Проект Voida випустив нереалізоване демо

Днями у мережі з'явився демо-трек київського проекту Voida, який мав увійти до повноформатника 2012 року, але реліз так і не був випущений.

Ігор Сидоренко, котрий є творцем проекту розповів, що з треком "April" пов'язана досить сумна історія, адже рік тому саме цього місяця  від ускладнень після інсульту помер його батько. 

"Співаючи, граючи на гітарі та клавішних, пишучи сотні пісень з його старших класів, він був моїм найбільшим музичним натхненням, заохочуючи мене вигадувати  свої власні речі, якими б наївними та примітивними ті не були. Він завжди надзвичайно підтримував мою музику, навіть тоді, коли не міг її повністю зрозуміти. І тепер він пішов, і моя мама переїжджає до мене, тому що вона не хоче жити наодинці. І є не тільки її речі, але й багато іншого, що я залишив удома, коли переїхав до Києва, включно з моїми старими зошитами та демками.

Минулого літа на моїй особистій сторінці я опублікував результати систематизації мого власного "каталогу" - вражаюче число пісень та інструменталок, написаних ще до того, як мені виповнилося 20. Деякі втрачені, деякі збереглися у певній формі, але майже всі вони мають переважно історичну цінність і не дуже придатні для прослуховування, - однак були деякі новіші приклади, про які я абсолютно забув. Такою є демка проекту Voida на трек "Квітень", темна похмура балада, очевидно, натхненна життям і особливо смертю Курта Кобейна та Стейлі Лейна. Заледве тоді я здогадувався, що квітень забере також і мого батька.

Трек ніколи не виконувався наживо, він мав стати одним з найсильніших треків на тоді ще безіменному другому повноформатнику Voida. Шизо кода мала була бути зроблена в олдскульних традиціях "a ballad goes prog" а-ля "Starless" чи "Cinema Show". Як ви бачите, із запланованого треклісту (з тих самих сховищ!), для цього LP треба було перезаписати тільки "акустичну" "Empty Room" (ще одна пісня, яка не відтворювалася наживо), а також "A Troubled Kid" зі "Spring EP". А також "Последний куплет" з російськомовного "Winter EP", який отримав оновлені англомовні тексти, перетворюючись на "The Last Verse" у процесі. Ви можете послухати всі ці треки на BandCamp сторінці Voida, тож тут немає справжніх сюрпризів.

Що стосується трьох інших пісень, то я почав працювати в студії над "Alone" і "My Mother was a Shooting Star" (ніколи не грав наживо, знову ж таки) ще п'ять років тому, і в кінцевому підсумку завантажив їх як "Summer EP" того ж року. Я точно не пам'ятаю, чому ідея другого повноформатного альбому Voida була скасована, мабуть, через те, що все більше займався StJ і не мав достатньо часу / енергії, щоб забезпечити Void ... о, послухайте, історія повторюється зараз з Krobak, чи не так? Так чи інакше до моменту виходу "Stations" (на "Autumn EP" найкращий трек Voida, на мою думку) цього проекту вже не було. Дивно після стількох років чути "April", і ще дивніше присвячувати його моєму батькові. Тому я не буду. Це просто невидана пісня Voida про квітень, найжорстокіший місяць", - розповідає музикант. 

Проект Voida, як поле для експериментів Ігорa Сидоренкa (Stoned Jesus, Arlelin, Krobak), народився з нереалізованого матеріалу для інструментального проекту Krobak. Дроново-ембіентні ландшафти повільно мутували у "сінгер-сонграйтерський" матеріал, на який вплинула творчість таких виконавців, як Nick Drake, Tim Buckley, Leonard Cohen, Peter Hammil, Steve Von Till, Matthew Parmenter, Brian Borcherdt, Vic Chesnutt, Elliot Smith, A Silver Mt Zion, Neil Young, etc.

На рахунку проекту один альбом, кілька міні-альбомів та сплітів.

Voida у соцмережах:

https://voida.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Voida/