Найкращі українські релізи 2022 року

Цей рік для нашої музики починався доволі звично, а далі було велике потрясіння, яке, попри очікування, не спинило, а навпаки активізувало українських виконавців. Отож, після запеклих обговорень наша редакція готова презентувати найкращі українські альбоми та мініальбоми 2022 року.

Також слухайте наш цьогорічний топ на Deezer i Youtube Music 

Топ альбомів

аппекс — В​н​у​т​р​і​ш​н​я В​о​л​и​н​ь (rap, electronic)

Аппекс є одним із найцікавіших представників українського репу, хоча описувати його музику цим жанром можна тільки дуже умовно. "Внутрішня Волинь" логічно продовжує минулу роботу артиста, альбом "Юннат", але свіжий реліз звучить ще більш похмуро й ще більш експериментально. Це дуже цікавий альбом на межі електронної музики та репу з вигадливою ліричною складовою, адже аппекс — ще й талановитий текстовик, а його тексти часто доволі філософські й небанальні. Є в альбомі відсилки й до Турбо-Техно-Саунду, гурту з 90-х років, а звернення до нашої власної музичної історії зараз дуже важливе. Отож, уся ця низка особливостей вигідно виділяє "Внутрішню Волинь" із решти вітчизняних реп-релізів 2022 року.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Заводь — Березоль (black metal)

Заводь завжди були блек-металом не від світу блек-металу, що проявлялося ще з перших робіт колективу, але особливо після їхніх експериментів на "Уже заря зажглась" 2019 року. "Березоль" же мав бути дебютним альбомом іншого гурту, але таки вийшов під вивіскою Заводь, тому лише підкріпив цю лінію постійних змін. Цей реліз примітний і переосмисленням класичних та більш сучасних жанрових ходів, і цілісністю оповіді з крутими текстами, що цілком можуть існувати як окремі роботи, і, звісно ж, доволі неочікуваним фітом із Джеймі Стюартом із гурту Xiu Xiu. Тож, гурт, як завжди, дивує свого слухача, і дивує приємно.

Стримінги

 

Кат — Поклик (post-hardcore)

Харків’яни КАТ із моменту свого виникнення не боялися звучати інакше й самі часом іронізували про свій статус в українській хардкор-сцені. Альбом "Поклик" на цей момент можна вважати квінтесенцією їхніх експериментів, адже легший та більш емоційний постхардкор, як умовно можна описати звучання гурту, зробив пісні доступними для ширшого кола слухачів. Добре спрацювали й тексти, до речі, вперше українськомовні в історії цього колективу. Сім похмурих пісень передають тривогу самих музикантів і їхнє передчуття війни, що в березні влучило прямісінько в оголений нерв нації. Тож цей альбом Кат уже отримав купу схвальних відгуків, уже потрапляє в топи року, а сама команда вартує бути прикладом для інших митців.

Стримінги

 

ПхШх — Вперед Ногами (hardcore punk)

На жаль, це посмертний альбом столичного хардкор гурту ПхШх, який уже не порадує нас своїми хітами "Срана богема", чи "Цвях у скроню" наживо. Або ж не менш чудовим треком "Сміхопанорама" вже із цього останнього альбому. Тут ми маємо сирий хардкор панк, максимально енергійний і в міру злий, до того ж орієнтований на кращі зразки старорежимної класики жанру. Подібну музику в нас роблять рідко, а тим паче з таким смаком і вправністю.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Amphibian Man — Flaming Home (surf rock)

Поціновувачі хитрих інструментальних прийомів знайдуть красу в мікротональності цього альбому, що додає звучанню класичного сьорфу нових барв і граней. А от шукачам сенсів буде важливо, що написані за кілька років до цього треки разом із вдалою обкладинкою раптом зійшлися в ідеальне відображення нашого сьогодення. Це підтверджує актуальність альбому як для цьогорічного топу Неформату, так і в перспективі, бо до нього точно схочеться повернутися, коли після перемоги ми згадуватимемо наш музичний 2022-ий.

Стримінги

 

Andrew Bear — Life (alternative rock, post-rock)

Робота над цим альбомом тривала довго, але це не єдина причина почути його. Головною принадою можна вважати його інструментальне багатство, яке ніби накопичувалося протягом тих чотирьох років, коли альбом залишався для нас таємницею. Що ж, таємниця вийшла на світло й витягнула за собою міцну зв’язку красивих звуків альтернативи! Вокал, духова секція (труба, саксофон, тромбон та флейта), піаніно й перкусія поєднані тут із традиційними ударними та гітарами кропітким саунд-дизайном і вигадливими аранжуваннями. І хоча не завжди такі зусилля автоматично означають успіх, у Andrew Bear вийшло вразити слухача.

Стримінги

 

Casa Ukrania — Habal Garmin (avantgarde)

Новий альбом одеського дарк-фолк гурту відходить від традиційного або ж очікуваного звучання Casa Ukrania і натомість дарує нам практично театральну атмосферу, у яку треба зануритися з головою, якщо хочеш цю роботу зрозуміти. Концептуально ця розповідь описує події Шоа, або ж Голокосту, в Одесі та області впродовж румунської окупації 1941–44 року, які забрали життя щонайменше 108 тисяч євреїв, до 25 тисяч із яких було розстріляно чи спалено живцем. Музика в цьому випадку стає звуковим пейзажем і поводирем до нашої локальної історії, яку варто дізнатися та відрефлексувати кожному українцеві.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Celophys — Wulong (death-doom metal, sludge)

Один із найкращих проєктів в українському повільному металі випустив уже п'ятий свій повноформатний альбом. Це монолітний запис із важким фузовим звуком і нищівним вокалом. На альбомі всього чотири треки, зате доволі довгі, що дуже пасує цьому жанру. Музика Celophys нікуди не квапиться, повільно й розмірено тисне на вуха слухача. Перевірена часом якість для поціновувачів гуртів на кшталт Conan чи Primitive Man.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Contaminated — Nihilvm (death metal)

Contaminated діють із 2007 року й за час свого існування вже встигли пограти смерть метал у досить різних його проявах та випустити кілька повноформатних робіт. Цього разу їх занесло на територію шведського старорежимного мелодійного смерть металу. Це та музика, яку грали, наприклад, Hipocrisy на ранніх альбомах. Cеред небагатьох повноформатників, які випустили цьогоріч вітчизняні дез-метал гурти, "Nihilvm" від ужгородців Contaminated виділяє хороший сонграйтинг і величезна кількість мелодійних гітарних рифів. До того ж чутно, що музиканти добре розуміються в обраному напрямі, що вкупі робить цей реліз максимально доступним для слухача і приємним для прослуховування.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Dice & The Acid Warrior Lord — Ignition (art rock)

Альбом, на жаль, вислизнув із сітки популярних українських релізів, але вартий особливої уваги зі сторони поціновувачів прогу, психоделіки, артроку та їхніх похідних. Чому? Тому що в ньому поєднуються часи та впливи, а також — професійний вокал із багатогранним звуком. Ця робота звучить так, ніби Neformat Family Gig на один вечір зрісся із випуском Beat Club і стався великий BAAAM!

Стримінги

 

Fleshgore — Carnival of Flesh (brutal death metal)

Стовпи вітчизняного смерть-металу повертаються з новим, уже шостим за ліком, повноформатним альбомом. Музично це гідне продовження попереднього лонгплею "Denial of the Scriptures" 2016 року — технічний брутальний смерть метал найвищого гатунку. Гурт демонструє, що він досі в дуже хорошій формі і здатен видавати чудовий жанровий матеріал, чим засвідчує свій високий статус не лише у вітчизняній метал-сцені, але й у своїй ніші по всьому світу.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Gamardah Fungus — Metamorphosis (ambient, noise)

На цьому релізі, натхненному звуками природи, світоглядом Дао та Дзен, а також західною філософською традицією, ви почуєте як гітарні рифи, так і гранулярний синтез, реверсовані семпли та пронизливі шумові вкраплення. Музиканти окреслюють цей реліз, як найжорсткішу свою роботу та гідно продовжують нею цілу низку завжди інакших, але однаково якісних альбомів.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Hemorrhage Murder — Trigger Your Senses (harsh noise)

Третій та останній у дискографії проєкту альбом "Trigger Your Senses" створили спільно двоє "шумових" артистів — українець Vitauct та грекиня Miss Terra Bates. На жаль, для останньої робота стала посмертною, але її партнер по проєкту й наш земляк гідно завершив справу. Цілком справедливо буде назвати цей альбом найважчим у нашому переліку, адже з великою імовірністю до кінця ви його не дослухаєте. Але й не забудете та не сплутаєте із жодним іншим! Справді "харш" нойз.

 

janpalach — Celestials (screamo)

Якісна робота від досвідчених одеських музикантів, витримана в рамках жанру, з українськомовними текстами, щирим надривом і емоціями, яким віриш. Усе те, що ви би очікували почути, якщо слідкували за українською скрімо-сценою останні років 10, але із сучаснішим звуком і текстами нашою рідною мовою.

Стримінги

 

Katarina Gryvul — Tysha (electronic, glitch)

Другий повнофарматик Катерини Гривул, з більш приземленою атмосферою та реалістичною тематикою. Якщо минулий реліз занурював у атмосферу фантастичних країв, то цей зіштовхує з грубою реальністю та надає їй неочікуваного прочитання. Тут знову маємо мелодійні, заглітчовані аранжування з відчутним впливом техно, і так само вражає робота Катерини з вокалом. Креативність музикантки, доповнена класичною освітою, уже привела її на сторінки славнозвісного Pitchfork, але це, звісно, не межа.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Limanenko — Strange Gift (krautrock)

Робота, що чекала виходу довгих 15 років, випередила тренди психоделічної музики та явилась світу й актуалізувалась саме під час війни. Мінімальна кількість гітарних рифів, що за тембром нагадують сьорф, важка ритмічна складова та драматургія, що за складною внутрішньою логікою складає цілісний саунд-пейзаж. Ці три визначальні риси альбому і приваблюють уважного слухача чи слухачку та надовго захоплюють увагу.

 

Mrtva Vod — Divided in Life (black metal)

Mrtva Vod — це один із тих молодих виконавців, які зараз переосмислюють класику блек-металу. Скандинавія, холод, зорі, ліс і загалом уся ця атмосфера фільмів жахів, але вдало відтворена в Україні нашим співвітчизником. Музична естетика відносить до золотої класики 90-х, того ж добре знаного гурту Darkthrone, але лірика, попри найперші асоціації, базується не на моторошних вигадках, а на нашому з вами реальному житті й тих справжніх проблемах і трагедіях, які всі ми зараз переживаємо.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Nonsun — Blood & Spirit (post-metal)

Львiвський гурт повертається після шестирічної перерви з другим повноформатним альбомом, де продовжує вдало удосконалювати власний стиль. Це міцний повільний метал із різними жанровими відтінками doom/drone. А ще вокалу цього разу стало більше, і він не несе жодної інформації, а радше сприймається як один з інструментів, що дуже добре пасує музиці Nonsun. Хороша жанрова робота, яку тепло сприйняли і профільні музичні медіа, і шанувальники повільного металу.

Стримінги

 

O'Hamsters — From Green Hills to Raging Sea (celtic punk)

Можна було б просто виділити цю роботу як рідкісного представника жанру на теренах України, але O'Hamsters не дарма витратили 5 років на альбом. Традиційна для гурту та стилю динаміка й енергетика тут підкріплена вибором звукорежисера, що зазвичай працює з більш метальними та хардкорними гуртами. А ще тексти про Ірландію, російсько-українську війну, футбольних хуліганів, піратів і їхні незвичні протези нарешті звучать українською! Обидва експерименти є великим кроком уперед для гурту та вигідно вирізняють цей альбом не лише на фоні творчості самих O'Hamsters, але й українського кельтік-панку загалом.

Стримінги

 

Postfactum — Dissonance (trip-hop)

Доволі насичений альбом від дніпровського гурту, у який музиканти вмістили не лише кілька мов — українську, англійську й навіть французьку, але й чимало музичних впливів із трип-хопу, альтернативного року та даунтемпо. На словах може здатися, що такий підхід надто хаотичний, але в тому і краса цього релізу. Postfactum на практиці вдалося зробити цілісну оповідь, як сенсовно, так і музично, мабуть, тому, що самі учасники й описують "Dissonance" як власний щоденник російсько-української війни.

Стримінги

 

Sherpa The Tiger — Ithkuil (krautrock)

Зрілий краутовий альбом, у якому кожен інструмент підпорядковано непохитній структурі всього релізу. Самі музиканти називають цей доробок подорожжю, але ця подорож не є спонтанним романтичним рішенням, а радше спланованим до найдрібніших деталей вояжем вглиб звукових структур. Тож хоч Sherpa The Tiger і далі орієнтуються радше на закордонного слухача, ми раді, що саме така висококласна музика представляє нашу країну у світі.

Стримінги

 

Somali Yacht Club — The Space (stoner)

Знані представники української дістортед сцени тепер видаються на всесвітньовідомому лейблі Season of Mist, і саме там вийшов їхній повноформатник "The Space", який закриває трилогію альбомів "The Sun" і "The Sea". Звучання цього LP логічно продовжує попередні, гурт тут лишається самим собою, але водночас знаходить місце і для експериментів. Так, на "The Space" побільшало шугейзу й космічного року, а музика звучить наче ще більш меланхолійно, ніж раніше. "A new age of stoner has arrived" і наша українська команда в когорті тих, хто цю нову еру творить.

Стримінги

 

Slava Lasta — Соняшник (rap)

Легкий альбом, з гарними приджазованими мінусами й цікавою іронічною лірикою. Флоу здається не надто технічним чи навіть спеціально недбалим, але це лише додає релізу шарму. Це реп собі в задоволення, без похмурого обличчя чи кон'юнктурної байрактарщини. Реп, яким він і має бути.

Spotify I Apple Music I Deezer

 

Suicideburg — У н​і​м​о​м​у о​ч​і​к​у​в​а​н​н​і​.​.​. (neocrust)

Львів’яни Suicideburg об’єднали свій багатий досвід участі в численних колективах української панк-сцени у єдиний проєкт — дарк хардкор або ж неокраст у дусі гуртів Tragedy, His Hero is Gone чи From Ashes Rise. Похмура та важка атмосфера, надемоційна подача, характерна для західноукраїнського крила панк-сцени, і концептуальна історія про циклічність і трагічність людського життя тут доповнені ще і якісними артами. Словом, це не просто вдало відтворена класика, але й адаптована під наші українські реалії.

Стримінги

 

Te Deum — Reflexia (doom/death metal)

Ще одні представники вітчизняного повільного металу. Але на відміну від згаданого вище Celophys, тут музика з акцентом на сонграйтинг і мелодії. Te Deum є ветеранами українського металу, грають з 1995-го і видають перший альбом за останні 20 років! Тому повернення гурту з новим лонгплеєм є справді подією. Кияни не зраджують своєму стилю і видають нову порцію канонічного мелодійного приреченого смерть металу з великою кількістю хітових моментів, але цього разу співають англійською і додають трохи більше клавішних. Матеріал добре запам'ятовується з першого разу і його хочеться включати знову і знову.

Стримінги

 

The Cutes — Until it’s Gone (rock'n'roll)

Бадьорий настрій цього рок-н-рольного альбому та чистота інструментів "крадуть" свідомість слухача із навколишньої реальності та переносять у набагато кращу за неї. Такий ефект цілком очікуваний, адже своє натхнення від легендарних британських гуртів 60-х одеські музикнати вдало перепрацювали в цю сучасну квінтесенцію давно минулої епохи.

 

White Ward — False Light (post-black)

Україна традиційно щороку готова презентувати сильні блек-метал релізи на всякий смак, а одеситів White Ward уже з двома попередніми лонгплеями впевнено можна було записувати в корифеї цього жанру. Та хлопці не спиняються, і цього разу, окрім очікуваної якості запису та звучання, продемонстрували нам і здатність змінюватися. White Ward перестали масово експлуатувати дарк-джаз і натомість вдались до сміливих експериментів, тож часом їхній приємний вуху блек-метал, записаний не зовсім за канонами жанру, може раптово перерости у, наприклад, постпанк. А таке треба ще вміти!

Стримінги

 

Топ мініальбомів

ВІДСІЧ — Пліч​-​О​-​Пліч EP (hardcore punk)

Одеса роками була потужним центром розвитку української хардкор панк сцени, однак, на жаль, власне українською співали там украй рідко чи навіть майже ніколи. Повномасштабна війна змінила цей аспект і досвідчені хардкорщики нарешті звучать по-нашому, та ще й підіймають у своїх треках, натхненних класиками на кшталт Black Flag, Agent Orange, Adolescents чи Triple Threat, актуальні воєнні теми. Респект!

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Все до чаю — Вольове зусилля EP (rap, industrial)

Знову Аппекс, але цього разу вже з колегами-музикантами під вивіскою Все до чаю. Тут усього три пісні, але навіть така кількість не дає нам права оминути увагою цей реліз. Бо це рідкісна для наших країв міцна суміш індустріальної музики з репом, що постійно тримає слухача в напрузі. Реліз із цікавим звуком і хорошою динамікою, що народився під впливом обставин, адже загалом звучання проєкту планувалося більш шумним і важчим. Але від того не менш цікаво, які метаморфози Все до чаю ми почуємо в майбутньому.

Стримінги

 

Кривий Ріг — 242 EP (noise)

Столичний індустріальний проєкт Кривий Ріг цього року порадував найцікавішим шумовим релізом. Це 4 треки не надто важкого ритмічного нойз-дрону, який може сподобатися не тільки досвідченим нойзовикам, як часто буває з релізами цього жанру, а й поціновувачам експериментальної електронної музики. Відволіктись від буденності при прослуховуванні, звісно, не вийде, бо атмосфера тривожна, а тематика, просякнута "негативом та відчаєм від очікування війни".

 

ФРН — Casus Belli EP (screamo)

Ветерани українського скрімо виникли багато років тому, встигли розпастися, потім зібратися під час чуми (ковіду), але загалом не дуже радували своїх фанів не те що великими, а взагалі будь-якими релізами. Й от їхня наразі найбільша робота, трипісенний мініальбом "Casus Belli", виходить саме під час війни. Це міцний емоційний хардкор від знавців свого жанру з багаторічним досвідом, і нарешті українською, що знаково не лише для самого гурту, але й загалом для сцени.

Стримінги

 

Altar In Darkness — Melodies Of Sorrow And Hate EP та Memories and Ruins EP (black metal)

Altar in Darkness — це анонімний проєкт, що грає чорний метал другої хвилі. Інформації про його учасників нема, зате є два чудові мініальбоми за 2022 рік. І вони як близнюки, котрих батьки вдягли однаково, щоб нікому не було заздрісно. На кожному релізі по 4 композиції, з помірно брудними гітарами, чудовими холодними мелодійними рифами та гіпнотичним льодяним вокалом. До того ж в обидвох мініальбомів гарні жанрові обкладинки! Тому тут ми робимо виняток і виділяємо ці обидва релізи одним пунктом.

 

Distortion (UA) — Bullets Seeds EP (electronic)

Найгрувовіший електронний реліз року, доволі похмурий, але й не позбавлений гумору. Звичайно, що на воєнну тематику, але інакше бути й не могло: треки написав, очікуючи на операцію після поранення на фронті, воїн-музикант, що боронив Київ від російських загарбників. Поціновувачам проєктів Квентіна Дюп'є обов'язково до прослуховування.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Felvum — Fullmoon Mysticism EP (black metal)

Felvum — це справжній супергурт, у складі якого є учасники Mrtva Vod та Këkht Aräkh. Варто продовжувати далі? Бо поки все, до чого торкається Crying Orc (засновник та єдиний учасник проєкту Këkht Aräkh) перетворюється на хвалебні відгуки та продажі на бендкемпі. Отож, тут знову класика Норвегії, ліс, темрява, ч/б та люди в мантіях або ж рясах. Усі ці загравання з класикою доволі передбачувані, але дають змогу слухачам із задоволенням поринути в минуле й не надто напружуватися в процесі прослуховування. І таку музику треба мати.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Floodlight — MUD EP (post-hardcore)

Постхардкор чи-то альтернативний метал 90-х, музика для фанів тих часів, коли хардкор-кіди в Штатах навчились грати й почали видавати гідний рок — Quicksand, Helmet, Handsome і тому подібне. Усього два треки, але це хороші два треки. Музика, яка може здатися монотонною і похмурою, але водночас є дуже хітовою і з крутими хуками. Мелодії застряють у голові й до них хочеться повертатися знов і знов.Словом, гідний початок, а ще гурт не планує зупинятися і скоро має порадувати нас новими релізами.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Furuvgerendufuroval — Menstrofago EP (black metal, industrial)

Furuvgerendufuroval пройшли цікавий шлях від нойзу до блек металу, і на одному з двох цьогорічних релізів демонструють вдале їхнє поєднання. Та й узагалі — це чи не найкраща робота проєкту за весь час його існування! Паскудний чорний метал тут подається на перегруженому звуці й із відчутним присмаком індастріалу, можна сказати, у дусі гурту The Body. Доповнюється все це не менш гидотною (але так і задумано) обкладинкою і жорсткими описами ("війна смерть кров залізо загибель занепад здичавілість озвірілість одержимість в очах без думок без гальм без правил яких блять правил"). Залишається додати альбом у топ і сподіватися побачити та почути всю цю содомію наживо.

 

Hanna Svirska — Echo EP (avant-pop)

Створений під час евакуації на початку війни, мрійливий, складний авант-поп із вкрапленнями фолку. Туманні звукові ландшафти, глітчі та ламані ритми гармонійно й майстерно складені в легке та інтелектуальне музичне полотно. Якщо втомились від four on the floor, цей небанальний електронний реліз саме для вас.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Harmatna — Розчиняюсь EP (indie rock)

Цей київський гурт гідно дебютував із мініальбомом "Розчиняюсь", загальне звучання якого можна описати як у міру брудне та сирувате, що якраз і робить реліз цікавим. Гітари тут легко запам’ятовуються, хороші мелодійні моменти привертають увагу слухачів, які, до того ж цілком можуть асоціювати себе з актуальною лірикою. Словом, цей EP зайняв достойне місце в ніші милозвучного українського інді 2022.

Стримінги

 

Heruvim — Shadowheart EP (death metal)

З досить помітною затримкою, але рівайвл старорежимного смерть металу доходить і до нас. Й одним із найпомітніших представників цієї хвилі є одеський гурт Heruvim. Вдало заявивши про себе двопісенним демо у 2021 році, гурт не став баритися i вже цього року випустив дещо більший мініальбом "Shadowheart". Тут ми маємо технічний, добре продуманий матеріал на якісному звуці, де музиканти не гребують довгим хронометражем пісень. І додайте до цього лірику по всесвіту Конан Варвара! Як результат, сильна робота, що отримала увагу поціновувачів жанру по всьому світу.

Стримінги

 

Hulla — The Recovery EP (goregrind)

Транскарпатський горграйнд із новим мініальбомом. Масивний звук, гутуральний вокал, глухий дробік — всі ці компоненти на місці, до того ж чуємо тут і певне нашарування металу. Люди з Hulla вже не перший рік грають різні відгалуження грайнду й добре знають свою справу, тому нічого дивного, що й тут ми отримали міцний канонічний реліз. Єдине, війна скоригувала тексти й замість якого-небудь уявного кривавого місива цей мініальбом оспівує реальні жахи XXI століття.

 

kadaitcha — fracture EP (industrial)

Брутальний реліз для любителів старої школи індастріалу, що вийшов на легендарному жанровому німецькому лейблі ant-zen. Тут ви почуєте чеканні ритми, нестабільний пітч та агресивний вокал. І попри короткий хронометраж, усього 2 треки по 5 хвилин, атмосфера релізу ще довго буде впливати на ваш душевний стан.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Monotonne — Transition EP (house)

Інтелігентний оригінальний хаус-реліз, з атмосферним мелодизмом, тривожними арпеджіо та нехарактерними для жанру ритмами. На додачу ще й із приємним гостьовим вокалом і текстами українською. Через початок повномасштабного вторгнення дует оперативно доробляв реліз, що, як зауважує лейбл Dnipropop, котрий його і видавав, додало "Transition" трохи приємної спонтанності. Гурт же переконує, що влітку написав іще кращу роботу, отож чекаємо.

Стримінги

 

pušča — éphémère EP (post-black metal)

Цьогоріч львів'яни нарешті розродилися своїм першим більш-менш великим релізом. 4 власні треки та кавер виконані французькою, хоча одну з пісень гурт згодом переспівав українською та видав окремим синглом під назвою "к​о​л​и​с​к​о​в​а". Це все мінорний постблек зі ставкою на вокальні партії та свідомо збереженою сирістю звуку. Але уважні слухачі знають, що музика гурту підкріплена потужними і трошки навіть потойбічними візуальними образами в кліпах пущі, а також їхніми видовищними живими перформансами. Тож цей мініальбом є наче підтвердженням статусу, бо цьогоріч pušča сміливо можна назвати одним із найактуальніших українських метал-гуртів.

Стримінги

 

pustosh — P​-​songs EP (grunge)

Можна сміливо казати, що цей рік для української сцени був особливо примітний якісним рок-релізами з різних ніш, переважно постхардкору чи альтернативного року, а от pustosh порадували ухилом у гранж. Їхня трилогія оспівує мир та гармонію Всесвіту, що є всередині Людини, використовуючи для цього фірмові прийомчики колективу, наприклад, незвичні структури пісень чи вибір інструментів, якими музиканти творять свій музичний і філософський всесвіт.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Ship Her Son — Alles Wird Gut EP (electronic)

На перший погляд, цей реліз не пропонує нічого нового, що й не дивно, адже SHS — концептуальний проєкт із доволі чіткими стилістичними рамками, темами та набором інструментів. Але уважному слухачеві помітний технічний розвиток проєкту, а незмінне бажання танцювати, яке викликає ця музика, не залишає іншого вибору, як додати реліз у наш топ.

Стримінги

 

Vin de Mia Trix — Waves​~​Stars EP (doom metal)

Автори одного з найкращих вітчизняних метал альбомів 2010-х років, кияни Vin de Mia Trix, нарешті повернулися з новим релізом. Це мініальбом із дуже крутим матеріалом на межі поховального приреченого смерть металу і прогу. Треки добре продумані — багаторічний досвід у своїй ніші дається взнаки. Отож, радимо доєднатися до цієї несподіваної подорожі похмурими та меланхолійними звуковими пейзажами, так вдало задуманої і втіленої музикантами.

 

Warningfog — Naturphilosophie EP (grindcore)

На початку року столичні грайндкор майстри видали свій третій за рахунком реліз — мініальбом "Naturphilosophie", у якому, у порівнянні з попередниками, куди серйозніше підійшли до якості запису. Це ідеальний жанровий матеріал — сім коротких, але максимально насичених треків із досить різноманітними структурами. А ще "Naturphilosophie" присвячений еволюційним процесам на нашій планеті й не перетворює грайндкор на дурнуватий жарт, що прекрасно.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

До речі, наша спільнота читачів теж голосувала за найкращі релізи цього року, й окрім згаданих вище альбомів та EP від аппекс, пуща, White Ward, Кат, Sherpa The Tiger, Somali Yacht Club, ФРН, Felvum, janpalach, pustosh, Suicideburg, Contaminated, Heruvim, Hulla, у їхній список також потрапили:

А найкращі релізи минулого року, за версією нашої редакції, ви знайдете тут.  

Neformat.com.ua ©