У Львові пройде серія концертів від проєкту "ЗРІЗ"

Команда Локальної Культурної підтримки у Львові запускає проєкт, що розповість про нішевих музикантів та музиканток. А ще це перший за 30 років виступ Ігоря Цимбровського в Україні та ще 5 не менш цікавих концертів. 

"ЗРІЗ" —  це серія відеоподкастів з концертами та інтерв‘ю нішевих українських музичних проєктів. Загалом у його рамках заплановано 6 виступів від шести виконавців, кожен з яких розкриває окрему культуру та окремий жанр. Якщо ж вам не вдасться побувати на івенті, записи цих концертів та інтерв’ю пізніше з'являться на Youtube. Організувати проєкт вдалося завдяки грантовій допомозі німецьких партнерів.

Формат 

Самі організатори зазначають, що під час планування "ЗРІЗУ" орієнтувалися на добре відомі формати відео на кшталт NPR Tiny Desk або KEXP radio

"Такий україномовний формат був мрією кожної людини з команди. Ми цю ідею виношували роки 3 чи 4, ще коли думали як розвивати діяльність Свята музики у Львові. Коли робиш фестиваль, у якому беруть участь понад 100 учасників, більшість з яких no-name, задумуєшся як цю ситуацію змінити", — розповіла у коментарі Неформату Марія Михайлик, менеджерка проєкту та керівниця ГО "Локальна Культурна Підтримка".

Її ж ми запитали, чи може такий проєкт бути фінансово успішним та взагалі відбутися без грантової допомоги. 

"Почнімо з того, що формат NPR Tiny Desk або KEXP radio розрахований на англомовну аудиторію, якої в кільканадцять разів більше, ніж україномовної. Далі зверніть увагу на виконавців, які беруть участь у випусках.

Всі україномовні подкасти та записи живих концертів є дотаційними або робляться на власній ініціативі без комерційної складової, такі наші реалії, які триватимуть ще з добрий десяток років (дай Бо менше).

І допоки у нас в топах руснявий контент, доти цей формат не буде комерційним", — вважає Марія.

Команда Локальної Культурної підтримки, однак, має намір розвивати проєкт і по завершенню цього гранту та буде шукати на це відповідні кошти. 

 

Хто у програмі? 

У рамках "ЗРІЗУ" організатори хочуть познайомити українського слухача та закордонну аудиторію з представниками сучасної української музики, показати їхню багатогранність та презентувати світові маловідомі музичні проєкти. Кожен із шести проєктів презентуватиме окремий музичний жанр. 

— Ігор Цимбровський (3 грудня о 20:00)

Один з мастодонтів Львівського андеграунду 90-х, який став справді вагомою фігурою в українській незалежній музиці. За всіма канонами андеґраундної хвилі, музикант залишив дуже малу частину своєї творчості задокументованою. В рамках проєкту музикант дасть
концерт вперше за 30 років на своїй батьківщині, у Львові.

 

— Mauser (18 грудня о 20:00)

Одні з найяскравіших представників львівської хардкор панк сцени. Для фанів творчості Bad Brains, Cro-Mags, Underdog, Leeway. Пригадати собі поки єдиний однойменний повноформатник гурту та чому він класний, ви можете у цьому матеріалі. 

— ТУЧА (10 грудня о 20:00)

Київський електронний/EBM/synthpop проєкт, створений Марією Тучкою. Її трек "Russia is a terrorist state" нещодавно активно завірусився в соцмережах, але так само уваги варта і довоєнна творчість, наприклад, мініальбом "Токсік" (2021). Також Марія веде Ютуб канал про актуальні культурні процеси та молодих гравців сучасної української музичної сцени.

— Три кроки в ніч (27 листопада о 20:00)

Інді-гурт, що поєднує сучасне звучання та етнічну мелодику. Три кроки в ніч продовжують традицію літературних музичних гуртів, пишучи музику на вірші як сучасних поетів і поеток, так і класиків. Таким чином гурт поширює та актуалізує тексти українських поетів минулого і сучасності, підсилюючи тексти своїм характерним саундом.

— A capella Leopolis (4 грудня о 20:00)

Унікальний ансамбль, що відтворює українську барокову музику акапельно. Цей музичний проєкт є справжнім аудіальним перфомансом давньої церковної хорової музики. Проєкт є грунтовним науковим дослідженням, адже усі тексти, які виконує A capella Leopolis, є
розшифрованими рукописами українських композиторів XVII-XVIII століть.

 

— ЩукаРиба (17 грудня о 20:00)

Молодіжний фольклорний гурт з Києва, який ширить українську традиційну музику й танці в маси. Гурт відтворює автентичне звучання мелодій, які лунали 100 і більше років тому, без обробок і змін. А саме — традиційну музику Слобожанщини, Полтавщини, Черкащини,
Полісся.

 

"Для нас насправді дуже важливо зробити лайви музикантам, які не мають достатньої популярності на цей час чи хорошого менеджменту, який допомагає їм досягати популярності. Сучасний споживач контенту потребує якісної картинки та звуку, слухати стрьомні записи з телефону вже ніхто не хоче. Ці люди роблять справді круту музику, а якщо ввести назви гуртів в youtube, нічого адекватного про них не знайдеш. За винятком Тучі, мабуть", — розповідає Марія Михайлик.

Вона ж додає, що спершу для проєкту відібрали 20 команд, але хтось відмовився сам, а частину планів довелося скоригувати через фінансування.  

Де послухати

Концерти проходитимуть у Львові, в Нижньому Залі в Театрі Ляльок, а записи концертів та самі відеоподкасти з інтерв’ю музикантів та музиканток можна буде знайти на YouTube каналі Локальної Культурної підтримки. Квитки будуть доступні за цим посиланням на кожен івент окремо та на всі разом. 

Більше про ЗРІЗ та його події дізнаєтеся тут:

https://t.me/localculturalsupport
https://www.facebook.com/nyzhnijzal
https://instagram.com/nyzhnyj_zal

Локальна Культурна Підтримка — громадська організація, що базується у Львові та займається створенням, розвитком, просуванням та поширенням якісного культурного продукту. Основними проєктами організації є "Свято музики у Львові" та простір камерної культури "Нижній зал в Театрі Ляльок". Від початку повномасштабного вторгнення організація провела понад 80 подій, спрямованих на збір коштів на ЗСУ та підтримки музикантів.