Вона/ she/ her: українські та британські музикантки об’єдналися в рамках спільного проєкту

Минулого місяця вийшла збірка від Brighter Sound під назвою "She Makes Music". Як нескладно здогадатися, за її створенням стоять лише жінки, а конкретніше – музикантки та саундпродюсерки з України та Великобританії.

Ми часто пишемо про старт різних навчань, програм, шоукейсів, тренінгів й подібних можливостей для музикантів, але рідше про результати цього. Тож ось – в результаті цієї співпраці були записані 10 композицій у різних жанрах. Треки, які тепер можна послухати на Soundcloud, артистки створювали понад місяць.

"Учасниці співпрацювали в міжнародних групах, розробляли пісні від початкової концепції до повністю готових і та зведених треків", – зазначається у пресрелізі проєкту.

She Makes Music має на меті заохочувати та підтримувати жінок (музиканток, продюсерок, музичних менеджерок) на незалежному музичному ринку України та Великобританії через онлайн-семінари з музичного менеджменту, маркетингу та продакшену, а також відкриті вебінари з авторського права та гендерних питань у музиці.

Кожний із треків має власну обкладинку, яка підкреслює музичний стиль та ліричні особливості композицій.

"Ми створили 10 нових композицій – дуже різних, та дуже особистих, як на мене. Ось такий парадокс: всі пісні, за умовами проєкту, писалися у співавторстві, однак у жодній із композицій не загубилося ні одного голосу. Тобто ці пісні – такі собі колективні автопортрети у музиці", – ділиться Анна Фадєєва, одна з учасниць програми. 

Докладніше про кожен із творів та про його авторок від кураторів проєкту:

1. "Kitsune"

Створили: Христина Федорняк (Львів), Elle Alicia Bennet (UK), Анна Фадєєва (Біла Церква)

Про пісню: "Kitsune" – похмура казка, натхненна японською міфологією та кібердухом серіалу "Love, Death & Robots". Емоційна. Магічна. Експериментальна.

2. "Forest"

Ствоили: Pixi Ink (UK), Анна Щибрик (Львів), Tori Tram (Чернігів), Марія Винарська (Дніпро)

Про пісню: "Forest" занурює вас в історію долання перепон та пошуків світла на виході з метафоричного темного лісу особистості. Пісня поєднує звучання інструментів та мелодій, що передають контрастні емоції (світло-тінь), з енергійним ритмом та меланхолійним медитативним вокалом, та обіцяє слухачеві досвід глибинної подорожі на межі сновидінь і мрій.

3. "Flow"

Створили: Santuria (Ірпінь), IRIDE (Київ)

Про пісню: "Flow" – результат співпраці двох українських музиканток: Іриде, родом із Керчі, та Анастасії, родом із Донецька. Дівчата познайомилися у момент великих змін у житті кожної, тож спільний досвід допоміг їм бути на одній хвилі. Потужний, чистий та чуттєвий вокал поєднується з атмосферною електронною музикою, яка змушує вас розчинитися в ній.

 

4. "Zozulya"

Створили: Марія Петровська (Вінниця), Cheesorable (Харків), Clare McNulty (UK)

Про пісню: Зозуля в українській культурі – символ смутку і вдівства, туги за минулим і втраченим; віщунка весни, довгого життя і, водночас, смерті, нещастя… Однак, прислухайтесь до перших рядків англійською – ця пісня закликає шукати власний шлях та не опускати руки.

5. "Interrupted"

Створили: Carolyne Oakley (UK), Ольга Орловська (Луцьк), Iryna Muha (UK), Ray (Харків), Алевтина Чабаненко (Харків)

Про пісню: "Розмежування, спричинене пандемією, не здатне обірвати нашу музику. Попри численні проблеми та перешкоди, кожна з нас залишилася здатною вкладати всю душу у творчість та передавати у музиці все те, що турбує тут і тепер", – так описують свій твір музикантки.

6. "Take It Slow"

Створили: Emily Mercer (UK), Оксана Когут (Тернопіль), Anna Heller (Чернігів)

Про пісню: "Жодна квітка не цвіте цілий рік. Чи бачили ви хоч раз цвітіння посеред зими? "Take It Slow" – це суміш жанрів та багатство музичного досвіду: рок, класика та експериментальне електронне продюсування.

7. "Dream Flight"

Створили: Santuria (Ірпінь), Ольга Орловська (Луцьк), Carla Duffy (UK), Анна Фадєєва (Біла Церква)

Про пісню: Ця пісня мрійлива, багатовимірна і легка. Чи готові ви до польотів у снах і наяву?

8. "Dream Phone"

Створили: Matilde Mirotti (UK), Anna Heller (Чернігів), Катерина Кудашева (Ужгород), Elle Alicia Bennett (UK), Алевтина Чабаненко (Харків)

Про пісню: Чи траплялося вам прокинутися і зрозуміти, що ви ще досі уві сні? А потім знову – пробудження і... знов омана? "Dream Phone" – це електронний експериментальний трек про перебування у багаторівневому сні, де тільки ваш телефон повертає вас до реальності. Якщо реальність взагалі існує...

9. "Turn it Up"

Створили: Clare McNulty (UK), IRIDE (Київ), KLENOVA (Дніпро), Tori Tram (Чернігів), Ivanna Oliinyk (Київ)

Про пісню: "Turn it Up" – це експериментальна еклектика з присмаком дарк-попу. У звучанні присутні елементи інтернаціонального інді, альтернативної аналогової/цифрової музики 90-х та треків майбутнього. Це експеримент із сумішшю семплів, рок-струн, деформованого шепоту, звуків омнікорду, виплавлених у єдиний грув.

10. "Inner voice help center"

Створили: Cheesorable (Харків), Оксана Когут (Тернопіль), Христина Федорняк (Львів), Sylvia Daley (UK), Марія Винарська (Дніпро)

Про пісню: Як часто вам доводилося говорити зі своїм внутрішнім голосом? Чи часто траплялося бути почутими? "Inner voice help center" – це фантасмагоричний діалог із внутрішнім "я", фантазія у формі пошуку допомоги в центрі підтримки, якою ми описали застиглість людини у "режимі очікування", неспроможність чути себе.

Зведенням та мастерингом усіх десяти композицій займався Юрій Буличов (Monotonne).

She Makes Music – це партнерський проєкт між організацією "Непротоптана стежина", освітньою програмою MusicUp (Україна) та Brighter Sound (Великобританія). Проєкт реалізується в рамках програми "Культура для змін" за підтримки Українського культурного фонду та British Council Ukraine.

Проєкт у мережі:

https://www.facebook.com/MusicUpUa/

Фото обкладинки – надали куратори проєкту