Новий мініальбом Обрій - "Імперія Бидла". Прем'єра на Неформаті

Запрошуємо на допрем'єрний стрім нового мініальбому "Імперія Бидла" від ужгородських смерть-металістів Обрій. До того ж послухати та проаналізувати EP вже встиг наш рецензент Шпинат

Як відомо, учасники Обрію мають досвід роботи у купі жанрів — від блек-металу (Vidmershiy Shmat) до хардкор панку (The Symbioz, Right In Front, Break The Habit) та грайндкору (Skruta), тож те, що гурт вже вдруге цьогоріч демонструє сміливість у виборі стилю та різку зміну акцентів, в принципі, не викликає шоку. Лиш нещодавно ми мали змогу насолодитися (або ні, бо це дійсно було не на кожен смак) шумовим колажем "Між до і після", а у новому ЕР "Імперія Бидла" від ужгородської машини зі створення мерчу слухачі мають нагоду оцінити чи то рефлексію, чи то реакцію гурту щодо війни у ритмі ді-біту та панк-року, змішаного з фірмовим смерть-металом.

За словами фронтмена гурту та зірки тік-току Миколи, записати punk influenced альбом вийшло спонтанно. На початку повномасштабного вторгнення ударник гурту Петро вирішив на якийсь час повернутись з Києва на Закарпаття до батьків, перечекати невизначеність. Обрій зібралися на репетицію і вирішили зробити новий матеріал, а оскільки, власне, "невизначеність", то гурт спрямував зусилля на те, що можна зробити швидко, не жертвуючи при цьому якістю. Тобто металізований хардкор панк/ді-біт з любовʼю до Швеції та примочки НМ2.

"Імперія Бидла" розпочинається з одноіменного треку. "Псевдо імперія бидла, недолуга відрижка совка" — крик Миколи проривається через стіну звуку, під швидкісну атаку музикантів. Загалом лірика на альбомі досить прямолінійна, зла і хардкорна, в тому сенсі, що тут нема ніяких складних метафор чи вичурно підібраних слів. Коли у твою країну вривається ворог, твої друзі та рідні воюють, твої люди в окупації, в лікарні, в сирій землі чи цинковій труні, то особливо не до алюзій у творчості. Саме тому ЕР "Імперія Бидла" — це все-таки скоріше реакція, ніж рефлексія, це удар в обличчя ворогу, а не спроба зрозуміти, що пішло не так.

У "Жертва культу війни" музика посилює емоційну насиченість треку, передаючи напружений настрій. Тут вже трохи більше середньотемпового смерть металу, хоч і все ще це насамперед краст/ді-біт, а до крику Миколи додається бек-вокал Ярини Денисюк, який звучать суттєво краще ніж на релізі Гніт. Сподіваємось, ще почуємо її в майбутньому десь, адже оця схема красту/ді-біту — чоловічий і жіночий вокали по черзі кричать лозунги — все-таки чудово працює, а цей трек десь у паралельній реальності спокійно міг би бути треком Гніт feat Микола Мага.

"Минуле затьмарить майбутнє собою
Імперська свідомість потягне на дно
Як ви би не марили тією війною
Вона ж вас і зжере, іншого не дано"

Останній куплет підкреслює те, що ми давно знаємо: російський фашизм спирається на неіснуюче минуле, міфічних дідів-воювавших, можем-повторімствє та побєдобєсії, на людожерстві, яке зараз приносить смерть на нашу землю. Смерть нашим людям і смерть російським солдатам, які помирають тут через те, що їх усе життя привчали до того, що навколо вороги і що тільки вони мають право вирішувати, куди похитнеться маятник історії.

"Плавильня" відкриває пекельну картину репресій, депортацій та насильницької асиміляції, де культури та мови розтоплюються, а різноманітність стирається. Мабуть, найулюбленіший мій трек на альбомі, текстово він перекликається з "Чорні Ешелони", а музично тут настільки крутий почорнілий краст, що я уже бачу які сьоркл-піти під цей трек будуть нестись.

 

У завершальному і найдовшому на ЕР треку "У полум‘ї війни" Обрій найкраще вийшло створити саундтрек до батальної сцени. Уява сама малює ті кадри з хронік новин за останні півтора року, трагічні, болючі до сліз та викликаючі бажання стиснути зуби і йти далі, робити все, щоб зло було покаране, а несправедливість не залишилася без відповіді.

ЕР "Імперія бидла" — це ще один реліз війни. І написаний він не для якогось підняття бойового духу чи підкріплення віри в перемогу. Ніхто не знає, чи буде та перемога, ніщо в житті не гарантовано, а саме життя крихке і несправедливе. Тому, я думаю, Обрій і звернулися до прямолінійності й оголеності екстремальних відгалужень панк-року, бо там можна чесно і щиро плюнути в обличчя російського фашизму, не стримувати злість, конвертувати її в лозунги та маніфести, щоб стало хоч трохи легше на душі. Хоча б на 13 хвилин. А потім далі до роботи, на зло загарбникам і на благо всім, хто бореться проти них.

Обрій — ужгородський дез-метал гурт, створений у 2013 році. Дискографія нараховує два мініальбоми, кілька сплітів, синглів та кліпів. На звучання гурту вплинули такі колективи як Bolt Thrower, Morgoth, Asphyx, Gorefest тощо.

Послухати мініальбом "Імперія бидла"наживо можна буде вже зовсім скоро у кількох містах, а саме:

22.09 Чернігів. White Ward, Обрій, Vidmershiy Shmat i Chernihiv Darkjazz Orchestra. Квитки
23.09 Київ. White Ward, Casa Ukrania, Обрій. Квитки
24.09 Львів, Нульовий поверх. Обрій, Vidmershiy Shmat, Perimortem, Все до чаю. Квитки

Дізнатися більше про Обрій:

https://linktr.ee/obrij_metal

Neformat.com.ua ©