Панк-бізнес: бренд одягу "Журба"

У цьому несподіваному поверненні рубрики "Панк-бізнес" розповідаємо про український бренд одягу "Журба", де органічно переплелися український фольклор і метал-естетика. 

А ще закликаємо вас робити ставки на нашому благодійному аукціоні. Саме зараз ми виставили лот від "Журби" із футболками “Рута” і “Доля”, а також шопером “Ворожіння”. 

 

ЖУРБА
Бренд одягу

Розпочав діяльність восени 2020-го з дропу лонгслівів "КАЗКА", на яких поєдналися однойменна гравюра Тараса Шевченка й цитата з "Назара Стодолі". Відтоді бренд встиг випустити вже кілька десятків дизайнів, а серед його пропозицій були футболки, світшоти, шарфи, шопери, нашивки й навіть брендова кава. Бренд регулярно проводить благодійні лотереї та аукціони на підтримку ЗСУ

 

Про заснування та концепцію бренду нам розповідає 26-річний Максим, який самостійно відповідає за увесь проєкт. 

Як усе почалося

Мені завжди хотілося працювати над своїм одягом, але як то буває, ці думки просто час від часу зʼявлялися в голові без якогось підтвердження ділом. Одного разу на початку весни я поїхав у самостійний похід у гори. Тоді вперше слухав альбом Drudkh "Eternal Turn of the Wheel", який, до речі, став моїм улюбленим. Тоді ж часто читав Шевченка. Уся та поїздка настільки вплинула на мене, що повернувшись додому, я одразу взявся за діло.

Доречно підійдуть слова з листівки, яку я додаю до кожного замовлення:

"Я завжди хотів працювати над своїм одягом. Над брендом, який вбере в себе морок та глибину Карпат, усю тугу й темноту самотньої ночі. Брендом, овіяним українськими легендами та казками про відьом і нечисту силу. Над одягом, на який не потрібно буде віддавати половину зарплати й котрий не захочеться скидати".

Культ журби

Журба — це не лише про одяг, а слово "Культ" у назві фігурує не просто так.

Розпочну з тлумачення самих термінів. Колись я прочитав, що в українців не буває депресії — слова/стану, яким зазвичай характеризують, м‘яко кажучи, сумний настрій. Натомість у нас, наприклад, є туга — це коли тобі зле й ти знаєш без чого; є смуток — коли тобі зле, бо настали 40 років/осінь тощо. А ще є ЖУРБА — то коли тобі зле, і ти знаєш чому.

Зрозуміло, що це поняття чисто суб‘єктивне й кожен журиться по-своєму. Але тут на сцену виходить наш Культ і те, що спонукало мене до усвідомлення його як такого. Окрім якоїсь особистої журби нас єднає сум за втраченим світом, який поглинула ера постмодерну. Журба за справжнім, на зміну якого прийшло награне й ненатуральне; за вічним, неосяжним і метафізичним, яке затінено тимчасовим, недалеким та тваринним. Цей список можна довго продовжувати.

Ще хочеться підкреслити, що тут немає географічних обмежень, це не стосується лише України, тому "ЖУРБА" — це не суто український проєкт, просто через призму нашої культури та історії цей стан передається найкраще. "ЖУРБА" — це про Людину та Природу. "ЖУРБА" — це свого роду дамоклів меч, який слугує не небезпекою, а нагадуванням. Нагадуванням, що навіть у часи смутку та занепаду ніщо не повинно заважати тобі долати шлях до Надлюдини та будувати свій світ.

У своїх постах Максим також пояснює ідеї своїх дизайнів, наприклад, знайомить читача зі здобутками української фольклористки Насті Присяжнюк

Підхід до роботи

Я не музикант, але, говорячи за мистецтво загалом, мені важливо, аби все було обʼєднано однією ідеєю та концепцією. До кожного дропу я ставлюся як до нового альбому, до кожної речі — як до нового треку. Через це іноді змушений відмовлятися від деяких дизайнів і відкладати їх "у стіл", де вони чекатимуть свого часу.

Плани

Наразі мені важко говорити про якісь перспективи/розвиток тощо. Планую продовжувати щомісяця робити збори — ось і все, а там видно буде. Окремо хочу подякувати всім людям, які підтримують проєкт та самі збори. Ви класні.

"Журба" у соцмережах:

https://www.instagram.com/zhurba_cvlt

Neformat.com.ua ©