NOVI — Цінуй Життя [EP] (2017)

Київська art rock’ова формація NOVI — це гармонійне поєднання музики, лірики, ідей, що закладені у цю музику та неповторної палітри почуттів, емоцій та роздумів, котрі виникають під час її прослуховування. Їхня музика — справжня, щира, без жодної фальші. Всі ті переживання, посили, заклики, ідеї, що знайшли своє відображення у ліриці, гармонійно поєднуються із легкою, приємною, але водночас небанальною мелодикою та чарівним жіночим вокалом. Засновані восени 2012 року як гурт професійних музикантів, на початку літа 2016 NOVI трансформуються в сольний проект клавішниці, вокалістки, авторки текстів та композиторки Дар’ї Науменко — людини, що на всі 100% вірить у всі ті світлі ідеали, котрі хоче донести своєю творчістю, і зауважте, робить це надзвичайно талановито!

Здавалось би, при таких чеснотах, NOVI приречені на успіх, але це, на жаль, не так, — 250 підписників на фейсбуці і трохи більше тисячі у вк — явно не ті показники на які вони заслуговують. І аби хоч якось вплинути на цю кричущу несправедливість, я і пишу даний огляд на їх свіжий реліз — ЕР Цінуй Життя.

Отже, безпосередньо до ЕР. І аби не повторюватися при описі кожної із трьох композицій, одразу зазначу, що завдяки високопрофесійній кропіткій роботі над саундом, всі вони звучать максимально насичено та об’ємно, а навіть найменші музичні нюанси розкриті на повну і надходять до слухачів саме у тому вигляді, якими вони і були задумані.

А відкриває нашу міні-платівку англомовна «Power Of Truth». Насичені барвисті клавішні візерунки рівним шаром лягають на середньо темпове полотно ритм секції, гітарні партії впевненим рухом пензля вимальовують основу музичного полотна, а неперевершений жіночий вокал остаточно перетворює полотно на довершений витвір мистецтва. Якщо ж говорити менш метафорично, то і в цьому випадку нікуди не дітися від «образотворчого мистецтва», адже тег «art rock» як ніяк краще пасує до музики. Що ж стосується лірики, то це далеко не банальна та завуальована оповідь про політичну ситуацію в Україні, уряд та таке інше. І саме на цьому моменті, я хотів би зробити особливий акцент. Задумайтесь: в той час, коли у тренді «патріотизм» і для того, аби суттєво розширити свою аудиторію достатньо випустити, принаймні, одну україномовну пісню із умовною назвою «Слава воїнам АТО» чи там «Не за це стояв майдан» та відповідною «патріотичною» лірикою (музику бажано зробити по-примітивніше), — у переважно україномовних NOVI виходить англомовна «Power Of Truth», в котрій актуальні теми доносяться до слухача, перш за все, за допомогою музичних, а не текстових засобів... Сподіваюсь, ви тепер розумієте, чому музика NOVI справжня, щира та без жодної фальші? До речі, ця принципова анти-кон’юнктурна позиція Дар’ї Науменко є частковим поясненням, чому NOVI  настільки несправедливо-маловідомі. І ще одне: наполегливо раджу ознайомитись із офіційним концертним відео, завдяки котрому ви матимете змогу оцінити наскільки гурт чітко, злагоджено та професійно виглядає під час «живого» виступу (відео було знято 5-го червня 2015 року, коли «Power Of Truth» була презентована вперше, а NOVI ще були повноцінним гуртом).

Наступною йде однойменна до назви ЕР — «Цінуй Життя», котра в свою чергу, є оновленою версію однойменної авторської пісні із сольного репертуару Дар’ї Науменко. В оригіналі — легка, приємна фортепіанна композиція із ледь помітною ембіентною «підкладкою», позитивною україномовною життєстверджуючою лірикою та як завжди неперевершеним вокалом Дар’ї Науменко. У оновленому аранжуванні — така ж легка та приємна, але тепер вже — повноцінна rock’ова композиція, із збереженням основної мелодики, лірики та вокальних партій. Особисто я не берусь судити, яка із цих версій краща, адже у кожної є свій неповторний шарм.

І ось настав час, для без перебільшення шедевральної «Feel The Nature». Ніжна, мрійлива, казкова інструментальна фортепіанно-синтезаторна композиція із чарівною неповторною релаксуючою атмосферою. Вперше була презентована, ще 17-го січня у якості кліпа, в котрому ця прекрасно-чарівна неймовірна музика утворила гармонійний симбіоз із красою української природи. Ні, якими би влучними не були метафори, якими «яскравими» не були епітети, але всю чарівність цього геніального твору просто неможливо описати словами!

Ну що ж, на цій прекрасній ноті, я і завершую свій огляд. Щиро сподіваюсь, мені вдалось вас зацікавити, і ви так само як і я полюбите цю прекрасну та чарівну музику.

NOVI в соц.мережах:

1. Power Of Truth