Etsykh: граємо все той же безкомпромісний брутал дет грайнд

Etsykh — це новий київський гурт який утворили ті учасники гурту Datura, які після подій на сході перебралися до Києва. Наприкінці 2018 року музиканти вирішили перейменувати один з двох активних складів колективу, щоб уникнути плутанини. Однак музика Etsykh досі залишається таким же безкомпромісним brutal death grind американської школи, фундамент якого був закладений музикантами ще з 1999 року. Тому у цьому інтерв'ю ми поговоримо трохи про минуле хлопців, про сучасну діяльність гурту та їх плани на майбутнє. 


— Почнемо трохи здалеку. Я читала, чому розділився колектив Datura, але хотілося б почути саме вашу версію, аби все було точно. То як це сталося? Чи підтримуєте зв’язок з рештою учасників гурту, які залишилися у Донецьку, і які у вас зараз стосунки?

— Вітаємо читачів ресурсу!

В перші кілька років після початку конфлікту на Сході гурт Datura функціював як дует (Anton — vox/guit, Ed — drums) на неокупованій частині країни. У 17-му році Dimas і Bob, які є засновниками Datura, вирішують перейменувати свій гурт Imitation на Datura, адже локальна сцена і метал-комюніті в ОРДЛО і РФ почали визнавати їх саме як Datura, і вони відчували, що творять музику саме подовжуючи бути Datura у первинному сенсі. Після цього трохи більше ніж рік Datura працювала як два дивізіони — у Донецьку і в Києві, доки ми тут не вирішили взяти нову назву, щоб уникнути непорозумінь, плутанини та конфліктних ситуацій.

Line-up гурту зараз такий:

  • Anton — vox/guit
  • Ed — drums 
  • Yulick (ex-BREDOR, ex-STALINO) — bass

Стосунки з рештою нормальні — для таких, що мають місце, коли ми не співпрацюємо і не бачимося вже більше як 5 років.

59566800_1599236306879375_1573718060689260544_o

— Думаю, всі чули про недавній скандал з гуртом Батюшка. Чи не виникло у вас проблем при поділі гурту, тієї ж назви? Кому, наприклад, тепер належать випущені до поділу альбоми? І чи сподіваєтеся колись знову об’єднатися?

— Ми не чули ні про які скандали з Батюшкою, тому що не цікавимося їх творчістю. Саме щоб уникнути взагалі можливості означених проблем, ми і взяли собі нову назву. Всі альбоми належать, зрозуміло, тому гурту, назва якого позначена на релізі.

Щодо можливості об'єднання, то хіба хтось вважав можливим роз'єднання і сам збройний конфлікт до того, як це сталося?

— Одразу, як вийшло ваше демо, я стала гуглити, що ж таке Etsykh. Єдине, що мені показувало — це відсилки до фільму "Кин-дза-дза!". То гугл вгадав?) Що саме означає ваша назва?

— Все так, Etsykh — це латинська транслітерація терміну "Ецих" з фільму "Кин-дза-дза", що означає ящик для в'язнів або заклад для зберігання таких ящиків. Ця назва була обрана через її стислість, фонетичні особливості та досить нейтральне значення.

— Багато музикантів спеціально їдуть до Києва через кращі умови, більші можливості для розвитку. У вас це вийшло вимушено, але чи відчули ви подібний ефект на собі?

— Не цілком. В якійсь мірі.

— Демка — це дуже добре, але коли плануєте видати якийсь більший реліз, альбом, наприклад. Чи є вже якісь плани, домовленості, напрацювання?

— Наразі ми фінішуємо створення матеріалу для full-length альбому і плануємо записати його цього року. Це буде 9 треків brutal death grind'у. Домовленостей про видання не маємо.

— Не довелося побувати на ваших виступах, тож спитаю: на концертах ви граєте виключно новий матеріал Etsykh чи й старі пісні Datura? Сюди ж питання — ви позиціюєте свій новий гурт як окрему одиницю, чи як продовження тої старої творчості?

— Як продовження тої старої творчості. Вся концепція творчості залишилась без змін, це все той же безкомпромісний брутал дет грайнд американської школи. Граємо на 80% новий матеріал.

— Гурт Datura — один з тих колективів, що найбільше вплинули на розвиток вітчизняної дез метал сцени. Чи можете сказати, що ви якось реально відчували цей вплив, відповідальність за нові покоління музикантів, щось подібне?

— Так, у відгуках деяких представників нових поколінь така позиція дійсно мала місце. Але не можу сказати, що я помітно відчув цей вплив у прикладах саме творчості нових поколінь вітчизняних дет-метал актів.

— Цьогоріч Датурі виповнилося 20 років. Назвіть, будь ласка, кілька найяскравіших спогадів, пов’язаних з цим колективом.

— Вітаємо Datura з цією датою! Всі спогади однаково яскраві, тому немає сенсу виокремлювати найяскравіші. Головне те, що за цей час було багато гарного музона, часу, добрих друзів, концертів і безцінного досвіду. Бажаю всім, щоб все це подовжувалося і надалі.

59953034_1599237090212630_4322877161720512512_o

— На вашу думку, у якому стані зараз українська brutal death metal сцена? Бо з одного боку, маємо дуже потужні гурти та регулярні івенти у Києві, але з іншого, видається, що молодь зараз цікавить трохи інший метал.

— Стан сцени кращий за той, що був кілька років тому — гурти потужніють та множаться, регулярність івентів зростає. Кількість людей, зокрема молоді, що цікавиться дет-металом, постійна і вона не дуже велика, як це й було всі останні 10-15 років.

— Кілька разів чула думку, що українським метал-гуртам зараз практично нема де виступати в Україні, особливо якщо мова йде про більш класичні метал-фестивалі. Що ви про це думаєте?

— Не думаю так. Якщо така тенденція і простежується, то вона скоріш за все корелює зі зниженням доходів населення, а це вже трохи не пов'язано з питаннями музики, сцени тощо.

59550406_1599236880212651_803348953834717184_o

— Анонс вас, як учасника Death From The East Eurotour 2019, був досить потужним ходом. Чому довелося скасувати участь? Та й узагалі ви орієнтуєтеся більше на вітчизняного слухача чи на закордон?

— Участь була скасована через перетин дат туру із невідкладними особистими активнощами учасників гурту. Ми орієнтуємось на слухача будь-якого регіону планети.

— Цікаво, яку музику самі маєте на плеєрі/телефоні. Це щось новеньке чи радше надаєте перевагу старим перевіреним часом релізам?

— Це старі перевірені релізи та бенди, трохи новенького, а також нові старі релізи — різні класичні альбоми, гурти та жанри 20-го сторіччя, з якими не ознайомились раніше, наприклад.

— І останнє. Що б ви хотіли сказати своїм українським слухачам?

— Сапортуйте вітчизняну/світову дет-метал сцену, відвідуйте концерти, слухайте добру музику та дивіться у майбутнє! Stay brutal!

Etsykh у соцмережах:

https://www.facebook.com/etsykh/
https://etsykh.bandcamp.com/releases

Фото — Izchez Vomute

Neformat.com.ua ©