Neformat Family: Burrow

У форматі рубрики Neformat Family ми згадуємо найкращі вітчизняні гурти, що припинили свою діяльність, і цього разу мова буде йти про Burrow, харківський progressive/sludge/atmospheric колектив, що відзначився випуском двох релізів світового рівня якості, EP "From Roots To Crown" й LP "Mother". Унікальна мелодика й атмосфера, винахідливі аранжування й надзвичайний потенціал — усе це про Burrow, що перебувають у стані хіатусу з 2016 року.

Історія гурту бере свій початок ще з 2007 року, коли Максим Дюкарєв (гітара), Антон Ананьїн (бас) й Андрій Касьяненко (барабани) узяли до рук інструменти й вирішили грати разом. Хлопці були знайомими ще зі шкільних років, слухали модні на той час дезкор і ґорґрайнд — так у них спочатку з’явилося кілька аматорських формацій, а потім і перший серйозний гурт під назвою Mutilated Immunity:

"Ми просто були підлітками, які хотіли грати щось схоже на те, що слухали. Хоч ми насправді й не завжди розуміли, як це робиться, адже на той момент музична освіта частково була лише в Макса, Андрій уперше сів за барабани, а в мене взагалі був чужий бас. Не те, щоби нам дуже подобалося те, що ми тоді грали, але в нас принаймні почало щось виходити. Мені було 18, хлопцям по 20 — ми робили свої перші кроки в музиці" — розповідає басист Антон Ананьїн.

"Ми взагалі не вміли грати, але чомусь вибрали саме ті інструменти, які нам підходили. Довгий час ми вчилися, підтягували технічний рівень і, нарешті, дійшли до того, що можемо зіграти наше перше шоу. Тоді в нас у Харкові був дуже популярним клуб "Fort", і перший виступ відбувся саме там" — пригадує ударник Андрій Касьяненко.

 

2011 рік. Змінивши кілька вокалістів, хлопці зустріли Антона Калашника, свого старого знайомого, який вчився у тій самій школі, що й більшість учасників Mutilated Immunity (окрім лише другого гітариста Олександра Тимочка). На той момент Калашник уже мав досвід участі в треш-метал гурті Nu Fuel, тож погодився на пропозицію стати вокалістом Mutilated Immunity. Ця зустріч стала переломною для гурту: після неї всі учасники одночасно зрозуміли, що дезкор вичерпав себе як жанр. Усім хотілося чогось цікавішого й складнішого технічно.

Так виник гурт Burrow. Це була зовсім інша музика, що якісно виділялася на фоні більшості тогочасних гуртів Харкова й України загалом. Надихаючись звучанням Baroness, Mastodon і Norma Jean, хлопці випустили у 2012 році перший сингл "Stellar", а згодом і дебютний мініальбом "From Roots to Crown", що зібрав чимало схвальних відгуків на пострадянському просторі.

"Все пішло, як по маслу. Особливо у порівнянні з тим, що було під кінець існування Mutilated Immunity — там уже зовсім був якийсь розбрат, нічого не виходило із того, чого ми хотіли, ні технічно, ні творчо. Ми розуміли, що це просто не наша музика, що ми пішли "не туди". Так, ми досі лажали, ми були тими ж дітьми, які не вивозили все те, що придумували. Але, так чи інакше, кожен розумів, що тепер усе відбувається якось органічніше" — каже басист Антон.

Записували сингл і мініальбом на харківській студії VIPS Records під керівництвом звукорежисера Олександра Захарова. Дали знати про себе старі проблеми з технікою:

"Була ситуація, коли записана гітарна партія підрівнювалася автотюном, щоб усе звучало гармонійно. Ми репетирували в дуже маленькій кімнатці з поганим звуком і дуже часто не розуміли, що взагалі відбувається, тому й з’являлися всілякі косяки під час запису. Саша (Захаров — ред.), як професійний музикант, розумів усі ці нюанси, і намагався допомагати, бо композиційно ми поставили собі таку високу планку, що навіть не могли нормально перезаписати деякі моменти. Їх потрібно було редагувати вже на рівні музичного софту" — розповідає гітарист Максим Дюкарєв.

 

Повноформатний альбом "Mother" записували на тій же студії, про що зняли YouTube-блог. Цього разу до релізу увійшло одинадцять треків: акустичні інтро й аутро, вісім повноцінних пісень і ембіент-інтерлюдія, у якій була використана цитата з радянського постапокаліптичного фільму "Листи мертвої людини". Реліз побачив світ 2014 року із допомогою лейблів ІншаМузика та Moon Records — Влад Ляшенко зв'язався із хлопцями та запропонував співпрацю. Гурт підписав контракт на часткову передачу прав, домовився про певний наклад дисків і відіграв кілька концертів на підтримку альбому. Зокрема, на NeformatFest 2014.

За певний час після випуску "Mother" гурт покинув гітарист Олександр Тимочко через переїзд до Німеччини. На заміну взяли Олексія Радченка, з яким повністю розібрали усю концертну програму, записали сингл "Only The Fittest Survive" (2015) і відзняли кліп на нього. Згодом Радченко також покинув гурт, а на заміну йому прийшов Антон Толокнов:

"Я тоді тільки переїхав до Харкова. Оператор, який знімав кліп для Burrow — друг мого дитинства. Він розповів мені, що гурт шукає гітариста. Ми наче щось схоже слухали, і я вирішив попробуватися до них. Антон, басист, написав мені, ми поспілкувалися, він скинув табулатуру. Десь через тиждень я прийшов на репетицію, і все одразу почало виходити" — пригадує Антон.

Burrow дали кілька концертів у новому складі, проте постійні зміни складу виснажили гурт. Крім того, хлопці не завжди могли приділяти групі достатню кількість часу: усі грали в сайд-проектах, а ще й потрібно було чимось заробляти на життя. Як результат, спочатку із гурту пішов Максим, гітарист, а потім і Антон, басист. Колектив залишився в стані хіатусу…

І хоч сьогодні ми згадуємо Burrow як гурт, що припинив діяльність, надія на реюніон усе ж є. Дюкарєв і Касьяненко наразі грають у КАТ, а Ананьїн і Толокнов періодично долучаються до діяльності різних харківських гуртів. Хлопці підтримують зв’язок і, як подейкують, інколи крадькома збираються на репетиції. Це наштовхує на думку: історія Burrow, перлини українського андеграунду, ще не закінчена.

Burrow у соцмережах: 

https://theburrow.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/burrowofficial
https://www.youtube.com/user/burrowofficial/
https://www.facebook.com/burrowband
https://forum.neformat.com.ua/metal/49368-burrow.html
https://www.instagram.com/burrow.band/

Раніше в рубриці: https://www.neformat.com.ua/neformat-family

Фото Slippy Inc

Neformat.com.ua ©