Faine Misto: від локальної рок-вечірки до багатотисячного фестивалю

У короткому історичному екскурсі оглядаємо історію розвитку та становлення, а також перспективи фестивалю Faine Misto.

Третій із початку повномасштабного вторгнення й одинадцятий загалом фестиваль Faine Misto проводиться під лозунгом "Земля майбутніх легенд". Найдрайвовіша музична подія року, де за три дні на шістьох сценах мейнстрим об’єднається з андеграундом, щоби задовольнити прискіпливі смаки фанатів найрізноманітнішої музики.

Легенди сучасності, минувшини й майбутнього гратимуть усе — від блек-металу до інді-фолку.

Faine Misto 2024 All_Bands

У цьому матеріалі ми радимо 12 команд із лайн-апу, які варто послухати на фестивалі

Українська музика строката й багатолика, ефективно репрезентувати все її розмаїття — непросте завдання, тож його цьогорічне вирішення обіцяє бути мало не найцікавішим за всю історію фестивалю. Водночас історія фесту теж строката й багатолика, сповнена ностальгією, сюжетними твістами й атмосферою свята.

Тож у цьому екскурсі спілкуємося з Тетяною Босюк, проджект-менеджеркою фестивалю, і вибудовуємо таймлайн "Файного".

Тетяна

"Файне". Початок

Кажучи "Файне Місто", складно не додати подумки "Тернопіль". Саме там в уже неблизькому 2013 році зусиллями Максима Черкашина, Ростислава Плахцінського, Володимира Пасяки та Рустама Ергешова розпочався шлях фесту. Тоді, у липні, на мальовничому острівці Чайка в парку Шевченка вперше гуркотіла файна музика. Хедлайнерами стали O.Torvald, Мотор’ролла, Фліт і Мері.

"Першочергово заплановано було круту рок-вечірку для кількох сотень людей у своєму місті, адже всі організатори родом із Тернопільщини. Ніхто й подумати не міг, що невеличкий фестиваль у центрі міста переросте в щорічне масштабне місце зустрічі Файних Людей у багатотисячній кількості, де вони творитимуть власну історію і культуру" — тут і далі розповідає Тетяна.

Острівець Чайка — недарма саме острівець, а не острів. Локація незрівнянна у своїй природній красі, проте відверто завузька для ширини амбіцій фесту.

Фото з першого фестивалю

Наступним кроком для "Файного" стали активні пошуки нового майданчика. Апгрейд масштабу виявився докорінним — починаючи з 2014 року, замість затишної місцини для перших побачень, слухачів приймає цілий міжнародний аеропорт "Тернопіль". Два дні розширеного лайн-апу з українських зірок і зарубіжних гостей, три сцени й, неочікувано, трансляція чемпіонату світу з футболу. З тогорічних артистів зокрема виділяються Скрябін, ТНМК, Karna, італійці The Last Fight і шведи Rideau.

Faine Misto 2014

У 2015 "Файне" перетворилося з просто фесту на "Територію Вільних Людей" — саме під таким гаслом цього разу вже три дні тернопільський аеропорт розкачували понад 70 артистів з України й зарубіжжя. Зусилля організаторів не зупинилися на самій лише музиці — вільні люди потребують вільних розваг, і на допомогу виступам у вирішенні цього питання прийшла спорт-зона, салон краси й байкерський зліт, а на зміну трьом сценам — цілих п’ять.

Водночас 2015 рік став першим роком, коли на сцені "Файного" з’явилися російські артисти, і перебували вони там аж до 2021-го включно. Така політика не була рідкістю для тих років і поширювалася на більшість вітчизняних фестивалів — від масштабного поп-орієнтованого Atlas Weekend до DIY-ного хардкорного "Маяка". Однак, ближче до початку 2020-х у соцмережах "Файного Міста" чи їхнього головного конкурента Zaxidfest все частіше можна було натрапити на критику присутності російських виконавців у лайн-апі.

Тетяна Босюк пояснює практику запрошення російських виконавців після 2014 року насамперед кон'юнктурою ринку, а також браком регуляції цього питання на законодавчому рівні:

"Щороку перед початком підготовки до нового фестивалю ми запускаємо опитування, де наші відвідувачі вказують Топ-5 артистів, яких хочуть бачити на наступному фестивалі, і через цей вішлист кожна людина може вплинути на формування лайн-апу. Якщо артист номер 1 в списку недоступний на фестиваль, ми намагаємось забронювати наступного і т.д. Так ось, для прикладу, гурт Порнофильмы з 2017 по 2021 щороку набирав не менше 10 % голосів від загальної кількості опитуваних, що дозволяло йому бути лідером вішлиста в ці роки".

Лідер вішліста врешті змінився аж у 2021 році — тоді після виступу польського гурту Батюшка хедлайнером стали поляки Behemoth.

“Ми завжди дуже відповідально підходили до вибору (ред. російських) артистів. Крім запитів до СБУ, ми особисто перевіряли інформацію про виконавців”, — додає менеджерка, та заразом акцентує, що через відсутність чіткої регуляції цього питання з боку держави організатори перебували в складному конкурентному становищі.

Нагадаємо, 16 листопада 2017 року набув чинності закон, який передбачав обов'язок організаторів гастролей заздалегідь повідомляти СБУ про проведення заходів за участю російських артистів. На той момент будь-якому промоутеру було достатньо відправити запит у СБУ на перевірку осіб із рф, і, якщо за ними не було помічено підтримки анексії Криму, підтримки політики росії щодо України, перетину кордону з Кримом чи окупованими територіями в Донецькій і Луганській області в обхід прикордонної служби — вони отримували право на в'їзд і виступ на території України.

“Найперше бажання будь-якого промоутера у великому проєкті — це вийти в 0. А для того, щоб це зробити, потрібно надавати якісні послуги, вести правильну комунікацію з майбутніми гостями заходу, бути актуальними, і — чи не найважливіше — мати магніти у вигляді артистів, які приведуть основну масу людей на подію”.

Водночас Тетяна додає, що навіть після перемоги толерація російських артистів українським ринком неможлива, хоча й очікує на спроби “повернення”:

“Зараз це питання (ред. виступів російських артистів) не стоїть, як через міграційну політику держави, так і, маю сподівання, через переосмислення промоутерів. Як наслідок, ми маємо появу величезної кількості українських артистів, які зайняли вільні ніші після зникнення з концертного ринку російського товару.

Хоча прикрий факт — ми все одно продовжуємо бачити спільну роботу українських концертних агенцій і російських виконавців за межами України, в інших країнах Європи. Тому я не виключаю їхню спробу повернутись на концертні майданчики України після завершення війни, але через консолідацію суспільства, концертного бізнесу й держави вона зазнає краху”.

Файне. Сталий розвиток

Далі — більше: у 2016 фестиваль уперше перетнув межу в 100 запрошених артистів, серед яких з’явилася, потужна добірка важчих гуртів, зокрема Electric Callboy (раніше Eskimo Callboy), PAIN, Stoned Jesus, Space of Variations та інші. "Файне" встигло перерости в культурний феномен і міцно вписатися в український музичний цайтгайст, ставши для багатьох однозначним хайлайтом року. Отже, чотири дні, шість сцен, дедалі зірковіший і різноманітніший лайн-ап і ціла купа розважальних локацій.

neliamarchuk-6177-1024x680-1

За весь час існування фестиваль кілька разів змінював локації. Їхню історію ви можете дізнатись у музеї, який проводиться на події щорічно. На фото — іподром, сцена 2016 року.

Відрізок між 2017 і 2019 роками характеризується оновленим розміщенням і загалом найбільшою масштабністю фесту. На заміну тернопільському аеропорту прийшов іподром, а "Файне" нарешті стало саме "Містом". У "Місті Вільних Людей" можна було отримати свій паспорт громадянина, зареєструвавши його в місцевому РАЦСі згідно з конституцією "Файного Міста", помилуватися місцевою архітектурою, та — найголовніше — поринути в густий мікроклімат суцільної свободи.

Назар Підгорний, адміністратор Main Stage, про внутрішню кухню фестивалю, 2020 рік

Наприкінці 2019-го світ поглинає пандемія коронавірусу. Такий, здавалося би, фатальний виклик для самої концепції музичного фестивалю — апріорі великого скупчення народу — "Файне" прийняло у вельми креативний спосіб:

"Поки світ ставив на паузу всі процеси та спонукав довго думати над подальшим життям, фестиваль поїхав у тур "Кайфайнемо". Ми завжди говоримо, що Faine Misto там, де Файні Люди, бо це справді так. У нас добре налагоджена комунікація і безкінечне прагнення її вдосконалювати, саме в моменти комунікації з відвідувачами ми зрозуміли, що не можемо більше чекати і вирушили в 14 міст. Це були незабутні 20 днів, кожен із яких зробив свої внески в нашу скарбницю цінностей".

Карантинний час став настільки чудернацьким, що про балансування організаторів між обмеженнями МОН, цінностями фесту і прагненням неодмінно продовжувати робити шоу зняли документальний фільм "FAINE MISTO: pandemic, hold my beer".

Тизер фільму. Повне двогодинне відео дивіться за посиланням

У 2021-му, на другий рік пандемії, "Файне" нарешті проводиться очно і, хоч і з низкою обмежень, вертається на вже рідний тернопільський іподром у традиційній повноцінній формі. Та найбільше випробування для самого існування фесту, вочевидь, було попереду.

"Файне". Війна

Початок повномасштабного вторгнення приніс докорінні зміни в діяльність "Файного". Реакція колективу на нову реальність була миттєвою: медіакоманда фестивалю почала поширювати інформацію по всіх агентствах та медіа, з якими їм доводилося працювати раніше, SMM-ники тримали контакт з усіма іноземними артистами, а частина команди вступила до лав захисників.

Події того часу організатори фестивалю пригадують, зокрема, у фільмі "FAINE MISTO: ІСТОРІЇ, ЯКІ ВАРТО ПОЧУТИ"

Сайт фестивалю із розважального став хабом життєво важливої інформації, контакт-центрів міст України, посилань на благодійні фонди та порад щодо пошуку житла і транспорту. А з 10 березня 2022 року "Файне" взагалі стало офіційним бенефіціаром бригади НГУ Азов.

"Ми вчилися робити те, у чому не мали жодних компетенцій. З кожним днем роботи ставало все більше, ми опановували нові "професії", про які, чесно кажучи, краще б ніколи й не знали. Ми не зупинялися ні на хвилину й докладали максимум зусиль для того, аби внести свій вклад у наближення нашої перемоги".

Через заборону влади Тернополя на проведення масового заходу, запланований перший благодійний фестиваль від "Файного" довелося організовувати онлайн. Попри зміну формату, тоді вдалося зібрати майже 400 тисяч гривень. Ще два подібних фести, у Львові та у Вінниці, згодом пройшли вживу, та повноцінне липневе "Файне" все ж довелося обмежити суто мережею. Разом із купою сюрпризів від артистів, у спеціально створеному телеграм-чаті Файних Людей тоді проводився збір коштів на кросфіт-майданчик для підготовки бійців Азову.

photo_2022-08-28_23-11-23

Команда фестивалю, яка у 2022 організовувала фестиваль у Жешуві

Онлайн-ітерація фесту в рік повномасштабного вторгнення не залишилася єдиною великою подією від "Файного", адже польський фестиваль "Rockowa Noc" об’єднався з "Файним Містом" щоби провести розширений благодійний захід у місті Жешув.

"Rokowa Noc — це була хороша нагода провести open-air фестиваль під час війни, оскільки в нас це було неможливим і ми мали лише досвід фестивалю в укритті. Наше основне завдання полягало в зборі коштів для військових, ми хотіли показати, що культура в Україні продовжує розвиватись, та поділитись досвідом із нашими іноземними колегами в організації фестивалю. Сподіваємось, вони його перейняли, а ми, своєю чергою, зрозуміли цитату "Вдома Ах*єнно!". Тепер у нас не виникає думок про проведення фестивалю за кордоном — не тому що там погано, а тому що вдома все по-нашому і всі свої".

Й от нарешті 2023 — рік, у який попри всі пережиті жахи й біль Faine Misto повернулося до звичного офлайн-формату. Фест 2023 року вийшов, певно, найбільш різноманітним у сенсі винятково українського лайн-апу.

Усі лайн-апи фестивалю

Провести івент минулоріч вдалося у Львові на території !FESTrepublic, яку організатори називають чи не єдиною безпечною локацією в теперішніх умовах. Туди ж вони повернулися і цьогоріч, але майбутнє непевне.

"Складно сказати точно, до якого міста буде привʼязаний фестиваль у майбутньому. Файні Люди з усіх куточків нашої країни повертаються знову і знову, а це наша головна мотивація".

Тогорічне "Файне" остаточно закріпило просту істину: українська музика настільки ж багатогранна, наскільки люди, що її грають. Історії болю, втрат, надії і щастя, озвучені мовами ліричних переборів чи масивних брейкдаунів, записані нашвидкоруч, надіслані онлайн чи переповідані в черзі за мерчем, ляжуть в основу книги "Історії, які варто почути" — квінтесенції фестивалю 2023. Її презентація відбудеться на сцені Амфітеатру цьогорічного "Файного".

"Історії, якими поділились автори — особисті і водночас спільні, адже всі ми зараз живемо як один злагоджений механізм — здобуваємо, втрачаємо, любимо й ненавидимо. Першою ви прочитаєте історію людини, яка була частиною нашої команди, це Микола Оранський (Нільс), який написав її за декілька днів до загибелі на фронті".

Микола Оранський

З 2017 року Нільс був завзятим волонтером фестивалю Faine Misto, пізніше став куратором наметових містечок, мав звання неофіційного фотографа фестивалю. Він працював телеоператором у повсякденному житті, а на початку 2023-го вступив добровольцем до лав ЗСУ, де став оператором БПЛА в 118 окремій механізованій бригаді. Микола загинув під час виконання бойового завдання в березні 2024 року.

За словами Тетяни, зараз фестиваль — це не відірване від реальності місце, тут усе нагадує про час, у якому ми живемо й задля чого ми збираємо наші сили в єдине ціле. Не лише місце відпочинку і яскравих емоцій, а й потужний фандрейзер і механізм підтримки морального стану кожного відвідувача.

Віднедавна Faine Misto закріпилося ще і як букінгова агенція, підписавши гурти Sick Solution, Telema й Grandmas Smuzi, а також почало власний друк мерчу в рамках проєкту Faine Print. Загалом, зупинятися на досягнутому — це не про "Файне".

"Ми плануємо рухатись далі, розширюватись і розвиватись, для цього нам потрібна власна й більша територія. Також ми активно працюємо над новими гілками фестивалю, новими інтерактивами та залученнями відвідувачів, щоб вони могли не тільки відпочивати, але й відкривати нові сторони себе, або щось нове для себе".

Крапки в цій історії не буде — адже лише за два тижні "Файне" вкотре прийматиме гостей. Тож завершимо зверненням Тетяни до всіх відвідувачів Faine Misto 2024:

"Будьте сміливими і відвертими в першу чергу самі із собою — тоді ваше світло запустить ланцюжок реакцій із надважливих подій, думок і людей. На фестивалі ви завжди можете бути ким захочете, тому тут ми створюємо для вас сприятливі умови для пошуків і проявів себе".

Наразі вартість квитків коливається від 1100 гривень за одноденний вхід до 2400 гривень за всі три дні фестивалю. Tакож можлива оплата частинами, однак зважайте, що кількість квитків обмежена.

Більше інформації на сайті:

https://fainemisto.com.ua

Усі фото надані організаторами 

Neformat.com.ua ©