Історія одного арту: Олексій Дем'янюк

Сьогодні в рамках рубрики "Історія одного арту", що присвячена художникам та дизайнерам, які працюють в українській андеграундній сцені, розповідаємо про львівського митця Олексія Дем'янюка

***

Привіт! Мене звати Олексій, зараз живу у Львові, працюю ілюстратором і, часом, графічним дизайнером. У дуже вузьких колах відомий як Довбуш. Веду в соціальних мережах сторінку @dovbush_sketch, де показую те, що я роблю (афіші, наліпки, принти, брендування, ілюстрації, логотипи, дуже рідко домашнє тату.

unnamed5

Пригадую, як рік тому робив афішу для "Панк фестивалю біля покинутого скейт-парку" від Лінія втечі, якось довго мучив один ескіз, він мені не до кінця подобався, ідея в голові виглядала інакше. Потім сидів, гортав Рinterest, шукав старі фотографії зі скейтбордистами і натрапив на це фото, яким дуже надихнувся, і вирішив цього персонажа використати в афіші. Тобто спершу я зазвичай шукаю чи вигадую ідеї та підбираю якісь референси.

unnamed

Потім роблю дуже простенький ескіз, щоб розмістити все композиційно правильно, не затрачаючи багато часу.

unnamed2

Після того промальовую ескіз вже значно чіткіше.

unnamed4Коли ескіз затверджено, відмальовую чистовий контур і підбираю гаму кольорів для афіші.

unnamed3

Опісля готую та адаптовую зображення під веб і друк.

Початок захоплення

Малюю стільки, скільки себе пам’ятаю. З дитинства знав, що буду художником. Пізніше дізнався, що спектр професій дуже широкий у цій галузі та просто робив все, що заманеться. До 16 років я багато спробував: ліпку, графіті, мультиплікацію, комікси, принтування, малювання різноманітними фарбами, графічні техніки. Звісно, це все далеко не заходило, але було цікаво експериментувати, дізнаватися щось нове та, мабуть, як і кожен підліток, шукав щось собі до смаку. Також, після уроків в загальноосвітній школі, ганяв тричі на тиждень у школу мистецтв.

Після закінчення школи вступив з другої спроби у Львівський коледж декоративного й ужиткового мистецтва ім. І. Труша на відділ художньої обробки металу, де вже мав змогу навчатися більш конструктивно, вивчаючи ази рисунку, живопису, композиції і всілякі академічні прибамбаси.

Дизайн, як такий, прийшов у моє життя на 4 курсі, коли почав трошки підзаробляти різними халтурками. Потім мав змогу працювати в одній компанії, де мене трішки підтягнули та показали, що до чого. Але не можу сказати, що я почуваюся суперсильним у цій галузі: щось виходить, щось ще кульгає. Все-таки більше ідентифікую себе як ілюстратор і трішки як графічний дизайнер.

65004687_1222744101221637_5772753826159263744_o

Співпраця

На жаль, не можу похвалитися великою кількістю гуртів чи фестивалів, з якими вдалося співпрацювати, але мав змогу малювати для: Population:zero, Juggernaut, розробляв принти для колаборації Unistreet x Ляпис 98 (проєкт не реалізувався), Castalarial (ще не реалізовано), Наши надежды, Zrada, Не для продажи, Straytones. Також неодноразово робив афіші для концертів та одного "Панк фестивалю біля покинутого скейт-парку" від Лінія втечі, робив афішу для одного з концертів від Wrong way crew. Також був дизайнером та ілюстратором для Фестивалю ленд-арту "Баба Род" та Craft vinyl bear music festival. Надіюся, у майбутньому список збільшиться. 

лінія втечі3

Найкращі роботи

Якщо відштовхуватися від музичного напрямку, то досі дуже подобається настрій, який вдалося передати в афіші для "Панк фестивалю біля покинутого скейт-парку". Також хочеться виділити останню афішу, яку я робив для Straytones. Тут вдалося спробувати щось нове, було дуже багато експериментів з кольором, які ми вже в кінці доробляли разом з барабанщицею та вокалісткою гурту (і таке буває). Але результат порадував.

Насправді, є чим виділити майже кожну співпрацю, скрізь є якісь цікаві моменти.

straytones

Натхнення

Взагалі можу надихатися будь-чим, головне, в момент Х не прогавити інформацію, правильно її експлуатувати й адаптувати в той чи інший арт. На жаль, не завжди так виходить. А так банально музика, кіно, література, подорожі, Pinterest, Instragram, Behance, Dribbble,— стандартний набір ілюстратора =).

Якщо про хороші умови, для комерційних замовлень, перш за все, для мене важливий зворотній зв’язок від людини чи бренду-замовника. Це детальне ТЗ з референсами, щоб я міг порозумітися з клієнтом. Тому що часом бувають повідомлення, на зразок, "скільки одна картинка коштує?". Так, ніби я свої послуги як яблука продаю на ринку, і взагалі люди часто не знають самі, чого хочуть, думають, якщо я ілюстратор, то маю без слів їх зрозуміти. Особисто для мене грає велику роль внутрішнє ставлення до того чи іншого проєкту чи бренду, як будується спілкування та зв’язок із замовником. Загалом, нічого особливого, не люблю малювати "на вчора", коли дедлайни горять, чи працювати за дякую (бо я художник і мені малювати в прикол). Ціную спокій у процесі та чітко побудовану комунікацію. Також під час більш механічної роботи люблю включати на фоні подкасти, інтерв'ю чи якісь лекції.

лінія втечі

Інструменти

Завдяки тому, що багато з чим доводилось працювати, можу доволі вправно малювати, фактично, будь-чим із загальновідомих матеріалів: туш, акварель, гуаш, акрил, олія, аерозоль, олівець, вугілля, пастель, маркер, лайнер. Але зараз переважно не користуюся описаними вище матеріалами, це зараз більше з розряду "for fun". Повністю перейшов на digital art, працюю на комп’ютері та графічному планшеті wacom intuos pro у програмах Photoshop і Illustrator, іноді роблю ескізи ручкою чи олівцем. У найближчому майбутньому планую додати Apple ipad pro, дуже корисна річ, як на мене.

Інші художники/дизайнери

Ой, насправді за великою кількістю людей слідкую, пропускаю кожен день через себе тонни арту з усього світу. Так, щоб бути лаконічним, дивіться мої підписки на Instagram, Behance, Dribbble, там усі є.

крафт бір

Музичні смаки

У музиці останнім часом стараюся не обмежуватися жанрами. Якщо заглянути у мій плейлист, зараз там можна побачити: Black Sabbath, Pink Floyd, New Order, Morrissey, The Cure, Ozzy Osbourne, R.E.M, Amyl and The Sniffers, The door, Jefferson Airplane, Rage Against the Machine, Jimi Hendrix, The Brothers Nylon, Oasis. Насправді, нічого особливого. Також стараюся слухати локальну сцену. Зараз можу виділити для себе: Bluesbreaker, Straytones, Mauser, Tank 2000, дуже порадував новий альбом від Эфир и фирн "Кров | Shelter" — незвично і цікаво звучить.

ляпис98 unistreet

Інші захоплення

Іноді задаю собі сам це питання, і важко на нього відповісти. Якось не можу твердо сказати, чим цікавлюся з такою ж пристрастю, як малюванням. Але зрештою цікавлюся ігровою індустрією, хоча граю мало, стараюся на мінімалках бути в курсі новин. З дитинства читаю та колекціоную комікси, також люблю різну цікаву поліграфію з візуальної точки зору. Раніше багато їздив на велосипеді, приділяв цьому багато часу, зараз чомусь зробив паузу. Люблю дивитись кіно, особливо авторські кінострічки, останні декілька років слідкую за західною стендап-сценою. Дуже багато задоволення приносить лижний спорт, почав кататися доволі недавно (4 сезони від'їздив), але відчуття незабутні, дуже радий, що відкрив для себе це заняття. За останній рік почав трішки цікавитися архітектурою та урбаністикою, але не більше ніж любитель. Подобається подорожувати. У вільний час вивчаю англійську мову, бо у шкільний час цю можливість упустив.

cover

З ким хотів би попрацювати

Якщо говорити про музичну сцену, хотілося б попрацювати більше на якихось фестивалях у команді, мав хороший досвід декількох минулих проєктів, тому чом би й ні… Також, хотілося б поробити якісь постери чи айдентику для андеграундних вечірок.

З приводу конкретних гуртів чи виконавців, навіть, не знаю… Головне, щоб були готові до експериментів і проєкт був цікавим, а так я відкритий майже до всіх і всього;) Є велике бажання попрацювати із закордонними гуртами та проєктами.

наши надежды

Плани

Оскільки вирішив піти з офісу і взяти трішки більше відповідальності на себе, тепер намагаюся заробляти на життя та всілякі забаганки своїми роботами. Тому для початку хочеться налагодити цей процес. Поки все дуже абстрактно у майбутньому, хочу більше подорожувати разом зі своєю дівчиною, привести до ладу думки та стати дисциплінованішим. Є бажання навчитись грамотно писати сценарій і видати свій графічний роман. Також хочу відправитись подорожувати Америкою. Ну і, звісно, максимально долучатися до цікавих проєктів та реалізовуватися як ілюстратор, пробувати нові техніки та більше експериментувати, не стояти на місці.

wwc

Олексій Дем’янюк у соцмережах:

https://www.behance.net/Dovbush
https://www.instagram.com/dovbush_sketch/
https://dribbble.com/Dovbush

Інші матеріали в цій рубриці — https://www.neformat.com.ua/rubrika/istoriya-odnogo-artu

Обкладинка — Дар’я Остапенко

Neformat.com.ua ©