різних містах України, бачимося поза ними та намагаємося всіляко підтримувати дружні стосунки. На концертах O’Hamsters ми також завжди намагаємося збирати якомога більше учасників айріш-сцени України та найближчого зарубіжжя. 

Серед гуртів, що входять до когорти Бразерхуду – Shamrocks (Київ), Alba Gu Brath (Дніпро), Все_Crazy (Мінськ), Tricky Tales (Київ), Kraken Dealz (Дніпро), Jolly’s (Одеса), Amach (Ялта) і ще десятки інших, перелічувати можна дуже довго. Крім того, на жаль, цілого ряду колективів, які грали на Бразерхудах, уже немає — луганчан Pint of Stout, калушан Kelush and the Bastards, чернігівців Respect for Paddy Murphy (тут також можна згадати ще більше імен). Є також ціла когорта фанів, які живуть цією сценою і знають усі ці гурти – і вони є нашими друзями, для яких Бразерхуд — це знакова і дуже дорога серцю подія. Тому ми сподіваємося цього року розширити коло тих, кому цікава ірландська культура й музика, тих, хто одразу плануватиме похід на Irish Brotherhood Fest, щойно побачить анонс наступного фестивалю, і тих, з ким завжди можна буде нажертися в кізяки й, обійнявшись, співати такі знайомі душевні пісні.

Irish Brotherhood Fest V проходитиме 27, 28 та 29 листопада у Docker Pub у Києві (Богатирська, 25). Слідкуйте за анонсами на офіційних сторінках фестивалю. 

Irish Brotherhood Fest у мережі:

https://www.facebook.com/irishbrotherhoodfest/
https://www.instagram.com/irish_brotherhood_fest/