Корисні Копалини випустили альбом

Нещодавно експериментальний гурт Корисні Копалини випустив імпровізаційний альбом "я хочу сказати своє слово".

Матеріал для цього альбому в музикантів виникав поступово, від самого заснування проєкту. Зазвичай учасники колективу збиралися разом і вільно грали те, що їм підказував настрій. Саме внаслідок такого підходу й з’явилися всі їхні записи.

"Так-то в нас нема матеріалу. Просто завжди пробуємо щось нове. Іноді ми зациклюємося на чомусь і стараємося це розвинути, але найчастіше це просто імпровізації, як ніби вчитися говорити чи щось таке. Ми ставимо мій диктофон на початку джему. Іноді вибудовується якась структура й на ній ми базуємо імпровізацію. Вона може змінюватися, звісно, але якісь загальні настрої вже створені", – розповідає Юрко, учасник і співзасновник гурту, Неформату.

Ідея видати ці записи була такою самою спонтанною, як і вся творчість гурту. Над звуком матеріалу працював знайомий музикантів Влад Яковлєв, який виконав його лайв-мікс.

Цим релізом конкретно передано основну суть творчості гурту – відобразити себе й свій стан у моменті.

"Направду, цей альбом про нас. Він не про якусь проблему суспільну, а про те, що ми проживаємо і як ми відчуваємо дні. На живу імпровізацію впливає стан людини, виспаний ти чи невиспаний, задоволений життям чи ні. Це як якась психотерапія, якщо це так можна назвати, тому що ми викидаємо той попередній стан у музику і в зовсім іншому йдемо [після джему]. Ми віддаємо цю творчість кудись, вона перестає бути нашою. І назва альбому це символізує."

Живі виступи музикантів такі самі – вони нічого не повторюють на сцені, а лише розігріваються, аби знову разом злитися в одній новій імпровізації.

"От є в мене така думка, що щось нове виходить робити спільно з аудиторією, коли ми отримуємо якусь віддачу, її погляди чи навіть поза, в якій людина сидить… Оце й допомагає в такій кооперації творити", – додає Юрко.

Обкладинку для альбому виконала мисткиня і подруга музикантів Таня. У ній відобразився той ‘момент незрозумілості’, здатний, на думку виконавців зацікавити потенційного слухача. Водночас вони вбачають подібність обкладинки до самої їхньої музики.

Тепер у планах виконавців кілька живих виступів, за якими можна стежити в нашому розділі Івенти. Загалом, вони відкриті співпраці з іншими музикантами, як наживо, так і в межах записів, а також охоче приймають запрошення виступити.

Корисні Копалини – експериментальний проєкт, який заснували двоє музикантів у 2023 році, під час навчання у Львові. Пізніше їхній склад дещо розширився. Виконавці сповідують спонтанний підхід до створення музики. У їхній дискографії наразі один альбом.

Корисні Копалини в мережі:

https://www.instagram.com/korysni.kopalyny/

Фото обкладинки – @bloodpain