Чому варто відвідати Brutal Assault? (Блог)

Я вже двічі відвідав цей фестиваль і щоразу залишалися лише приємні враження від часу, проведеного на цій події. У 2020 році фестиваль пройде вже у 25-те, і за свою багаторічну історію він кілька разів змінював місце проведення. Від самого початку, це був маленький одноденний івент, де виступали виключно чеські та словацькі гурти (минулого року на стінах і парканах території можна було знайти старі афіші фестивалю), але з часом Brutal Assault добрався до фортеці в місті Яромерж, яка за різноманітними підрахунками вміщує від 15 до 20 тисяч відвідувачів.

Квитки та дорога

Квитки на фестиваль продаються на головному сайті події, на різноманітних івентах й у деяких закладах на території Чехії та Словаччини (наприклад, у Кошице в одному з панк-клубів можна придбати фізичні квитки прямо на барі). У 2018 році було продано майже 85 % квитків, тому спокійно можна було обзавестись одноденними квитками прямо на місці події. У цьому ж році sold out відбувся більш ніж за місяць до самої події, тому зволікати з покупкою та чекати до останнього моменту не варто. Тим більше ціни не такі вже й кусючі — на старті продажу вартість складає 85–90 євро, а ближче до події квиток може коштувати трохи більше сотні євро.

Яромерж розташований приблизно за 150 кілометрів від столиці Чехії, Праги. Дістатися можна легко як на машині, так і громадським транспортом — дорога комфортним потягом займає приблизно півтори-дві години, а вартість заледве перевищує 150 гривень. Якщо вже говорити про дорогу в саму Чехію, то зручно як автомобілем, так і потягом/автобусом, чи літаком. Що через Львів, що через Ужгород подорож на машині не займе дуже багато часу, а дорогою у Словаччині можна заїхати в кілька живописних місць у прекрасних Татрах.

Їдучи через Львів, є опція зупинитись у Кракові та поблукати цим чудовим містом. Якщо брати до уваги автобуси та потяги, тут також є непоганий вибір — декілька чеських і словацьких перевізників (LeoExpress, Regiojet) проводять по 3–4 рейси як з Ужгорода, так і зі Львова, що робить планування більш зручним, а подорож більш бюджетною — якщо поквапитись із придбанням квитків на транспорт, то можна вписатися в 50 євро туди й назад за маршрутом Ужгород-Прага-Ужгород або Львів-Прага-Львів. Літаком із Києва можна добратись до Праги або до міста Пардубіце (лоукост SkyUp літає саме в цей аеропорт), яке розташоване за кілька десятків кілометрів від Яромержа. Звідти вже зовсім не складно стрибнути на найближчий потяг або маршрутку та доїхати до місця проведення.

20180811-IMG_0663ok

Житло

На фестивалі є як платний кемпінг з охороною, так і купа місця для безкоштовного розміщення намету. В останньому випадку, звичайно, доведеться дуже рано займати місця (хоча б за два дні до початку) неподалік від фортеці та сподіватися, що навколо будуть законослухняні сусіди. Якщо говорити про VIP-кемпінг, який цілодобово охороняється, а біля кожного сектору є біотуалети з умивальниками, то там усе більш спокійно й лише зрідка можна натрапити на металістів, що розважаються до пізньої ночі. Ціни на кемпінг дуже демократичні — місце на одну людину коштуватиме приблизно 20 євро.

Окрім кемпінгів можна забронювати хостел або готель у найближчому місті — усе це також купується на офіційному сайті фестивалю, але, на жаль, дуже швидко розбирається — тут також варто поспішити та визначитися хоча б до Нового року, в іншому випадку є ризик залишитися без м’якого ліжка. Організатори піклуються про людей у цих готелях і організовують кілька трансферів прямо до місця проведення. Вартість такого житла різниться й може складати від 30–40 євро за ніч і вище, залежно від класу місця ночівлі.

085

Що з їжею та напоями?

Чехія славиться своїм пивом та культурою його розпивання — тут можна спокійно спостерігати на вулицях міст та столиці не туристів, а місцевих жителів із баночкою пінного в обідній час, і ніхто нікому нічого за це не скаже. Тому й на самому фестивалі досить широкий вибір прохолодних напоїв на різний смак і бюджет — широка пивна лінійка починається з легких сортів, приблизно за півтора євро, та закінчується крафтовими позиціями ціною трохи більш як два євро. Не обійшлось і без безалкогольного пива — місцевий Birell один із найкращих варіантів, що мені доводилося куштувати, а різноманітні радлери чудово втамовують спрагу опівдні під сонцем. Крім слабоалкоголок, тут також можна знайти багато міцних спиртних напоїв — як класичні коктейлі, так і місцеві настоянки.

З їжею все також дуже добре — за 3–5 євро, у середньому, можна поснідати/пообідати/повечеряти на будь-який смак. Тут є і звичайні сніданки з яйцями та сосисками, і місцеві супи (часничний суп дуже смачний, рекомендую спробувати його у хорошому закладі в Празі!) або різноманітні ковбаси, які дуже полюбляють чехи. Окрім класичних місцевих страв можна зустріти і мексиканську кухню, й азійську, і навіть монгольську з їхніми пельменями. Ну а для тих, хто воліє обходитися без м’яса, є окрема Vegan Street, де розташовані виключно подібного роду точки з їжею.

20180808-IMG_0285ok

Бюджет

Загалом, Brutal Assault вважається одним із найдешевших літніх фестивалів. Якщо дуже сильно захотіти, то можна вписатися у 300 євро — у цю суму ввійде квиток, дорога, кемпінг і приблизно 100 євро на харчування на всі дні. А далі вже чого душа забажає — точок з офіційним мерчем (і фестивальним, і гуртів, і з наметами від різноманітних великих лейблів, наприклад, Nuclear Blast) вистачає з головою, тож застрягти там на годинку можна запросто та ще й із задоволенням витратити кілька десятків євро на вініли або нові футболки в колекцію. На щастя, вибирати є з чого — тут вистачає і різноманітного металу, і грайндкору, і навіть чогось сучасного та молодіжного.

Важливий момент — усі фінансові моменти на фестивалі проводяться за допомогою спеціального браслета який можна поповнити у спеціальних точках карткою/готівкою, або через інтернет на спеціальному сайті. Втім, процедура займає не більше 2–3 хвилин (головне, аби мобільна мережа не лежала через величезну кількість абонентів на місці) або буквально за 30 секунд це все робиться у спеціально відведених місцях. Після фестивалю, якщо у вас на балансі залишилася сума в понад кілька сотень чеських крон, то можна зробити повернення фінансів або, як цього року, всім бажаючим запропонували відправити залишок на благодійність.

061

Відвідувачі та працівники фестивалю

Публіка тут дуже різноманітна — особливо якщо порівнювати з нашими заходами подібного плану. На Brutal Assault можна зустріти як типових металістів у косухах та берцах у спеку +30, так і гарних крастерів. Водночас усі відвідувачі добрі, щасливі та дотримуються головного правила фестивалю — "Against violence and intolerance".

Працівники вільно спілкуються англійською та завжди підкажуть щось із кухні або напоїв, якщо є така необхідність. Хоча легко можна вивчити кілька слів чеською та спростити собі спілкування з персоналом. Ще одним плюсом можна відмітити охорону — будь-який краудсерфінг тут підтримується і працівники під сценою оперативно ловлять усіх, хто рухається в їхню сторону та чемно направляють у бік виходу. Подібній поведінці приємно дивуєшся, особливо після відвідування вітчизняних клубів.

20180808-IMG_0524ok

Музика та розклад

Ще однією перевагою фестивалю я вважаю його грамотне планування — окрім зручних точок із їжею, відпочинком та мерчем, тут неймовірно круто зроблені дві основні сцени. Вони розташовані поруч одна з одною і гурти на них виступають по черзі — один закінчив, а інший почав свій сет уже за 5 хвилин. І так до самого кінця. А побачити там можна як зірок і легенд важкої музики, на зразок, Converge, Behemoth, At The Gates, Meshuggah, Sepultura, так і хардкор: H2O, Sick of it All, Terror та Agnostic Front. А ще цього року на головній сцені виступали Jinjer і на них було дуже багато народу — дрібниця, але приємно. Сподіваюсь, наступного року побачити там уже 1914. А ще, звичайно, неможливо забути шоу від Gutalax — не знаю, хто придумав покласти їх виступати першими в останній день, але на них був повний аншлаг, краудсерфінг біотуалета та кілометри розкиданого паперу.

Окрім цього, в іншому кінці фортеці розміщена невеличка сцена приблизно на тисячу людей, де переважно грають гурти меншого калібру, хоча і своїх зірок там вистачає, наприклад, Daughters (найкращий виступ цього року, як для мене, так і для багатьох моїх друзів), EYEHATEGOD, The Ocean, Discharge, Toxic Holocaust, Jasta та багато інших. Ну й не забуваємо про дві маленькі сцени у стінах фортеці, де грає всього кілька гуртів на день.

Цьогоріч організатори зробили дуже зручний фестивальний додаток, за допомогою якого можна було відмітити потрібні гурти та слідкувати за своїм розкладом — достатньо відкрити потрібну вкладку або дочекатись push-повідомлення, що на одній зі сцен почав виступати улюблений колектив. Ну а якщо не хочеться користуватися телефоном, при обміні квитка на браслет усім видають маленьку брошурку на стрічці, яку можна повісити на шию та дивитись у неї за необхідності. У ній також можна знайти карту всієї фортеці та повний розклад фестивалю, у тому числі meet & greet.

Замість висновку

Чому я другий рік поспіль їжджу на Brutal Assault і всерйоз замислююсь про третю подорож? Бо це зручний, дуже близький до нас фестиваль, з хорошим лайн-апом, де можна знайти як крутих хедлайнерів світового рівня, так і гурти, яким є чим тебе здивувати. А підбірка жанрів не залишить нікого байдужим — починаючи з екстремального металу та закінчуючи грайндкором із легендами хардкору. До того ж ще одним із плюсів Brutal Assault є його компактність — немає потреби витрачати пів години на те, аби продертися крізь натовп до сусідньої сцени, де грає хтось вам цікавий. Усе знаходиться дуже близько, і навіть до кемпінгу йти доводиться не більше 5 хвилин. Ну а якщо захочеться перепочити від музики, то завжди можна подивитися різноманітні експонати з арт-об’єктами, виставками та перформансами. У крайньому разі, є декілька прохолодних барів зі столиками у стінах фортеці.

Brutal Assault у соцмережах:

https://brutalassault.cz
https://www.facebook.com/brutalassault.cz/
https://www.instagram.com/brutal.assault

Фото з офіційного сайту Brutal Assault

Neformat.com.ua ©