Фотомомент: Jurgen MetalPhotography

Наступний герой нашої фоторубрики спеціалізується на метал-гуртах, працював фотокором як в Україні, так і за кордоном. Знайомтеся, Jurgen MetalPhotography

 

Юрій Семіков 
Концертний фотограф

Привіт, звати мене Юрій (або Jurgen, якщо брати германську форму імені). У повсякденному житті я DevOps інженер, але з приходом темряви та концертів стаю репортером.

Це фото — одне з моїх улюблених і водночас одне з перших, яке я робив, будучи вже не просто глядачем, який взяв із собою мильницю на концерт, а саме як репортажний фотограф. Я знав, чого очікувати від виступу чехів, та навіть ще за рік до їхнього виступу спілкувався з ними щодо можливого концерту у нас. Зробити подібний кадр було неважко — приблизно так виглядав увесь сет. Єдине, потрібно було знайти гарний ракурс.

Cult of Fire, Holy Death over Kyiv 3,  квітень 2017

Cult of Fire, Holy Death over Kyiv 3, квітень 2017

Початок захоплення

Фотозйомкою я цікавився ще з юнацьких часів і під час поїздок намагався щось знімати на плівку якоюсь мильницею. Перші ж зйомки концертів я робив теж просто як глядач і на зовсім не якісну техніку. Це були фестивалі Carpathian Alliance та концерти в Києві. Серед яких зненацька… ТаТу! )

Співпраця

Якщо брати важку сцену (а інше я й не знімаю), то імена можна перераховувати довго: це Accept та Apocalyptica, Behemoth та Батюшка, Helloween та Tiamat і багато інших. У нашій країні постійно співпрацюю з Doom over Kyiv, Oskorei, організаторами Holy Death — Death Worship Committee, з лейблом й організаторами однойменного фесту — Ashen Dominion, з фестивалем Metal East з Харкова, музичною премією BUMA, організаторами сольних концертів (але це чомусь виходить через раз). За кордоном у якості фоткора знімав фестиваль Brutal Assault у Чехії, Odyssei to Blasphemy у Німеччині та нергалівський Merry Christless фест у Варшаві, Польща. Останній у цьому списку концерт приніс і досить цікавий досвід. Перед виступом хедлайнерів (Behemoth) організатор зібрав фотографів і попередив, що знімаємо не перші 3 пісні, як прийнято багато де, а 2,3 та 5. На першій заходити у фотопіт не можна, а на четвертій з фотопіту треба швидко-швидко втекти, бо гурт використовує потужне фаєр-шоу, й вогонь йде не тільки вгору, а й паралельно сцені у бік глядачів. Дуже сподіваюсь, що у травні 2021 року їхній виступ у нас відбудеться й шоу буде не менш потужним. І з вогнем — досвід поляків показує, що це безпечно робити навіть у закритому приміщенні. Ну й так, сподіваюсь, що зможу цей концерт відзняти.

Behemoth, Merry Christless fest. Warsaw 2018

Behemoth, Merry Christless fest. Warsaw 2018

Натхнення та умови для роботи

Надихають, найперше, позитивні реакції на мої роботи від виконавців та їхніх фенів. Коли твої улюблені гурти публікують зроблені тобою кадри — це найкраща подяка й оцінка діяльності. Особливих умов не потрібно для зйомки. Якісне світло й трохи вільного простору, щоб натовп не підхопив і не затяг у слем. На жаль,у деяких клубах бувають проблеми і з першим, і з другим.

Heilung, Brutal Assault, 2019

Heilung (так, їх всі фотографи полюбляють), Brutal Assault, 2019

Труднощі

Труднощі можуть початися ще до концерту. Інколи організатор та/або менеджмент виконавця можуть давати суперечливі відповіді стосовно дозволу на зйомку, порядку й часу прибуття на подію або взагалі ігнорувати запити (ігнор — завжди гірший, ніж відмова, бо можна до останнього чекати відповідь..). Під час самих концертів може бути причиною невдалих кадрів робота дим-машин та світлотехніків. Є, або були в нас майданчики, де дим, який пустили на першій пісні, може щільним туманом висіти на сцені ще хвилин 20, є такі, де частина ліхтарів направлена прямо в зал й цим дуже ускладнює роботу.

1914, сольний концерт, Kyiv 2019

1914, сольний концерт, Kyiv 2019

Техніка

Знімаю я на Nikon. Якось так історично сталося. З собою зазвичай беру фікс, зум та широкий об’єктиви. Сподіваюсь, що зможу найближчим часом трохи проапгрейдити свій парк.

Інші фотографи

Так, слідкую за всіма, чи майже за всіма, хто знімає важку сцену. Це, звісно, Kirai gigs, Олег зі Screamshot Photography, фотокори від Noizr Zine i Daily Metal. Якщо брати закордонних фотографів, то це, найперше, Ester SegarraBjorn Olsson, Hanninen.

Amorphis, Kyiv 2019

Amorphis, Kyiv 2019

Музичні смаки

Полюбляю я здебільшого екстремально важкий метал, перш за все, Black Metal, також до вподоби багато Death та Doom команд. Обрати найулюбленіший гурт украй складно, тому що сьогодні, наприклад, у мене може на повторі грати весь день 3-4 пісні Urfaust, завтра я буду переслуховувати перші альбоми Kroda, а післязавтра у мене з колонок буде лунати й Burzum, і Tiamat, й Obituary.

darkened nocturn slaughtercult, Odyssey to Blasphemy, Oberhauzen 2019

Darkened Nocturn Slaughtercult, Odyssey to Blasphemy, Oberhauzen 2019

Інші захоплення

Вільний час, якого зазвичай небагато, проводжу по різному — можу засісти за літературу та "ковтати" книжки за 1-2 вечори, можу зустрічатися з друзями за пляшкою чи відерцем пива, от ще нещодавно сказав би, що подорожую, але тепер це більш мрії та спогади..

Helloween, Kyiv, 2018

Helloween, Kyiv, 2018

З ким хотіли би попрацювати

Наприкінці минулого року в мене зірвалася зйомка виступу Heilung тут у Києві. От дуже хочеться це наздогнати та ще колись попрацювати з цим гуртом. Якщо брати мейнстримні гурти, то не буду оригінальним, що дуже б хотілося зняти виступ Metallica, Rammstein, може, і Slayer ще відновлять діяльність. Якщо брати більш екстремальну сцену, то тут, радше. є бажання або просто ще неодноразово познімати таких виконавців як Mgla, Behemoth, Cult of Fire та інших, або зняти концерт при більш сприятливих до цього умовах, як наприклад, Marduk, Emperor.

Також є бажання попрацювати не на сцені, а зробити пару фотосетів у кращих традиціях жанру — зі смолоскипами, кістками й черепами, лентами набоїв і т.д.

Accept, Kyiv, 2018

Accept, Kyiv, 2018

Плани на рік та наслідки карантину

Планувати щось зараз украй важко, точніше це не має сенсу, бо кожної миті концерт можуть скасувати, перенести. Твій рейс в іншу країну — скасувати або не пустити тебе далі аеропорту. Сподіваюсь, хоча б невеликі концерти цього року я ще відвідаю.

Підтримати мене можна, підписавшись на мої сторінки у ФБ та інстаграмі, запросивши мене на виступ або, як писав вище, на ідейний тематичний фотосет. Також, якщо якісь окремі кадри комусь ну дуже-дуже до вподоби, можемо домовитись і роздрукувати їх в А3 чи А4.

Raventale, Oskorei fest, Kyiv, 2016

Raventale, Oskorei fest, Kyiv, 2016

Jurgen MetalPhotography у соцмережах: 

https://www.facebook.com/jsmetalheads/
https://www.instagram.com/jurgen__photography/

Інші матеріали у цій рубриці — https://www.neformat.com.ua/rubrika/fotomoment

Фото Jurgen MetalPhotography

Neformat.com.ua ©