STINX випустили мініальбом-довгобуд

Київський панк-рок гурт після тривалої релізної перерви повертається з новим мініальбомом "City Lights"

EP вийшов 24 грудня, і хоча зазвичай релізи під Новий Рік проходять непоміченими, саме таким і був задум STINX, адже "City Lights" - це насправді "флешбек" з кінця 2021 року. Тоді він вже був майже готовий, але в останній момент музиканти вирішили переписати партію ритм-гітари на одному з треків.

"Нюанс був в тому, що гітари для цього запису ми брали у знайомих, бо треба були напівакустичні інструменти, щоб добитися більш сайкобільного звучання, нетипового для нас. Здавалося б, що могло піти не так?) А не так пішло все — настав 2022-й, прийшла повномасштабна війна і стало, м'яко кажучи, не до записів, релізів і позичених гітар", — йдеться в дописі гурту. 

Врешті музиканти вирішили повернутися до цього запису, бо вже записали наступний альбом і "внутрішній перфекціоніст не дозволив випускати записи не в хронологічному порядку".

Восени 2023-го STINX врешті переписали згадану вище партію ритм-гітари, також через перфекціонізм. 

"Раз вже ми брали для запису крутющі-дорогущі напівакустичні гітари, то вирішили записувати їх теж наскільки можливо "по-багатому", максимально використовуючи можливості нашої студії — будували стіну з гітарних кабінетів і підзвучували купою мікрофонів, по п'ять доріжок на кожний дубль", — пригадує Юра Утюг, фронтмен гурту STINX.

У мініальбомі, на що натякає і назва, Stinx хотіли передати атмосферу "самотності та саморефлексії, піших прогулянок наодинці вечірнім містом, роздумів, якими ні з ким не хочеться ділитись, і занурення у внутрішню порожнечу":

"Це такий типу саундтрек до ситуацій штибу "мені треба пройтись прогулятись на самоті", писався він в часи пандемії, коли всі мали купу вільного часу наодинці, тому в текстах повно особистісної саморефлексії — соціальної, психологічної та психоделічної... І все це на фоні метушні мегаполіса. Мабуть, тому там немає бек-вокалів, що для нас не характерно".

Цій же меті слугує й обкладинка авторства нашої колеги, фотографки Аліни Плеської. Як пояснює Юра, саме вона втілила на фото його оригінальну концепцію — "фото вогнів вечірнього міста на плівку на максимальній витримці" — і то дуже вдало. 

Наступний реліз STINX буде вже повноцінним альбомом. У коментарі Неформату Юра розповів, що альбом буде більш металізованим, як мінімум половина пісень буде українською, а тематикою релізу, цілком очікувано, стала наша сучасна реальність — війна. Альбом вже був записаний і зведений влітку 2023, а затримка наразі виключно через обкладинку. Тож, як тільки вона буде готова, цей реліз теж побачить світ.

Жодних творчих планів, з огляду на особливості українських реалій, гурт наразі не будує. 

Stinx — справжні ветерани українського панк-року. Гурт заснував у Києві в жовтні 2005 року Юрій Утюг Демиденко. На рахунку команди три повноформатні альбоми та кілька EP. 

Stinx у соцмережах:

https://soundcloud.com/stinx-punx
https://www.facebook.com/stinx77/
https://stinx.bandcamp.com/album/oldskull 

Автор фото з обкладинки — В'ячек