Dan Stark — 888 (2019)

Рік тому, до свого восьмого дня народження, чернігівський хардкор гурт Dan Stark  презентував особливий альбом "888", що є показовим зрізом практично усієї досить багатої дискографії колективу.

Dan Stark – ветерани чернігівської андеграундної сцени. Їхній EP "888”, про який піде мова, є підсумком восьми років творчості гурту. Тим більш дивно було, що наведена рецензія є першою на їхній альбом на Неформаті. Тому вважаю за доречне розпочати з лаконічного опису творчого шляху команди.

Dan Stark почали з трешкору\павервайленсу у 2011 році, випустивши демо. Гурт виділяв дуже високий вокал, як у шведів Bruce Banner. Наживо колектив був досить енергійним, важливу роль у чому відігравав їхній фронтмен Дрон, який активно рухався під час виступу, про що свідчать фото з Ласт-фм. Наступний однойменний LP 2012-го закріпив усі започатковані тенденції творчості. Ще одною фішкою гурту став опис пісень, який, на думку автора, часто додавав композиціям навіть більше сенсу, ніж безпосередньо їхній текст. Ознайомитись можна було у CD-форматі.

З роками вокал Дрона ставав трохи нижчим, що і можна почути на компіляції "три вісімки" 2019 року. Найбільш виразно ця різниця помітна на початку збірки, у антинацистському треку "8 Лет" з "Demo 2011" та "За Уходящим Поездом" з однойменного для гурту CD. Для мене ці пісні стали особистим розчаруванням, ніби гурт втратив свою фішку. Але цей факт не закреслює добрий сонграйтинг, хітовості композиції не втратили. А починаючи з треку "Игра Окончена" різниця у манері вокалу перестає різати вухо (як би парадоксально це не звучало з урахуванням факту, що спів став нижчим і адекватнішим для пересічного слухача). Проте, виходячи із того, як гурт позиціонує себе у мережі, свобода творчості для музикантів є важливішою, ніж будь-що інше.

Забігаючи наперед, зазначаю, що єдиною піснею-винятком із правила компіляції є "Моя Петля — Мои Кредиты", присвячена ігровій залежності від автоматів. Ця композиція є новою та не входила в попередні релізи Dan Stark.

Ліричній складовій альбому (як і чернігівцям взагалі) доречно ставити 10/10. Кожна пісня є цілою історією, майже завжди заснованою на реальних випадках. Тематика рухається навколо ностальгічних почуттів, коли ненависна школа стає улюбленою ("Последний Звонок"), кримінального детективу про місце позбавлення волі з підступністю й корупцією ("Туда и Обратно") і знову таки жахів найманої праці ("Грузчик"). Єдина ж англо-, а не (як решта) російськомовна пісня "Get the Stick" — з концептуального міньйону "Dumbland" за мотивами мультиплікації Девіда Лінча розповідає про заспокоєння через насильство.

Щодо музики... Збірка зображає майже усі зміни стилю гурту (винятком стали загравання з блек-металом у не включеній до компіляції пісні "Олежка" та треках зі стилізованого у дусі Darkthrone релізу "Тьма в конце туннеля"). Окрім вищезазначеного фасткору, можна чути не тільки надшвидкий, а й відносно середньотемповий хардкор-панк. Хітовий, наскільки цей термін можна використовувати до таких жанрів. Аудіально виділяється композиція "Свет В Конце Прицепа" з концептуального ЕП про найогидніші роботи "Энциклопедия современного рабства" (2017). Наприкінці там лунає крутезне коротке гітарне соло — нечаста демонстрація високо розвинених навичок володіння гітарою засновника команди Uzvarr’а (за цим слухайте його ж колектив Запах Мокрого Асфальта, а Ден Старк, згідно зі свідомою концепцією музикантів, навпаки, про легкий для виконання матеріал).

Отож, я впевнений, що Dan Stark  – дуже талановитий гурт, що потребує значно більше уваги, ніж йому приділяється, зважаючи на числa у їхніх соцмережах. Можливо, "888" — і не найвдаліша добірка пісень цього гурту, але дає змогу ознайомитись з творчістю колективу і тому варта уваги. Проте, якщо ви вперше чуєте героїв рецензії, починайте слухати спочатку дискографії. Якщо не сподобається надвисокий вокал, починайте приблизно з третього релізу.

Dan Stark — чернігівський хардкор-гурт, що розпочав діяльність у 2011 році. За концепцію лірики часто беруться побутові трагедії реальних людей. Зараз на рахунку команди дебютне демо, два повноформатні альбоми, два EP та кілька сплітів.

Dan Stark у соцмережах:

1. 8 Лет
2. За Уходящим Поездом