Këkht Aräkh випустив сингл

Нещодавно блек-метал проєкт Këkht Aräkh оприлюднив новий сингл "Wanderer" і кліп на нього.

Перші нариси цієї композиції музикант створив у 2021 році.

"Тоді "Wanderer" мав вигляд нашвидкуруч зіграного рифу, який був дуже натхненний треком "For Erik Bering" маловідомого ембієнт-проєкту Olympisk Løft", – розповідає виконавець Неформату.

Оскільки засновник Këkht Aräkh зазвичай працює над власними творами неквапливо, цілком природньо, що сингл вийшов через два роки відколи був задуманий. Протягом цього часу виконавець регулярно повертався до композиції, вдосконалював її, і додавав у неї більше від тих жанрів музики, які йому до вподоби.

Цю композицію музикант зробив особистою і висловлюється в ній відверто. Попри те, що він наділяє слухача повною свободою трактування його пісень, він поділився, що "Wanderer" ізсередини зяяє відчуженістю.

"Почуття відчуженості переслідує мене все життя. Відчуженість від свого дому, відчуженість від свого ліричного героя, відчуженість від себе як артиста. І наостанок, постійне блукання у пошуках спокою, який завжди залишається недосяжним", – додає він.

Прикметно, що в ліриці треку згадується словосполучення "Pale Swordsman", яким названий попередній альбом музиканта. Так Këkht Aräkh об’єднує свої твори під дахом одного всесвіту.

"У [цьому всесвіті] використані в минулому образи перегукуються з новими. Мені дуже подобається такий підхід у музиці. Як мені здається, це наділяє проєкт ідентичністю, а роботам додає більшої глибини. Хороші приклади подібного, які надихають мене, це роботи Девіда Бові, Current 93 і Yung Lean".

І цей всесвіт має конкретний образ, який проявляється на обкладинках і в відеокліпах проєкту, зокрема в останньому з них:

"Візуальна концепція було продумана доволі чітко: кольори, світло, моє вбрання тощо повинні були створювати конкретний вайб."

Зйомки відеокліпу проходили у Фінляндії, у містах Espoo, Helsinki та Hämeenlinna.

"Ми з моїм другом, який веде фінський лейбл Livor Mortis, уже давно хотіли зняти якийсь кліп на його стару VHS камеру. І ось, цього року з'явився привід — моя нова пісня. Тож ми доволі швидко усе організували".

Саме відео не має сюжету як такого, а його характер у цілому імпровізований. Загалом, воно лише доповнює атмосферу пісні.

Тепер музикант працює над своїм третім альбомом, який вийде на Sacred Bones Records. Окрім цього, він планує видати кілька спільних релізів. Із ким саме – невідомо, однак ті можуть виявитися неочікуваними. Узагалі, 2024 рік обіцяє багато поціновувачам Këkht Aräkh.А під час очікування на реалізацію переліченого, можна звернути увагу на продюсерську діяльність Crying Orc. Нагадаємо, що у ролі продюсера музикант виступив на альбомах "Fullmoon Mysticism" від Felvum і "The Lovers" від Kristaliis.

Këkht Aräkh — ванмен блек-метал проєкт із Миколаєва, заснований у 2018 році. Його автором та єдиним учасником є музикант Crying Orc, колишній ударник миколаївського постблек гурту Cuckoo's Nest.

Këkht Aräkh у мережі:

https://kekhtarakh.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/kekht_arakh/
https://www.facebook.com/kekhtarakh

Фото обкладинки – Instagram виконавця