Єгор Забєлов презентує новий альбом в Україні

Відомий білоруський баяніст Єгор Забєлов нещодавно випустив дебютний сольний альбом "NITI" і планує презентувати його в Україні. 

Продюсером і звукорежисером альбому "NITI" виступив український музикант і продюсер, співзасновник гурту Океан Ельзи, Юрій Хусточка.

"На Юру Хусточку я вийшов за рекомендацією українського гурту ДахаБраха, у мене з ними зараз одне концертне агенство More Zvukov. Я послухав його роботи, зокрема альбом "Шлях". Було багато сумнівів, і ДахаБраха тут послужила певним індикатором моєї довіри до Юри, їх я знаю і люблю давно. А далі все стало дивним чином складатися і залишалося цьому процесу не заважати.

Вирішили писатися у Юри в Парижі. На час роботи у нас з Юрою виникла емоційна рівновага. Я трохи нервувався, а йому вдавалося згладжувати гострі краї. Робота проходила дуже інтенсивно, запис всього матеріалу зайняв 3 дні. Плюс 3 місяці на пост продакшн. Після закінчення студійної сесії у мене все ще не було впевненості у кінцевому результаті. Але коли я почув перші зведені фрагменти, зрозумів, що Юра дуже крутий і що це буде потужна, глибока та незвичайна акордеонова платівка. Далі були три місяці досить тонкої та копіткої роботи, потрібно було поєднати його розуміння і бачення з моїм авторським. Ну а результат у вас в навушниках", — розповів у коментарі нашому виданню Єгор Забєлов.

Для роботи над альбомом музикант вибрав вінтажний кнопковий акордеон з Німеччини, з яким злегка поекспериментував у пошуках потрібного звучання. У результаті вийшло сім інструментальних композицій — від "NITI I" до "NITI VII", шо переносять слухача у яскравий кінематографічний світ, створений музикантом. 

"Музика перероблялася під впливом книг афганського письменника Халеда Хоссейні, Ті думки та почуття, які виникли при читанні, сформували основу бачення, ідею і кульмінаційну точку мого музичного оповідання — це переживання і трагедія окремо взятої людини, яка ховається від наших очей за масштабом подій, що відбуваються навколо і за відстанню відокремлює нас один від одного", — йдеться у прес-релізі.

Що ж стосується специфіки самого інструменту, її Єгор пояснює наступним чином:

"Акордеон не треба робити популярним. Якщо я з ним вийду на вулицю, буде складно відбитися від уваги. Адже він діє на людей гіпнотично, а якщо у вас ще кучерики на голові. Це бомба. Але як переконати слухача спробувати переглянути свої погляди на цей інструмент? Тут знову ж кучерики працюють...

Якщо серйозно, то стереотип сприйняття акордеона слухачем, як інструменту святкового, застільного, народного великий, — це традиція. І багато професіоналів цим користуються. Або якщо ти знаходишся в ніші академічної музики чи джазу, там з акордеоном теж усе більш-менш зрозуміло. Але коли ти починаєш видавлювати з нього себе... Виходить, я знаходжу і заповнюю свою власну нішу, це не просто, але в теперішньому різноманітті повторів відкрити щось своє, оригінальне — це оцінять, поступово".

Послухати альбом "NITI" можна на усіх стримінгових сервісах. Окрім того музикант дуже позитивно оцінює попередні виступи в Україні, а саме у Довженко-Центрі в Києві й у Лютеранській церкві в Одесі, тому запланував кілька нових концертів в Україні: 

  • 2.04 Київ — Планетарій,
  • 3.04 Одеса — Великий зал готелю "Лондонська"
  • 4.04 Харків — клуб Pintagon

Єгор Забєлов отримав класичну музичну освіту — Могильовське музичне училище і Білоруська Державна Академія музики, що, втім, не завадило йому тяжіти до авангарду. До свого першого композиторського твору він включив цитати з The Prodigy — соната удостоїлася головної премії в рамках конкурсу, проведеного в училище. У портфоліо Єгора — участь в академічному проєкті Gurzuf і кабаре-бенді Серебряная свадьба, музика для німого кіно і театральних постановок Німеччини, Словенії, Польщі та Білорусі, численні колаборації та творчі проєкти. Він дає концерти по всій Європі та представляє Білорусь на міжнародних фестивалях — від німецького Fusion Festival до португальського Torres Vedras.

Єгор Забєлов у мережі: 

http://yegorzabelov.com/ru/bio
https://yegorzabelov.bandcamp.com/