Гайд фестивалем Inferno Metal Festival

Inferno Metal Festival — найкращий метал-фестиваль у Норвегії. Якщо ви — фанат екстрим-металу, то він точно вартує вашої уваги, й у цій статті я спробую це довести.

Щороку Inferno Metal Festival проводиться в столиці блек-метал мекки — Осло — на Великдень, що припадає на весняний період. Починаючи з 2001 року, подія не відбулася лише двічі — у 2020-му та 2021-му — через ковідні обмеження.

Метал, а особливо блек, є настільки вплетеним у культуру Норвегії, що цей фестиваль проводиться за підтримки локального міністерства культури. Де б ще ви таке бачили?

Inferno Metal Festival 2023 Aftermovie

Inferno можна охарактеризувати як так званий boutique festival (бутиковий фестиваль). Такого штибу івенти, як правило, дотримуються певного жанру музики, залучають хардкорну базу шанувальників та сприяють максимальному зближенню учасників, тому добре підходять для більш спеціалізованих музичних стилів, яким зокрема є і блек-метал.

Як і більшість бутикових фестивалів, Inferno дає змогу не лише подивитися виступи гуртів, але й створює навколо івенту цілу інфраструктуру, додаткові атракції, розваги та активності, що цілковито відрізняє його від звичних фестивалів.

Сцени, зручності та особливості фестивалю

Фестиваль проводиться навесні в нордичній країні, а отже, логічно, що це не подія просто неба.

Центром Inferno є Rockefeller та John Dee. Перший — дуже відомий клуб, заснований у 1986 році. Він розрахований на 1300 людей та є найбільшою сценою Inferno, що доволі мало для міжнародного фестивалю. Клуб John Dee, із місткістю 400 людей — як-то кажуть, молодший брат Rockefeller, розташований буквально в підвалі тієї ж будівлі.

Gorgoroth.

Фото Boris Danielsen

Гурти з основної програми фестивалю грають у шаховому порядку на цих двох сценах, що є величезним плюсом для всіх, адже відвідувачі можуть побачити буквально всі виступи, а артистам, своєю чергою, відводиться достатньо часу на повноцінний чейнджовер.

Проте, не варто забувати, що фестиваль також має додаткові сцени, кількість яких зростає щороку: Kniven, Rock In, Brewgata, Goldie, Vega та Vaterland. На цих майданчиках зазвичай виступають менші гурти, але навіть тут фестиваль зробив усе можливе, щоб у відвідувачів була можливість їх побачити — виступи проходять до або після основної програми.

Варто зазначити, що всі ці будівлі розташовані в пішій доступності одна від одної, що дає змогу в спокійному темпі подивитися саме Осло.

Окремо хочу згадати, що фестиваль пропонує безкоштовну воду та беруші, а також відмітити достатню кількість вбиралень та барів, через що немає звичних для таких подій черг. Це все створює певний рівень комфорту та піклування про відвідувачів.

Що по лайн-апу?

Чи є Inferno суто блек-метал фестивалем? Можливо, він був таким на початку. Проте з роками його лайн-ап стає все більш різноманітним, а зі сцени частіше лунає не тільки екстрим, а й чистий вокал, акустичні інструменти, нестандартні аранжування, чи просто інші жанри — дез / дум / мелодез тощо.

Me And That Man.

Фото Boris Danielsen

Цього року, хедлайнерами фестивалю були Dimmu Borgir, Taake, Kampfar, та Gorgoroth. Водночас блек-метал звучання було розбавлене гуртами на кшталт Me and That Man, Candlemass, Sólstafir, Vltimas, Orbit Culture та Arthur Brown.

лайнап

Inferno виділяється тим, що на порівняно невеликій сцені можна побачити дуже відомі гурти. До прикладу, Cannibal Corpse, Emperor, Obituary, Abbath, Gorgoroth чи Mayhem, які зазвичай виступають перед десятками тисяч людей, тут "камерно" зіграють для тисячі (місткість найбільшої сцени, як ми пам’ятаємо, обмежена).

Єдина порада тут: якщо ви хочете побачити щось під час виступу хедлайнера, що у Rockefeller, що у John Dee (особливо, якщо ви невисокі, як я), обов’язково займайте місце хоча б за годину до виступу. І це не перебільшення! Так ви, можливо, пропустите один гурт фестивалю, але точно побачите своїх улюбленців.

Попри те, що Inferno відбувається у приміщенні, хедлайнери не скупляться на висококласні піротехнічні шоу, що можна було побачити під час цьогорічного виступу Kampfar, а минулого року вся сцена була буквально у вогні під час виступу Watain.

Watain.

Фото Boris Danielsen

Також, через культовість фестивалю та легендарність Rockefeller, гурти часто роблять певні неочікувані сюрпризи. Так цього року Dimmu Borgir вперше за багато років запросили саме на сцену Inferno колишніх учасників гурту — Tjodalv, Vortex, та Mustis — чим викликали неймовірне захоплення фанів, які були присутні на фестивалі, а також обурення тих, хто не зміг побачити це на власні очі.

Мерч

Мерч на фестивалі Inferno — питання болюче, з декількох причин.

По-перше, мерчевий куточок дуже невеликий, а отже, вам доведеться стояти в чималій черзі (напевно, єдиній на всьому фестивалі), тож виділіть на це достатньо часу.

мерч

Фото Хель Богданової

По-друге, зазвичай гурти не привозять багато мерчу в Норвегію через те, що вона не є членом Митного союзу ЄС, а отже, ввезення продукції обкладається додатковим мито. Деякі гурти взагалі відмовляються привозити мерч через це. Окрім того, це фестиваль, тому найбільш ймовірно, що мерч того чи іншого гурту буде представлений тільки в день його виступу. Отже, не баріться, якщо поклали око на певну футболку або худі.

По-третє, мерч коштуватиме дорого, бо, як і на інших фестивалях, у його вартість включатиметься комісія івенту та ПДВ. Окрім того, зазвичай ціни на мерч встановлюють залежно від середніх цін на ринку, а в Норвегії, звісно, дорого все.

З плюсів — ви не маєте думати про те, де взяти норвезькі крони, адже оплата карткою відбувається без проблем. Також, на фестивалі можна придбати футболки не тільки гуртів, які там виступають, а також партнерів — наприклад, книги про блек-метал чи підписані вініли. Наостанок, на фестивалі організовуються автограф-сесії, тож ви матимете можливість не тільки придбати вініли, а й отримати підпис виконавців.

Конференція

Величезною особливістю Inferno є не просто сам фестиваль, а додаткові штуки, які він пропонує відвідувачам. Найголовнішою особливістю є Inferno Music Conference —музична конференція, яка проходить щороку під час фестивалю. Якщо ви маєте метал-гурт або дотичні до метал-виконавців, цей пункт обов’язковий для прочитання.

Щорічна конференція бере свій початок у 2006 році. І, якщо вона починалася як невеличке неформальне збіговисько для представників індустрії та медіа, наразі на неї щороку з’їжджаються акули метал-бізнесу з усього світу: лейбли, букінг-агентства, директори найбільших фестивалів, піарники та менеджери гуртів, всесвітньо відомі художники, та ін. Наприклад, у 2022 році, на конференції були 243 делегати з 35 різних країн, що робить Inferno Music Conference найбільшою метал-конференцією у світі. Вдумайтесь, найбільша МЕТАЛ-КОНФЕРЕНЦІЯ у світі, яка проходить у колисці важкої музики.

Конференція триває два дні та проходить у готелі Clarion the Hub, у якому живуть усі гурти з лайн-апу фестивалю, а також, майже всі делегати самої конференції. Лекції та дискусійні панелі конференції тривають приблизно з 11–12 ранку до початку виступу першого гурту у Rockefeller, а сам нетворкінг відбувається, з мого досвіду, цілодобово.

нетворкінг

Нетворкінг. Фото Хель Богданової

На конференції підіймаються дуже різноманітні теми. Наведу приклади того, про що спілкувалися цьогоріч:

— трансформація метал-медіа — про те, як подкасти та reaction канали на Youtube витісняють стандартні друковані видання та радіо;
— сучасні методи піару та промо музикантів — надзвичайно жвава дискусія піарників метал-гуртів про їхні підходи до роботи;
— диверсифікація каналів заробітку для музикантів (по факту, як музикантам більше заробляти) — Patreon, реклама, ендорсмент, ліцензування музики тощо;
— психологічні теми, наприклад, металхеди проти булінгу, або дискусія про жінок у металі;
— хот-топіки на кшталт штучного інтелекту в металі або фінансових проблем, з якими артисти стикаються в турах через зростання витрат на продакшн.

конференція

Конференція. Фото Хель Богданової

Окрім дискусійних панелей, на IMC часто відбуваються презентації книг про метал. Цього року це були "Black Metal: The Cult Never Dies" Даяла Паттерсона, а також "Nyanser av Svart" Гаральда Фоссберґа. Обидва автори особисто презентували свої книги, тож можна було не тільки їх придбати, а й одразу отримати автографи.

Окремий формат, який надзвичайно надихає — це кар’єрні розмови — живе інтерв’ю на тему кар’єри певного артиста. Цього року у фокусі була Jessica Pimentel, відома як вокалістка Brujeria й акторка серіалу "Orange is the New Black" на Netflix; а також вокаліст ісландського гурту SólstafirAðalbjörn Tryggvason.

 

Наостанок, саме на IMC можна взяти участь у спеціальних воркшопах від самих артистів. Минулого року Ihsahn давав майстер-клас із гітари та композиції, а цьогоріч вокалістка Sylvaine розповідала про свій підхід до екстрим-вокалу.

Насправді дуже складно переоцінити важливість та впливовість цієї події, а також нетворкінгу, який там відбувається. Проте все-таки це спеціалізоване дійство, а отже, більше зацікавить саме метал-музикантів.

Мистецтво: dark art виставка і тату-ярмарок

Inferno — це не тільки про музичне, а і про візуальне мистецтво. Під час фестивалю проходить виставка робіт художників та дизайнерів, які працюють у стилі dark art, а також часто співпрацюють із метал-гуртами. Тут часто присутні не лише їхні роботи, а й самі митці, тож із ними можна поспілкуватися, придбати оригінали чи принти робіт, отримати автограф.

виставка

Виставка. Фото Хель Богданової

Наведу вам, до прикладу, трьох митців, представлених на цьогорічній виставці:

Zbigniew M. Bielak — його роботи ви могли бачити на обкладинках таких гуртів, як Ghost, Carcass, Darkthrone, Entombed, Mgła, Sólstafir, Paradise Lost, Watain, та інших.

Costin Chioreanu — румунський дизайнер, який з 1999 року працював із такою кількістю метал-артистів, що в голові не вкладається, краще подивіться на його сайті.

Kim Diaz Holm — ексцентричний художник із Бергена, який працював із такими відомими гуртами, як Abbath, Primordial чи 1349. Kim є доволі крупним тік-токером із мільйонною авдиторією, якого при тому можна побачити з рисунком прямо під сценою, а його роботи, намальовані під час концертів, художник часто віддає безкоштовно.

Candlemass.

Kim Diaz Holm. Фото Boris Danielsen

Окрім виставки Inferno організовує тату-ярмарок, на який з’їжджаються майстри з усього світу. Навряд чи тут можна набити собі квіточку або котика, але якщо ви є поціновувачем моторошних тату, або ж тату в нордичному/вікінг стилях, ще й від майстрів зі світовим ім’ям, то вам точно сюди.

Екскурсія "Black Metal Bus"

Яка авдиторія, такі й розваги. Inferno щороку влаштовує так звану Black Metal Bus екскурсію — подорож відомими місцями з історії норвезького блек-металу періоду 1991–1993 років.

 

Родзинкою цієї подорожі є, власне, екскурсовод — Андерс Одден (Cadaver, Celtic Frost, Satyricon), який створив свій перший блек-метал гурт Slaught у 1986 році після відвідування репетиції з Mayhem у 14 років. Він був одним із піонерів норвезької сцени, займався торгівлею касетами, організовував концерти та створював усе більш екстремальну музику в рамках своїх гуртів. Ця екскурсія містить ексклюзивні анекдоти та особисті спогади із часів зародження цієї сцени.

Маршрут екскурсії блек-метал автобусом передбачає відвідування каплиці Холменколлен, відновленої після пожежі 1992 року, місця вбивства Euronymous, блек-метал виставки у національній бібліотеці, а також Neseblod Records.

Останній заслуговує окремої уваги та відвідування навіть поза екскурсією. Власне, оригінальний гітарист Mayhem, він же Euronymous, володів магазином платівок під назвою "Helvete", що означає "пекло" у перекладі зі шведської. Нині цей магазин називається "Neseblod", або "кров із носа" норвезькою. Тут ви знайдете дивовижний вибір рідкісних вінілів, футболок та інших речей, які важко знайти.

neseblod

Neseblod. Фото Хель Богданової

У цьому "музеї блек-металу" є дуже старі артефакти (маски, костюми, власні речі Euronymous, оригінальний мерч, першопреси) і кімната, де деякі норвезькі гурти, такі як Mayhem, Burzum, Emperor і Thorns, збиралися писати пісні.

Це нереально атмосферне місце, справжній музей для любителів важкої музики, де кожен сантиметр дихає історією (ред. у квітні в крамниці відбулася пожежа, але кошти на її відновлення швидко зібрали через GoFundMe).

Цікавий факт: коли я завітала до "Neseblod" цьогоріч, продавчинею виявилася дуже приємна дівчина з Одеси, яка працює там уже понад рік та паралельно навчається в Осло. Як на мене, це просто робота мрії!

Додаткові поради для відвідувачів

Норвегія — дійсно дуже дорога країна, тому треба мати це на увазі під час планування поїздки.

Фестиваль проходить у центрі, біля центрального вокзалу. Якщо ви подорожуєте літаком, зверніть увагу на те, у який саме аеропорт прилітаєте. Oslo Torp Sandefjord приймає більшість лоукостів, але він розташований за 110 км від Осло, тож ви витратите багато часу та грошей на добирання. Якщо ж ваш рейс прилітає у Oslo Gardermoen (основний аеропорт), ви можете зекономити кошти, якщо скористаєтеся не Flytoget, а звичайною електричкою.

Стосовно житла, я би радила все-таки накопичити трохи грошей та знімати номери в готелі Clarion the Hub. Так у вас буде змога не витрачати час та кошти на пересування містом, а також відчути атмосферу фестивалю на повну, особливо якщо ви хочете брати участь у конференції, що проходить у цьому ж готелі.

Inferno Metal Festival & Inferno Music Conference 2024 Aftermovie

Окрім того, у Clarion the Hub подають неймовірні ситні сніданки у вигляді шведського столу, що дає змогу зекономити й на харчуванні. А ще, це окреме специфічне та естетичне задоволення — бачити за сніданком сотні металхедів із різних куточків світу в татуюваннях, пірсингу, та мерчевих футболках.

Також зверніть увагу, що ви можете отримати доволі велику знижку на проживання в цьому готелі з промокодом від фестивалю.

З іншого боку будівлі, де відбувається сам фестиваль, роуташований локальний фудкорт Oslo Street Food, у якому можна поїсти дешевше, ніж в окремих ресторанах. Проте це все одно буде доволі дорого, особливо коли порівнювати з українськими цінами. Тому, якщо ви все-таки хочете зекономити на харчуванні, раджу вам звернути увагу на місцеві хостели, у яких є можливість користуватися кухнею. Фестиваль проводиться під час Великодня, а отже багато магазинів, зокрема й супермаркетів, не працюють, тому про продукти варто подбати заздалегідь.

Квитки

Зазвичай Inferno чотириденний, відтак і придбати квитки можна весь івент чи на окремі дні. Проте я раджу брати одразу на всі, бо їхати в Осло далеченько, та й лайн-ап фестивалю вартує того, щоб узяти від нього все.

Наразі квиток на всі дні коштує 3400 норвезьких крон (приблизно 290 євро). Як бонус, зазвичай у квиток входить фірмовий шопер та журнал про фестиваль з актуальним розкладом та інтерв’ю з музикантами. До речі, цьогорічний журнал у цифровому вигляді ви можете погортати тут.

журнал

Зверніть увагу, що фестиваль невеликий, а кількість місць — обмежена. Навколо Inferno є певна спільнота, яка не чекає на анонси, а бере квитки одразу, тому якщо вирішили їхати, краще з квитками не баритися.

Тож, що таке Inferno?

Камерний фестиваль, під час якого ви можете дивитись виступ Dimmu Borgir поряд із Нергалом з Behemoth та редакторами Metal Hammer, снідати в готелі Clarion the Hub разом із хедлайнерами попереднього дня, знайомитись з авторами відомих обкладинок метал-альбомів, відвідувати блек метал-музей та шопитись рідкісними вінілами, дізнаватися про тренди метал-індустрії від "акул" цього бізнесу, а також просто насолоджуватись нордичною столицею.

Мінуси? Окрім фінансової складової — їх просто немає, як на мене.

Inferno Metal Festival 2025 відбудеться з 17 по 20 квітня. Якщо я буду жива-здорова, то обов’язково поїду туди знов, уже втретє. Чим не файна великодня традиція?

Офіційні сторінки фестивалю:

https://www.instagram.com/infernofestivalnorway/
https://www.infernofestival.net/
https://www.facebook.com/InfernoMetalFestival 

Neformat.com.ua ©