Хамерман Знищує Віруси і Олександра Морозова — Ctrl+Alt+Del (2020)

Останній альбом Хамерман Знищує Віруси показав гурт з дещо незвичного боку тим, хто не надто активно слідкував за живими виступами команди. Розповідаємо, чим особливий акустичний "Ctrl+Alt+Del" та як на сприйняття добре знайомих текстів гурту вплинула гра піаністки Олександри Морозової.

Ніхто не буде сперечатися, що 2020 рік створив багато складнощів практично всім із нас — війни, епідемії, економічна криза й конфлікти світових наддержав давно так гостро не відчувались, як в останні 11 місяців. У такі моменти починаєш переглядати власні цінності та вирішувати, що найголовніше саме для тебе й що ти хочеш зберегти від невмолимого хаосу буття. І водночас не менше того хочеться на мить відволіктися від буденних тягарів і побачити життя як строкатий абсурдний карнавал, висміяти те, що вчора примусило тебе похмуро напружитись. Що ж, ніхто в нашому краї поки що не може з такою легкістю поєднати смішне й серйозне, тонке і профанне, як найадекватніший гурт України — Хамерман Знищує Віруси.

Тим, хто ніколи не чув про Хамерман Знищує Віруси, найкращою візитівкою стануть їхні живі виступи. Для кожного шоу дует готує особливі сценічні образи, найневиннішими з яких були костюми русалоньок і шикарна червона жіноча білизна, а найяскравішими — костюми курки з гречкою, масонів, традиційних цінностей, Даші Астаф’євої та навіть коров’ячі шлунки. Найскандальнішими, втім, виявилися звичайні шкарпетки, які Володимир Пахолюк і Альберт Цукренко використали як костюми на виступі в Івано-Франківську на фестивалі Porto Franko у 2018 році. Міський голова Франківська Руслан Марцинків хоч і не бачив цього виступу, але настільки надихнувся ним, що розпорядився освятити палац Потоцьких, у якому проходив концерт.

Утім, не тільки в сценічних костюмах справа — із самого початку свого існування в 1997 році Хамерман Знищує Віруси під палючі електронні біти співають російською мовою про найболючіші питання нашої екзистенції. Ну як "російською", — насправді це, радше, мова Леся Подерв’янського, що дуже пасує до питомо українських трагікомічних сюжетів. Сюжет кожної їхньої пісні — це маленька драма з елементами травестії. Тож у слухача тут завжди є вибір — стрибати під геніальні хітові приспіви на кшталт "Жизнь поімєть в очко і стать боксьором як Кличко" і "В этой жизни тот сильнее, у кого писюн длиннее", чи зробити ці тексти матеріалом для роздумів про сенс життя.

З огляду на загальну театральність, характерну для їхніх виступів, і сюжети їхніх пісень, повні драматизму, можна було б навіть сказати, що Хамерман Знищує Віруси — у певному роді, неокабаре. Цей тезис дует вирішив підтвердити новим альбомом, записаним спільно з Олександрою Морозовою, який вийшов 2 серпня й називається "Ctrl+Alt+Del". Це перший альбом гурту, де електронні біти замінені єдиним інструментом — фортепіано. Здавалося б, неочікуваний хід для проєкту, що вже понад 20 років не змінює формат своєї музики. Втім, такий варіант ХЗВ слухачі вже також чули — у живих виступах гурт періодично експериментує з форматом і, наприклад, у 2014 на фестивалі 16+ вони досить органічно виступали в супроводі струнного квартету, а на живому шоу "Рік Хамермана по китайському календарю" виступали з живою ритм-секцією й китайським хором. Конкретно ж співпраця з Олександрою Морозовою триває вже майже 4 роки і також включає низку живих виступів.

Якщо казати про саму гру Морозової, то вона насправді зовсім не нагадує типове хвацьке і крикливе кабаре — навпаки, дуже класичний, м’який, дещо суворий стиль, який скоріше очікуєш почути у виконанні Genesis, Van Der Graaf Generator чи Девіда Бові на їхніх альбомах 70-их. Це досить вдале рішення, тому що загальну іронічність і гротеск текстів і співу Альберта і Вови таке м’яке оздоблення лише додатково відтіняє й підкреслює. Цю саму ідею нам підказує й обкладинка альбому, де елегантна Олександра, сидячи до нас спиною, дивиться на дві оголені дупки наших героїв, що до того ж відсилає нас до творчості Сальвадора Далі.

Пісні, які альбом нам пропонує — це вже давно відомі хіти "Элитарное искусство", "Фрейд", "Ебацца хочется як волку" та інші, практично всі можна було почути на попередніх альбомах чи синглах ХЗВ. Через специфіку і відсутність біту, тут немає звичних танцювальних бенгерів, зате ми отримали більше драматизму та ліричності, ніж це було можливо раніше. Якщо перші 7 пісень — це так чи інакше веселі чи драматичні номери, то закриваючі "Кипяток" і "Ctrl+Alt+Del", навпаки, дивують нас тонким ліризмом. Хоча, будемо чесними, цей поділ досить умовний — практично всі пісні ХЗВ легко поєднують у собі чорний гумор про смерть, гівно й секс зі справжніми проблемами тонкої душі ліричного героя.

В альбомі "Ctrl+Alt+Del" дует Хамерман Знищує Віруси співають нам своїх старих відомих пісень і, як справжні Ерос і Танатос, оповідають у них про ще старші та відоміші речі: секс, смерть, шоу-бізнес, секс, мистецтво й секс. Але нам усім це сподобається, адже це — ХЗВ. Ба більше, це ХЗВ у мінімалістичному форматі! Тому спішіть їх послухати, поки мер Марцинків не встиг освятити всю Україну, а Вова й Альберт усе ще готові вдягти мереживні труси супергероїв і показати нам життя тою стороною, про яку знають лише вони.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію усієї редакції Neformat.com.ua

Хамерман Знищує Віруси — український гурт, який виник у 1997 році в місті Суми. Основу гурту складають Володимир Пахолюк (вокал, тексти) та Альберт Цукренко (вокал, музика). Окрім того, в гурту є концертний склад, який можна почути та побачити на живих виступах.

На рахунку ХЗВ кілька альбомів, мініальбомів та синглів. що ж стосується їх творчості, то це суміш на грані: суржик, нецензурна лексика, постмодернізм, іронія та багато інших дивних складових в одному флаконі.

Хамерман Знищує Віруси у соцмережах:

1. Нужно кого-то убить
2. Жизнь прожечь - не поле перейти